Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντείνονται οι τραπεζικές πιέσεις στο ΧΑ

Σε νέα χαμηλά έτους πιέζεται το ΧΑ, καθώς στις ισχυρές πιέσεις σε Μαδρίτη, Λισσαβόνα, έρχεται η νέα, ανοίκεια, επίθεση της Deutsche Bank για την Ελληνική οικονομία. Βουτιά 5% για ΕΤΕ, 6,9% για Eurobank.

Προς τις 985 μονάδες, με χαμηλό έτους στις 967,8 μονάδες στη συνεδρίαση της 28/1, υποχωρεί με 3,1% ο FTSE20, με απώλειες 6,9% για τη Eurobank, 5,2% για την Εθνική, 5,3% για την Πειραιώς και 4,4% για τη ΔΕΗ.   

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1964 μονάδες, ο πυθμένας έτους των 1399,5 (28/1) δεν απέχει πλέον πολύ.  

«Μετά το τραγικό λάθος της πορτογαλικής κυβέρνησης να μην επιδιώξει μεγαλύτερη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της ιβηρικής χώρας το 2010 και τη χθεσινή ατυχή εξέλιξη της δημοπρασίας των εντόκων, η Πορτογαλία μας "έκλεψε" για λίγο τη δόξα της παγκόσμιας προβολής.» Αναπαράγουμε μέρος της πρωινής διάγνωσης του Dr Money (Ελλάδα η… παιδική χαρά των hedge funds) για να έχουμε μία ευρύτερη εκτίμηση «μεσογειακού νότου» σε αυτό, που κατά την εκτίμηση μας, ρίχνει σήμερα χαμηλότερα και το ΧΑ.

Από εχθές το μεσημέρι, έχει επισέλθει στο παιχνίδι και η παράμετρος των χρηματιστηρίων χωρών της Ιβηρικής, από τη στιγμή που (καλώς ή κακώς) πολλοί ξένοι παίκτες αντιμετωπίζουν αυτές τις αγορές ως ενιαίο ευάλωτο χώρο και πεδίο άσκησης των βολών τους. Με το…αζημίωτο, όπως σημειώνει σήμερα ο Dr Money.

Θα επιμείνουμε όμως, κάτι που κάναμε και εχθές, να συνεκτιμούμε το περιθώριο μεταβολής βασικών δεικτών, μετοχών από τα χαμηλά της προηγούμενης Πέμπτης μέχρι την κορυφή της 3/2 Από τη στιγμή που σε διάστημα μόλις πέντε (5) συνεδριάσεων ο τραπεζικός κλάδος είχε μέγιστη απόδοση 14% ενώ κάποιοι τίτλοι ξεπέρασαν ακόμη και το 20% οι ρευστοποιήσεις θέσεων στην «είδηση» δεν θα πρέπει να μας βρήκαν απροετοίμαστους.

Συγκριτικά καλύτερη η Alpha Bank στα 6,8 ευρώ (-2,7% , ίσως να μην είναι τυχαίο πως η τράπεζα έχει μικρότερη έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια της έναντι της Εθνικής ή της Eurobank).

Απρόσμενη σε έκταση η διόρθωση της ΔΕΗ, που υποχωρεί κατά 5% στα 12 ευρώ.

Υψηλός τζίρος συγκριτικά στην , όπως στον ΟΠΑΠ αλλά και την Τράπεζα Κύπρου, που σήμερα αποδεικνύεται ανθεκτικότερη με τιμές κοντά στα 4,3-4,4 ευρώ. Σταθερή στα 1,96 ευρώ και η μετοχή του Marfin Investment Group όπως και της Μετκα, καθώς διορθώνει οριακά (-0,10%) στα 9,79 ευρώ (βοηθά η νέα συμφωνία στην τουρκική αγορά), ενώ τα 9,93 ευρώ κρατά η Μotor Oil.

Η σχέση ανοδικών- καθοδικών παραμένει σε βάρος των πρώτων και σε αναλογία 1 προς 4 με μόλις 35 μετοχές να αντιδρούν υψηλότερα. Από την πρώτη κατηγορία χρήζει αναφοράς η προσπάθεια αντίδρασης για τη μετοχή της Aegean στα 4,01 ευρώ, της Sprider στα 0,86 ευρώ, της Ιλυδας στα 0,91, της Σέλμαν στα 0,67 ευρώ και ακόμη ελάχιστων από αυτή την κατηγορία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v