Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναλλακτική απαξίωση με τράβηγμα στο κλείσιμο

Εξαιρετικά μειωμένου ενδιαφέροντος η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον ΓΔ να κινείται σε ουδέτερη ζώνη και τις συναλλαγές σε αρνητικό ρεκόρ. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha και 3Ε.

Παιχνίδι κέντρου με πρωτοβουλίες αγοραστών στις … καθυστερήσεις.

Εξαιρετικά χαμηλών τόνων και μειωμένου ενδιαφέροντος η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ουδέτερη ζώνη μην απειλώντας το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων, αλλά και αποφεύγοντας να αναμετρηθεί με το τεχνικά ζητούμενο που είναι η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2100 μονάδων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο για το τρέχον έτος (ο χαμηλότερος τζίρος στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου με 61,7 εκατ.)

Αντίθετα τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια έδειξαν να υποδέχονται θετικά την ανοδική αντίδραση στις Αγορές Εμπορευμάτων και την κίνηση – έκπληξη της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας να μην προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Το ελάχιστο ενδιαφέρον για πολλοστή φορά εξαντλήθηκε μέσα στα όρια του 20αρη (οι όποιες πρωτοβουλίες από πλευράς αγοραστών εκδηλώθηκαν στον Τραπεζικό κλάδο λίγο μετά τις 15.24), ενώ από εκεί και χαμηλότερα και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, συνεχίζεται ο άκρως επικίνδυνος συναλλακτικός “υποσιτισμός”.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό και άκρως ανησυχητικό, ότι 10 λεπτά πριν την λήξη της συνεδρίασης 61 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 126 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 5000 τεμάχια. Δηλαδή περίπου τα 2/3 των εισηγμένων, δεν δικαιολογούν την παρουσία τους στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στο ταμπλό του FTSE και από την καθυστερημένη ανοδική διάθεση, περισσότερο κερδισμένος ο τίτλος της Intralot (+4,91%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Εθνική, Coca-Cola, Alpha Bank, Eurobank, του 1% για την Πειραιώς, θετικό κλείσιμο για Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Αγροτική, Τιτάνα και αμετάβλητος ο τίτλος του Ελλάκτωρα.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για ΔΕΗ (-3,13%) και MIG (-2,83%).

Αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΠΑΠ, Τράπεζας Κύπρου και Motor Oil και αρνητική ημερήσια μεταβολή για Βιοχάλκο και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με μάλλον πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 2032,89 μονάδες (10.35) για να ακολουθήσει μακρό διάστημα κίνησης πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και εναλλαγής προσήμων. Η αντίδραση που σημειώθηκε μετά τις 15.24 έφερε τον Δείκτη μέχρι τις 2065,23 μονάδες (16.51) για να κλείσει τελικά στις 2058,41 μονάδες με κέρδη 0,73%.

Μικτών συναισθημάτων η τελική εικόνα με 92 ανοδικές μετοχές έναντι 83 πτωτικών και 23 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 24% (οι περισσότεροι με όχι πειστικές συναλλαγές).

Όμως και στον FTSE η εικόνα δεν αποπνέει και ιδιαίτερη αισιοδοξία, ενώ συνεχίζεται το μπαράζ των αρνητικών εκθέσεων για τον Τραπεζικό κλάδο, με UBS και Merrill Lynch να παίρνουν σήμερα την σκυτάλη και να μειώνουν τις τιμές – στόχους για τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, ενώ σημαντικές επιφυλάξεις εκφράζει η Fitch για το νομοσχέδιο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Παραδείγματος χάρη η Εθνική δείχνει να έχει δυσκολίες να δώσει συνεχή κλεισίματα υψηλότερα από την μέχρι πρότινος θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 16,00 ευρώ.

Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό δημιουργεί η τεχνική εικόνα του ΟΠΑΠ που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έχασε την στήριξη των 15,50 ευρώ και αν δεν αντιδράσει άμεσα δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την αμέσως επόμενη στήριξη των 14,14 ευρώ.

