Στο τραπέζι όλα τα σενάρια τρόμου (!)

Σε χαμηλά 10 μηνών ΓΔ και FT 20, ενώ το κλείσιμο του SC 80 αποτελεί ιστορικό χαμηλό από τις 21/6/01 που ξεκίνησε να διαπραγματεύεται. Αποψίλωση αποτιμήσεων στις τράπεζες. Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων.

Η κλιμακούμενη αβεβαιότητα όσον αφορά τη δυνατότητα της Χώρας να "τα βγάλει πέρα" χωρίς έξωθεν βοήθεια, απλά συνεχίζει να δίνει τροφή σε τρομολαγνικά σενάρια και “χείρα βοηθείας” στους εν δυνάμει πωλητές.

Ομολογουμένως στην σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, οι αρνητικές εξελίξεις έδειξαν να προλαβαίνουν και την πλέον απαισιόδοξη τεχνική ανάλυση.

Όλοι οι αναλυτές πιθανολογούν για μία ανοδική αντίδραση, όμως κανείς δεν αποκλείει και απνευστί κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς όλα τα διαγράμματα δείχνουν απόλυτα “κρεμασμένα”.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στο Χ.Α. οι πιέσεις θα συνεχιστούν (έστω και με ανοδικά διαλείμματα) όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις των επενδυτικών και πιστοληπτικών οίκων προς τις αδύναμες οικονομικά Χώρες και αυτό θα εκτονωθεί μόνο όταν οι ισχυροί των Αγορών αποκομίσουν τις αναγκαίες για αυτούς αποδόσεις και επιτευχθούν οι “επιθυμητοί” όροι δανεισμού των Κρατών.

Στην χιονοστιβάδα πωλήσεων στον Τραπεζικό κλάδο, το υπόλοιπο ταμπλό “απάντησε” με ανυπαρξία αγοραστών και στις περισσότερες περιπτώσεις τίτλων οι δυσβάσταχτες ημερήσιες απώλειες ήταν αποτέλεσμα ελάχιστου όγκου συναλλαγών.

Ακόμα και οι βασικοί μέτοχοι, σε αρκετές περιπτώσεις, δείχνουν απόλυτα απαθείς στην συνεχιζόμενη αποψίλωση των αποτιμήσεων των εταιρειών τους.

Εξαιρετικά αβέβαιες δείχνουν πλέον και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές, καθώς για αρκετούς αναλυτές ο Γενικός Δείκτης έχασε με εντυπωσιακή ευκολία την περιοχή όπου υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν η μάξιμουμ δυνατή διόρθωση της τελευταίας μακροχρόνιας ανοδικής κίνησης (1850 μονάδες).

Από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους με θετικό πρόσημο διεσώθη ο ΟΠΑΠ (+0,97%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Intralot.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-9,01%), MPB (-7,22%), Εθνική Τράπεζα (-8,51%) και Μυτιληναίο (-8,56%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, του 4% για την Αγροτική Τράπεζα και του 3% για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και Τράπεζα Κύπρου.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Coca-Cola , Motor Oil, MIG, Ελλάκτωρ, Τιτάν και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά (!) φθάνοντας μέχρι τις 1897,72 μονάδες (10.36), όμως μετά τις 11.45 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε έως τις 1799,27 μονάδες (16.35) και έκλεισε τελικά στις 1806,4 μονάδες με απώλειες 3,86%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 283 εκατ. από τα οποία τα 7,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 29 ανοδικές μετοχές έναντι 168 πτωτικών και 26 τίτλοι με απώλειες από 8 έως 18,6%.

Εν των μεταξύ οι μετοχές του Τραπεζικού κλάδου δείχνουν να βρίσκονται σε δίνη πιέσεων στις περισσότερες Αγορές, καθώς εκτιμάται ότι οι Τράπεζες θα "δοκιμασθούν" από την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών χρεογράφων και τη συνακόλουθη άνοδο επιτοκίων/κόστους χρήματος, όπως και από τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Επιστρέφοντας εντός των τειχών και σύμφωνα με απόψεις παραγόντων της Αγοράς, η γενικότερη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και αυτό μπορεί να συνεχιστεί, παρά τη σημαντική υποαπόδοση έναντι των κυριοτέρων αναπτυγμένων Αγορών του εξωτερικού.

Εν τω μεταξύ και όσον αφορά τις πιέσεις που συνεχίζει να δέχεται το ευρώ οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου θεωρούν ότι αυτό που γίνεται μπορεί να δείχνει υπερβολικό, όμως αν η Ευρωζώνη δεν βρει κάποια πειστική λύση, δεν αποκλείεται η πιέσεις να αποκτήσουν αυτοτροφοδοτούμενη τάση και μορφή ντόμινο.

Όσον αφορά τα στατιστικά, σε χαμηλά 10 μηνών συνεχίζουν να κινούνται Γενικός Δείκτης Τραπεζικός δείκτης, FTSE και FTSEM, ενώ το σημερινό κλείσιμο του FTSES αποτελεί ιστορικό χαμηλό από τις 21/6/2001 που ξεκίνησε να διαπραγματεύεται ο εν λόγω δείκτης (!!!), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους τίτλους της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Το 92,5% του τζίρου σε τίτλους του 20αρη, το 44% της μικτής ημερήσιας αξίας συναλλαγών στην μετοχή της Εθνικής Τραπεζας.

