Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σφίγγει στις 1.900 η μέγκενη

Χαμηλότερα και των 1.900 μονάδων υποχώρησε το ΧΑ, με τις τράπεζες να χάνουν τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις. Προσπάθειες αντίδρασης από τα 14,3 ευρώ για την Εθνική και τις 945,7 μονάδες για τον 20άρη.

Το χειρότερο δυνατό ξεκίνημα έγινε στο ΧΑ με τους βασικούς δείκτες να…φεύγουν χωρίς αντιστάσεις κάτω από τα χαμηλά έτους. Στις 1.895 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, χαμηλότερα των 950 μονάδων ο FTSE 20 καθώς από την αρχή της συνεδρίασης η μετοχή της Εθνικής έχασε πολύ εύκολα την στήριξη των 14,7 ευρώ. Μάλιστα η υποχώρηση της ακόμη χαμηλότερα προς τα 14,3 ευρώ (!) δοκιμάζοντας νεύρα και αντοχές.

Κρατάμε, πως στα πρώτα δύσκολα 20-30 λεπτά οι συναλλαγές (κατά κύριο λόγο πωλήσεις) ξεπερνούσαν τα 25 εκατ. ευρώ με τα σχεδόν 12 από αυτά να αφορούν στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και μάλιστα σε διόρθωση έως 2,8% χαμηλότερα. Κόκκινος ο 20άρης, καθώς το σύνολο των τραπεζικών μετοχών έχαναν βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, επιτείνοντας τις ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων θέσεων ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα, που σημειωτέον είναι 18% κάτω από την αρχή του έτους.

Στα 6,57 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στα 5,70 ευρώ της Eurobank, μέχρι 3% χαμηλότερα Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΑΤΕ, Marfin Popular. Σημαντικές οι απώλειες για ΔΕΗ στα 11,32 ευρώ στα 14,29 ευρώ ο ΟΠΑΠ ,ενώ είναι άξιον αναφοράς πως στα τρέχοντα επίπεδα κεφαλαιοποίησης η αποτίμηση του ΧΑ διαμορφώνεται ως ποσοστό επί του ΑΕΠ χαμηλότερα του 30% …ποσοστά που η αγορά είχε να δει από τα χαμηλά του Μαρτίου του ΄09.

Ενδεικτικό του κλίματος, που επικρατούσε μέχρι πριν από λίγο είναι το σχεδόν… κατακόκκινο χρώμα του ταμπλώ, η απόλυτη απογοήτευση που κυριαρχούσε μεταξύ χρηματιστηριακών παραγόντων, στελεχών και ανθρώπων της αγοράς.

Το πιο αποθαρρυντικό είναι, πως κατά κανόνα νουνεχείς τραπεζικοί κύκλοι επιφυλάσσονταν για τη συνέχεια. Αναφερόμενοι σε δύο καίρια-κλειδιά του κλάδου (έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, σχέση καταθέσεων προς δάνεια) εκτιμούσαν, πως οι αποτιμήσεις θα μπορούσαν να πιεστούν περισσότερο. Πλέον οι τρέχουσες τιμές ορισμένων τραπεζικών μετοχών του FTSE 20 αρχίζουν και πλησιάζουν επικίνδυνα τις χαμηλές στόχους που είχε θέσει προ καιρού η UniCredit στην περίφημη πλέον έκθεση της.

Εάν επιχειρούσαμε να εντοπίσουμε ψήγματα αισιοδοξίας θα λέγαμε, πως η προσπάθεια για αντίδραση από την εσχατιά των 945,7 μονάδων για τον 20άρη αφήνει μία μικρή…χαραμάδα ενθάρρυνσης για την δύσκολη συνέχεια.

Η επαναφορά του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.900 μονάδες με την Εθνική να αντιδρά προς τα 14,6-14,7 ευρώ αλλά με υψηλές συναλλαγές παραπέμπει σε σκληρή αντιπαράθεση πωλητών-αγοραστών.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι δεύτεροι δεν έχουν πει ακόμη την…τελευταία λέξη τους, σε ακόμη μία συνεδρίαση που ωστόσο ούτε σήμερα και προσώρας δίνει αίσθηση πανικού, από τους επαγγελματίες της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v