Αντίθετα ένα πρώτο σήμα “επιβίβασης” έδωσε η Alpha Bank που ζητά άλλα δύο κλεισίματα υψηλότερα των 7,10 ευρώ για να ελπίζει σε κίνηση προς τα 8,08 ευρώ.

Ακόμα καλύτερη, τεχνικά, εικόνα από την Coca-Cola που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 17,10 ευρώ, κάτι που αν επιβεβαιωθεί ανοίγει τον δρόμο προς τα 18,20 ευρώ.

Το μόνο σίγουρο για τον μήνα που ξεκινά είναι ότι θα συνεχιστούν οι διακυμάνσεις, υποστηρίζουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, καθώς το ενδιαφέρον φαίνεται να μοιράζεται μεταξύ εταιρικών αποτελεσμάτων και μακροοικονομικών μεγεθών. Αυτό βέβαια δεν είναι τίποτε άλλο από “τροφή” στην διατήρηση της μεταβλητότητας.

Αύριο Τετάρτη, στην απόφαση της Κομισιόν για το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας το ενδιαφέρον θα στραφεί στο πόσοι αστερίσκοι και ποιες παρατηρήσεις θα συνοδεύουν την κρίση των εταίρων μας, υποστηρίζουν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου και βέβαια συστήνουν απόλυτη στάση αναμονής μέχρι οι εξελίξεις στο δημοσιοοικονομικό πρόβλημα αποκτήσουν περισσότερη ορατότητα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Όσο η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο της αρνητικής ειδησεογραφίας, τα ξένα hedge funds θα συνεχίσουν να ρευστοποιούν όλα τα διαπραγματεύσιμα Ελληνικά προϊόντα (ομόλογα μετοχές), ελπίζοντας να επανατοποθετηθούν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, υποστηρίζει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ αύριο Τετάρτη η Κομισιόν θα δώσει στην δημοσιότητα τις συστάσεις της για το ΠΣΑ και την μεθεπόμενη Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. οι αρχηγοί των Κρατών αναμένεται να εκδώσουν την τελική απόφασή τους.
 
Μέχρι τότε οι διαρροές και τα δημοσιεύματα θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση των τιμών, ενώ μετά από αυτή την ημερομηνία οι αναλυτές θα εστιάσουν την προσοχή τους στο εάν το πρόγραμμα εφαρμόζεται σωστά. Ευνόητο είναι ότι στο φαινομενικά ακραίο σενάριο που η απόφαση της Κομισιόν θεωρηθεί αρνητική, οι 2000 μονάδες στο Χ.Α. θα τεθούν υπό έντονη αμφισβήτηση, καταλήγει ο αναλυτής της Guardian Trust.

Στάση αναμονής και κινήσεις σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης, στο Χ.Α., μέχρι την ποσοτικοποίηση των αποτελεσμάτων των μέτρων που παίρνει η Κυβέρνηση και τα αποτελέσματά τους στην πραγματική οικονομία “βλέπει” ο Αντώνης Χριστοφίδης που επισημαίνει ότι η Αγορά έχει κατεβάσει επικίνδυνα ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec. στην Ελλάδα βιώνουμε καταστάσεις βαριάς οικονομικής κρίσης και αυτό, προκύπτει ως αποτέλεσμα της έξαρσης που παρατηρείται στους πιστωτικούς κινδύνους της Χώρας, αλλά και των πιέσεων που ενδέχεται να παραμείνουν σε ότι αφορά τη τελική κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Παρά ταύτα, και δεδομένου του κύκλου προεξόφλησης της Αγοράς, η παρουσία αυτών που μένουν πιστοί στις θεμελιώδεις αξίες των επιχειρήσεων διαθέτοντας μακρόπνοο επενδυτικό σχέδιο και τακτική επενδυτική συμπεριφορά εξακολουθεί να υφίσταται.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη οι επιλεκτικές κινήσεις αγορών θα πρέπει να αφορούν εταιρείες με ισχυρές βάσεις κεφαλαίων, δικτύων και πελατολογίου, ιστορικότητας κερδών, και διανομής μερίσματος, έτσι ώστε οι πιθανότητες περαιτέρω διολίσθησης της Αγοράς να έρθουν σε ευρεία ρήξη με το στέρεο επιχειρηματικό προφίλ των συγκεκριμένων μετοχών.

