Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αθήνα – Μαδρίτη – Λισσαβόνα, μαζί στην πτώση

Νέος κύκλος πίεσης στις αγορές ομολόγων, ρίχνει χαμηλότερα το ΧΑ. Κάτω από τις 2.000 και πάλι ο Γενικός Δείκτης με τις αγορές της Μαδρίτης και της Λισσαβόνας να «συντροφεύουν» την Αθήνα. Πτώση για ΕΤΕ (2,9%), 3Ε (2,4%).

Νέος κύκλος ρευστοποιήσεων, πιέσεων και αναταράξεων ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας εντολή της συνεδρίασης.

Με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν μέχρι 2,5% χαμηλότερα, τον Γενικό να χάνει εκ νέου τις 2.000 μονάδες και τον 20άρη να διορθώνει κάτω από τη βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν αυτήν την εξέλιξη αφενός στη μεταβλητότητα που παρατηρείται και πάλι στις αγορές ομολόγων, που συμπεριλαμβάνει βεβαίως, τους ελληνικούς τίτλους, αλλά και την πίεση που ασκείται στα χρηματιστήρια της Λισσαβόνας και Μαδρίτης.

Οι βασικοί δείκτες των δύο αυτών χρηματιστηρίων της Ιβηρικής υποχωρούσαν πριν από λίγο μέχρι 1,8 και 2,1% αντίστοιχα, συντηρώντας έτσι έναν ευρύτερο κύκλο πίεσης στις αγορές του καλούμενου «μεσογειακού» Νότου.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί κατά 3,31% στα 15,48, της Eurobank κατά 4,23% στα 6,12, της Alpha Bank κατά 2,15% στα 6,83 ευρώ.

Σημαντικά χαμηλότερα, όμως, διαμορφώνεται και η μετοχή της Coca Cola Hellenic, με την τιμή να διορθώνει στα 16,15 ευρώ.

Σημειωτέον, πως στη μετοχή της εταιρίας, είχε επιχειρηθεί προεξόφληση της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων χρήσης ’09, με ένα ανοδικό σερί από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας.

Είναι λογικό, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, μετά από ένα διάστημα βραχυπρόθεσμης υπεραπόδοσης να κατοχυρώνονται κυρίως κερδοφόρες βραχυπρόθεσμες θέσεις, με την ανακοίνωσης της είδησης.

Για τη συνέχεια, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι βασικοί δείκτες του ΧΑ θα παραμείνουν σε συγχρονισμό με την αγορά ελληνικών ομολόγων, αλλά και τα δύο χρηματιστήρια της Ιβηρικής.

Προς ώρας, κρατάμε το ότι ο Γενικός Δείκτης δεν έχει «γράψει» νέο χαμηλό, δηλαδή κάτω από τον «πυθμένα» της προηγούμενης εβδομάδας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v