Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Αμυνα" στις 910 μονάδες για τον FTSE 20

Σε κλοιό παραμένει το ΧΑ, με βασικούς δείκτες και μετοχές χαμηλότερα κρίσιμων στηρίξεων. Ζητείται άμεσα αντίδραση, προκειμένου να αποφευχθεί η διεύρυνση της διόρθωσης χαμηλότερα και των 910 μον. για τον FT 20.

Ζητείται…ελπίς στη Σοφοκλέους αν και τα νέα είναι ίδια- αν όχι χειρότερα- με αυτά των προηγούμενων ημερών. Στο ΧΑ οι ειδικοί της αγοράς μεταθέτουν τώρα για το 2011 τις προσδοκίες τους για ανάκαμψη στα κέρδη, όπως αναλυτικά αποτυπώνεται σε άρθρο του Γιώργου Α. Σαββάκη.

Προσωπικά μία τέτοια εκτίμηση φαίνεται αρκετά αισιόδοξη, που απηχεί περισσότερο προσδοκίες παρά…. Αλλά ας είναι έτσι.

Παραμένουμε όμως βραχυπρόθεσμα προσηλωμένοι στην κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη (από τα υψηλά του Οκτωβρίου 2009) ξεκάθαρα καθοδική και με όλο λιγότερες, ισχνότερες τεχνικές αντιδράσεις. Πρόκειται- κατά την εκτίμηση αρκετών ειδικών- για αναπόφευκτη υποχώρηση που ενδέχεται να "δοκιμάσει" σε εύθετο χρόνο τα "χαμηλά Μαρτίου".

Το παρήγορο είναι, πως όλο και περισσότεροι επαγγελματίες του ΧΑ έχουν εξοικειωθεί με αυτή την εκτίμηση και πολλοί από αυτούς έχουν προσαρμόσει την τακτική τους ανάλογα.

Αυτό σημαίνει, πως και το τελευταίο "ξεπούλημα" (4-5/2) δεν τους βρήκε εντελώς απροετοίμαστους, εάν μάλιστα κρίνουμε από τον υψηλό δανεισμό τίτλων και τις ανοιχτές θέσεις πώλησης- αντασφάλισης σε Συμβόλαια του FTSE 20 και ΣΜΕ βασικών μετοχών.

Το ξεπούλημα του διημέρου πίεσε αισθητά τις τράπεζες, κυρίως Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank (που είχε υπεραποδώσει προηγούμενα σε σχέση με τον κλάδο) οδήγησε τις 14 από τις μετοχές του 20άρη σε χαμηλά έτους και φάνηκε να "εκβιάζει" την άμεση δοκιμασία των 910 μονάδων για τον FTSE 20.

Με… βαρίδι την Εθνική, που από την αρχή του έτους μετρά απώλειες 20%(!) έχει υποχωρήσει έως το χείλος των 14,02 ευρώ (5/2) και απειλεί να διορθώσει χαμηλότερα και των 12 ευρώ ζητείται αντίδραση, που θα διευκολύνει τόσο τους κατόχους ΣΜΕ της Εθνικής όσο εκείνους που ποντάρουν σε αναστροφή της πτώσης με σημείο αναφοράς τις 910 μονάδες. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση η αντίσταση για τους βασικούς δείκτες έχει χαμηλώσει αισθητά (για τον ΓΔ στις 2.000 από τις 2.180 μονάδες) και με ανοιχτή πάντα την…πληγή των τραπεζών.

Η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου (-2,55% στα $ 71,19 ) χρυσού (στα 1.052,8 η ουγγιά) η ήπια αποκλιμάκωση των επιτοκίων και του κόστους αντασφάλισης στις αγορές ομολόγων (Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας) ενδέχεται να διευκολύνουν μία προσπάθεια αντίδρασης.

Σε αυτή την περίπτωση και παρά την εμφανή καθοδική τάση, θα πρέπει οι τράπεζες να κλείσουν άμεσα το κενό, που διαμορφώθηκε την Παρασκευή, η Εθνική να επανα προσεγγίσει τα 14,5-14,7 ευρώ αλλά και μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης να παραμείνουν μακρυά από τα χαμηλά έτους. Κατ΄αρχήν οι 6 του FTSE 20, που ακόμη "αντιστέκονται" και ει δυνατόν ακόμη μερικές από την ίδια ομάδα. Αυτά εάν θέλουμε να έχουμε πιθανότητες αποφυγής του χειρότερου σεναρίου, που θα οδηγούσε άμεσα το ΧΑ και τον 20άρη χαμηλότερα και των 910 μονάδων με ό τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v