Επίσης εταιρείες με εξωστρέφεια, επενδύσεις στο εξωτερικό και με χαμηλό ή μηδενικό Τραπεζικό δανεισμό δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητες από τους επενδυτές. Τέτοιες μετοχές μπορούν να αναζητηθούν σε όλους τους κλάδους, ωστόσο στη παρούσα φάση είναι προτιμητέα μια περισσότερο αμυντική επενδυτική συμπεριφορά.

Η κατεύθυνση των επιλογών οδηγείται έτσι σε εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil, η Εθνική, ο ΟΤΕ και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οι οποίες διαθέτουν όλα τα παραπάνω στοιχεία ελκυστικότητας που θα τις βοηθήσουν να ξεπεράσουν αλώβητες τη τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Ο ΟΠΑΠ π.χ., παραμένει αποδέκτης υψηλών ταμιακών ροών, ενώ παράλληλα διανέμει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του προσφέροντας ιδιαίτερα ελκυστικές μερισματικές αποδόσεις. Η Motor Oil είναι επίσης εταιρεία που χαρακτηρίζεται από υψηλές μερισματικές αποδόσεις, ενώ παράλληλα διατηρεί μια ευέλικτη επιχειρησιακή δομή με υψηλά μερίδια εξαγωγών.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον αναλυτή της ΑΤΕ Sec και ανεξαρτήτως βραχυχρόνιων αντιδράσεων, ο Τραπεζικός κλάδος θα είναι ο “αδύναμος κρίκος” της Αγοράς για το τρέχον έτος.

Εν αναμονή των αποφάσεων για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Γενικός Δείκτης εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να κινείται με μετριοπαθείς διακυμάνσεις πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 2000 μονάδων υποστηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά πως η συρρίκνωση των συναλλαγών συναινεί στην προσωρινή ανακωχή των πιέσεων καθώς και στην αγορά ομολόγων η διαπραγμάτευση των ομολόγων εμφάνισε μια εικόνα σταθεροποίησης. Η προσωρινή ανακωχή εκτιμάται ότι ετοιμάζει το επόμενο στάδιο εκτόνωσης της Αγοράς η κατεύθυνση της οποίας θα εξαρτηθεί κυρίως από τις εξελίξεις σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Δανεισμός Τίτλων - Short Selling

Υποτονικών συνεδριάσεων συνέχεια με τους όγκους συναλλαγών να διατηρούνται σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE γύρισαν σε μικρό premium, λόγω κάποιου αγοραστικού ενδιαφέροντος που σημειώθηκε κατά τα τελευταία 90 λεπτά.

Ελάχιστες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8402, τιμή εκκαθάρισης 1041,45) κινήθηκαν μεταξύ 1020 και 1042,5 μονάδων.

Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (69200 Alpha Bank, 51200 MIG, 14800 Πειραιώς, 31000 MPB, 34900 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2176), Alpha Bank (2088), Πειραιώς (1039), Αγροτική (592), Eurobank (792), MPB (328), Κύπρου (255), Ταχ. Ταμιευτήριο (453), ΓΕΚ (262), MIG (1046), Μυτιληναίος (177), ΟΤΕ (774), Intralot (290), Ιντρακόμ (256), ΔΕΗ (239), ΟΠΑΠ (130).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/2 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 51500 τεμ., Alpha Bank 225611 τεμ., MIG 8070 τεμ., Coca-Cola 12710 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 12000 τεμ., ΟΠΑΠ 44243 τεμ., ΟΤΕ 17237 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Αγροτική 10000 τεμ., Εθνική 61500 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (12283976 τεμ.), Eurobank (14402955 τεμ.), Κύπρου (5896976 τεμ.), Πειραιώς (9160437 τεμ.), Alpha Bank (10236758 τεμ.).

Επίσης σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 1η Φεβρουαρίου 2010, κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας Alpha Bank ΑΕ σε ποσοστό ισοδύναμο του 0.12% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 647.539 μετοχές της εκδότριας (σε σύνολο έκδοσης 534.270.000 μετοχών).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v