Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Όλα από μια… κλωστή

Στο χείλος των χαμηλών έτους το ΧΑ. Σε κλοιό και αμφισβήτηση οι τράπεζες σε αναταραχή ο "μεσογειακός νότος". Και στην Wall περιμένουν σαν…μάννα τα στοιχεία για την ανεργία, με τον Dow στην…κόψη των 10.002 μονάδων.

Συν…Αθήνα και χείρα κίνει, διαπιστώνει εύγλωττα η Ελενα Λάσκαρη σε ακόμη μία δύσκολη φάση της μάχης ενός πολέμου που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε πως θα μας βρει την επόμενη ημέρα.

Στο ΧΑ ο συγχρονισμός με τις κινήσεις των παικτών στις αγορές ομολόγων, μετοχών παραμένει σε ισχύ με την αγορά να δοκιμάζεται εχθές έντονα και τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν σε…απόσταση αναπνοής από κρισιμότατες στηρίξεις.

Στις 1.951 διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης, που ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει έως τις 1.950,5 μονάδες δηλαδή ελάχιστα πάνω από τον τοπικό πυθμένα των 1.933,5 στις 28 Ιανουαρίου.

Ανάλογη καθοδική κίνηση σημειώθηκε για τον FTSE 20 έως τις 977,4 (976,3) με χαμηλό 28/1 στις 967,9 μονάδες.

Βαρίδι και πάλι οι τράπεζες με τον κλάδο να υποχωρεί 17,7% (!) από την αρχή του χρόνου, να βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο των πιέσεων μετά από αλλεπάλληλες εκθέσεις ξένων για την πραγματική οικονομική κατάσταση των ομίλων και τις προοπτικές τους στην βαλκανική ενδοχώρα.

Από αυτή την άποψη εξαιρετικά χρήσιμο θεωρούμε το άρθρο της Αναστασίας Παπαϊωάννου που προειδοποιεί για "…έκρηξη επισφαλειών στα Βαλκάνια".

Αυτό, που μας κινεί επίσης το ενδιαφέρον είναι πως οι ξένοι έχουν "μυριστεί" την κατάσταση και συχνά-πυκνά ρίχνουν τις βολές τους προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρόσφατα ο πρόεδρος της IsBank και πρόεδρος της Ενωσης Τουρκικών Τραπεζών είχε εκδηλώσει την… προθυμία του να "απαλλάξει" ελληνικές τράπεζες από προβληματικές θυγατρικές τους στα Βαλκάνια.

Τελευταία η UniCredit με την περίφημη πια ανάλυση της, που στοχοθετούσε σημαντικά χαμηλότερα τις ελληνικές τράπεζες εμφανίζονταν την ίδια κιόλας ημέρα "πρόθυμη" να… διευκολύνει όσους ελληνικούς ομίλους θα ήθελαν να ξεφορτωθούν "πάγια" τους στην ευρύτερη περιοχή.

Ενδέχεται αυτές οι δύο αναφορές να είναι συμπτωματικές και όλως τυχαίως να γίνονται. Οπότε κακώς αναφέρονται από την στήλη. Εάν όμως λέμε εάν, πράγματι υπάρχουν τέτοιες διαθέσεις και με αφορμή μία γενικευμένη επίθεση κατά της ελληνικής οικονομίας κάποιοι καλοθελητές διευκολυνθούν, τότε ας είμαστε πιο παρατηρητικοί στη συνέχεια.

Εκτίμηση μας είναι, πως όσο θα συνεχίζεται η επίθεση τόσο περισσότερο θα συνωστίζονται οι ισχυρότεροι και οι διαθέτοντες ρευστό για να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες των ασθενέστερων.

Από αυτή την άποψη, εμμένουμε στην εκτίμηση μας, πως η πίεση στις ελληνικές τράπεζες θα έχει συνέχεια, βάθος, διάρκεια με πιθανότατη την διαμόρφωση ακόμη πιο χαμηλών αποτιμήσεων.

Για παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα, που και από τεχνικής πλευράς προβληματίζει τελευταία, εάν δεν αντιδράσει άμεσα και δεν κρατήσει τα 14,7 και τα 14,5 ευρώ (στην χειρότερη περίπτωση) τότε η μετοχή θα κλίνει επικίνδυνα προς τα 12-11,5 ευρώ.

Όμως επειδή εκτιμούμε, πως η…παρτίδα δεν έχει ακόμη ολοκληρωτικά χαθεί και με την επιφύλαξη εάν και η Wall θα μπορούσε να δώσει μία τελευταία αντίδραση θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον την σημερινή συνεδρίαση.

Ενδεχομένως τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ να αποδειχθούν καταλύτης της επόμενης κίνησης, που καλό θα ήταν να την παρακολουθήσουμε προσεκτικότερα. Γιατί εν τέλει ή οι αγορές αντιδρούν και μαζί τους το ΧΑ σε μία τελευταία προσπάθεια ανάκαμψης-απεγκλωβισμού σε υψηλότερες τιμές, ή τα μαζεύουμε για χαμηλότερα, αισθητά χαμηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v