Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποσαφηνίζεται η τάση στο ΧΑ

Κρίσιμο διήμερο χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς αυτές τις δύο συνεδριάσεις, καθώς εκτιμάται ότι θα αποσαφηνιστεί άμεσα η βραχυπρόθεσμη τάση του ΧΑ. Η Αθήνα σε συγχρονισμό με Λισσαβόνα, Μαδρίτη.

Για ακόμη ένα κρίσιμο διήμερο συνεδριάσεων προετοιμάζονται κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίχτες, μετά το νέο χθεσινό «γύρισμα» των βασικών δεικτών στο ΧΑ.

Το ότι οι βασικοί δείκτες άρχισαν να υποχωρούν από τη στιγμή που προσεγγίστηκαν οι πρώτες ισχυρές αντιστάσεις, αποτελεί ένδειξη τεχνικότητας της βραχυπρόθεσμης φοράς της αγοράς.

Συγκεκριμένα, για τον FTSE-20 οι ρευστοποιήσεις ξεκίνησαν χθες ελάχιστα χαμηλότερα από τη ζώνη των 1.070 – 1.080 μονάδων. Κάτι ανάλογο φαίνεται να ισχύει και για τον Γ.Δ.

Άλλωστε, η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε και αυτή από υψηλή μεταβλητότητα και διακυμάνσεις που σε μέσο όρο διαμορφώθηκαν στο 5,5% για τους δύο βασικότερους δείκτες.

Όμως, η έκταση της διόρθωσης για τον FTSE-20 προς τα χαμηλά των 1.020 μονάδων, εντάσσεται, κατά την εκτίμηση ορισμένων, σε μία καθαρά τεχνική κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται, πως οι βασικοί δείκτες διόρθωσαν έως και 50% την απόσταση που είχαν διανύσει στη διάρκεια της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης.

Συγκεκριμένα, για τον Γ.Δ. αυτό προκύπτει από την κίνηση από τα χαμηλά των 1.934 έως τα υψηλά χθες των 2.102 μονάδων και της δικαιολογούμενης κατά 50% διόρθωσης της εν λόγω απόστασης.

Το αν η αγορά, οι βασικοί δείκτες κινούνται τεχνικά θα φανεί σήμερα – αύριο.

Και το ενδιαφέρον στοιχείο της όλης υπόθεσης είναι πως σε αυτήν την περίπτωση η τάση ξεκαθαρίζεται άμεσα.

Η αγορά είτε αντιδρά άμεσα σήμερα – αύριο από τα επίπεδα των 2.020 μονάδων και κινείται σε αυτή τη φάση προς τις 2.180-2.220 μονάδες (και βλέπουμε στη συνέχεια είτε «προετοιμάζεται» για έναν επόμενο κύκλο διόρθωσης, που πιθανά να φέρει τον Γ.Δ. χαμηλότερα και των 1.950 μονάδων.

Κατά την εκτίμησή μας αυτό το στοίχημα παίζεται σήμερα – αύριο, με αιχμή τις τράπεζες και πέραν της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, Alpha Bank και δευτερευόντως της Τράπεζας Πειραιώς.

Για παράδειγμα η μετοχή της Εθνικής αντέδρασε χθες ενδο-συνεδριακά έως τα 17,01 ευρώ, όπου κατοχυρώθηκε σημαντικό μέρος βραχυπρόθεσμων θέσεων για να υποχωρήσει στη συνέχεια προς τα 16 ευρώ.

Τιμές στήριξης για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας θεωρούνται τα 14,9-15 ευρώ, με την τάση να αποσαφηνίζεται κατά πάσα βεβαιότητα, σε αυτό το εξαιρετικό κρίσιμο διήμερο.

Μία τάση που θα παραμείνει συγχρονισμένη σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, με αυτή των ξένων αγορών και βεβαίως της συνολικότερης πίεσης που εμφανώς ασκείται από χθες στα χρηματιστήρια του μεσογειακού νότου, καθώς στο… παιχνίδι των κερδοσκόπων έχουν μπει πλέον και η Λισσαβόνα και η Μαδρίτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v