Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ωρα για εξισορρόπηση …

Μετά το κοινοτικό «πράσινο φως» το ΧΑ ισορροπεί λίγο χαμηλότερα των 2.100 μονάδων. Ζητούμενο το περιθώριο αντίδρασης μετοχών του μεσαίου χώρου, που δεν ακολούθησαν τη τελευταία βραχυπρόθεσμη αντίδραση των τραπεζών.

Σε στάση αναμονής το ΧΑ, όπως αποτυπώνεται και στις μάλλον μέτριες συναλλαγές των 125 εκατ. ευρώ με τους βασικούς δείκτες να παραμένουν σε τροχιά πέριξ των 2.090 ο Γενικός και των 1.060 μονάδων ο FTSE 20.

Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών παραμένει επικεντρωμένο στην Εθνική Τράπεζα (57 εκατ. ευρώ) με την τιμή της μετοχής να κρατά το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών κερδών και να διαμορφώνεται έως 4,5% υψηλότερα στα 16,88 ευρώ. Από κοντά και άλλες μετοχές του κλάδου με την Eurobank στα 6,70, την Alpha Bank στα 7,48 την Τράπεζα Πειραιώς στα 6,53, την Marfin Popular στα 2,13, την Τράπεζα Κύπρου στα 4,52 ευρώ.

Προσώρας ο κλαδικός δείκτης παραμένει υψηλότερα των 2.400 μονάδων έχοντας αντιδράσει από τα χαμηλά των 2.123 μονάδων την προηγούμενη Πέμπτη.

Πρακτικά οι τράπεζες από τον τοπικό πυθμένα της 28/1 έχουν αποδώσει σχεδόν 14%, που δεδομένης της συγκυρίας και του σύντομου χρόνου (μόλις πέντε συνεδριάσεις) δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα.

Το αναφέρουμε αυτό, για ακόμη μία φορά, για να έχουμε πληρέστερη εικόνα του παιχνιδιού προεξόφλησης, που δεν ξεκίνησε εχθές ή σήμερα αλλά τέσσερεις συνεδριάσεις πριν.

Οι ισχυροί διορατικοί παίκτες μετρούν ήδη σημαντικά- διψήφια- κέρδη, υπεραξίες που σε αυτή την συγκυρία θα έπρεπε να συνεκτιμώνται ιδιαίτερα. Αυτό συγχρονίζεται με την επαναπροσέγγιση των 1.070-1.080 μονάδων για τον FTSE 20.

Ο συγκεκριμένος δείκτης βρέθηκε αρχικά δύο φορές στα επίπεδα των 1.067,9 μονάδων (σχηματισμός διπλής κορυφής…?) όπου πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις μάλλον βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Ωστόσο λίγο πριν τις 14.00 και με τα νεότερα από την ΕΕ για το ελληνικό ΠΣ&Α να "τρέχουν" εδώ και λίγη ώρα η αγορά αντιδρά σχεδόν όπως αναμένονταν. Ηπια πράγματα, μετά την αντίδραση των προηγούμενων συνεδριάσεων, επιβεβαίωση των περιοχών στήριξης κυρίως όμως των ζωνών αντίστασης.

Είναι ενδεικτικό, πως σήμερα που το ΧΑ περίμενε την κοινοτική έγκριση, αντέδρασε έως τις 2.102 μονάδες.

Μένει να φανεί στη συνέχεια εάν στα τρέχοντα επίπεδα τιμών (και κεφαλαιοποίησης) μπορεί να προεξοφληθεί κάτι περισσότερο, ενδεχομένως μία περαιτέρω υποχώρηση του spread προς το 3% ή κάποια θεαματική ενέργεια από κυβερνητικής πλευράς.

Μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο η αγορά δεν έχει λόγους να υπεραποδώσει ή να κινηθεί κόντρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Για αυτό η τακτική συντήρησης δυνάμεων, πάνω από τις 2.000 μονάδες φέρεται ως η πλέον ενδεικνυόμενη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να αποδώσουν και άλλες ομάδες μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης ή εταιρειών του μεσαίου χώρου, που δεν είχαν ακολουθήσει την αντίδραση των τραπεζών.

Μέχρι τώρα η σχέση ανοδικών-καθοδικών συντηρείται στο ικανοποιητικό 2 προς 1 με 105 μετοχές να κινούνται υψηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v