Συνεχίστηκε η εντυπωσιακή αποψίλωση των αποτιμήσεων και στην πρώτη εξάδα του Χ.Α., με την Eurobank να υποχωρεί χαμηλότερα των 3 δισ και να απειλείται άμεσα από την ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα η σειρά στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. διαμορφώνεται ως εξής: Εθνική Τράπεζα (7,83 δισ), Coca-Cola 3Ε (5,92 δισ), ΟΠΑΠ (4,67 δισ), ΟΤΕ (4,41 δισ), Alpha Bank (3,18 δισ), Eurobank (2,72 δισ), ΔΕΗ (2,53 δισ).

Ο κύριος λόγος της πτώσης των τιμών των Τραπεζικών μετοχών, είναι ότι σχεδόν όλοι οι αναλυτές των μεγάλων οίκων προβλέπουν για το 2010 αξιόλογη μείωση των κερδών των Ελληνικών Τραπεζών της τάξεως του 20% έναντι του 2009.

Βασικές αιτίες της εξέλιξης αυτής εμφανίζονται η σχεδόν μηδενική πιστωτική επέκταση, λόγω αναμενόμενης ύφεσης, η αύξηση του κόστους δανεισμού, εξαιτίας της αύξησης του κόστους δανεισμού του δημοσίου και η διατήρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε υψηλά επίπεδα, ίσως και μέχρι 10%.

Πάντως, ακόμη κι αν όλες οι δυσμενείς προβλέψεις επιβεβαιωθούν πρέπει να τονιστεί το ότι οι τιμές έχουν πέσει υπερβολικά και μπορεί να δώσουν γρήγορες υπεραξίες στους τολμηρούς.
 
Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Σενάρια τρόμου “βλέπει” ο Απόστολος Μάνθος. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius Finance η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να διαφύγει ανοδικά πάνω από το διαγραμματικό σημείο κλειδί των 2100 μονάδων κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μετέπειτα καθοδική βύθισή του προς το δεύτερο σημαντικό επίπεδο στήριξης, στις 1800 μονάδες, μετά τη διάσπαση του πρώτου στις 1941 μονάδες.

Η κίνηση μάλιστα αυτή έχει δώσει ισχυρή επιβεβαίωση στη καθοδική διάσπαση της “neckline” του μεγάλου σχηματισμού “Head & Shoulders” στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών, όπου καταγράφεται σε Line μόνο το κλείσιμο. Στατιστικά η καθοδική διάσπαση ενός τέτοιου “pattern” μας δίνει πτωτικά το ύψος της “κεφαλής” προς τη “neckline” εάν αφαιρεθεί από το σημείο διάσπασης. Διαγραμματικός υπολογισμός, όπου φέρνει το Γενικό Δείκτη στην περιοχή του χαμηλού του περασμένου Μαρτίου στις 1.450 μονάδες περίπου.

Εάν τώρα αλλάξουμε τη “Line Close” με τη “Line Low” τότε το ύψος της “κεφαλής” μας οδηγεί προς τις 1350 μονάδες. Διαγραμματικό σενάριο “τρόμου” φυσικά αλλά η μεγάλη ποσοστιαία επιτυχία (68%) ολοκλήρωσης ενός τέτοιου σχηματισμού μας οδηγεί στη λεκτική αναφορά του.

Αλλαγή στο εν λόγω μεσομακροπρόθεσμο σκηνικό θα δοθεί μόνο με την ανοδική καταστρατήγηση του επιπέδου των 2100 με 2175 μονάδων, γεγονός όμως, όπου φαντάζει προς το παρόν ακατόρθωτο, καθώς κάτω από τις 2.100 μονάδες έχουν πραγματοποιηθεί με καθοδική ρότα πολύ μεγάλοι όγκοι συναλλαγών στις Δεικτοβαρείς μετοχές.

Για σενάρια τρόμου συνηγορούν, σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα διαγράμματα.

Ο Τραπεζικός δείκτης έχασε την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 1978 μονάδων και αν δεν αντιδράσει άμεσα τον “περιμένει” η επόμενη στήριξη στις 1612 μονάδες (!).

Η Alpha Bank αν συμπληρώσει ακόμα δύο συνεδριάσεις χαμηλότερα των 6,00 ευρώ, τεχνικά, ανοίγει τον δρόμο προς τις επόμενες στηρίξεις στα 5,77 και 4,7 ευρώ.

Η ίδια κακή εικόνα και για την Εθνική που έχασε την στήριξη των 13,10 ευρώ και αν συνεχίσει καθοδικά η επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 11,70 ευρώ.

“Μάχη” για να κρατήσει την στήριξη των 5,14 ευρώ πρέπει να δώσει η Τράπεζα Πειραιώς, αν δεν θέλει να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη που απέχει παρασάγγας και σύμφωνα με τον κ. Μάνθο οριοθετείται στα 3,20 ευρώ (!).

Κακή τεχνικά εικόνα και για την Eurobank που έχασε τα 5,42 ευρώ (κλείνοντας μάλιστα εντυπωσιακά χαμηλότερα) και αν δεν αντιδράσει άμεσα και πειστικά, οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στα 4,42 και 3,44 ευρώ.

Αν και το σενάριο αντίδρασης τεχνικού χαρακτήρα μαζεύει πιθανότητες, δεν θα εμπιστευόμασταν την ανοδική διόρθωση ως προς την αύξηση των θέσεών μας στην Αγορά καθώς εκτιμούμε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις από πλευράς νέων για την διάρκεια μιας ανόδου, υποστηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ σε ενδεχόμενη επιβεβαίωση του σεναρίου άμεσης αντίδρασης προς τις 1920 μονάδες θα ήμασταν περισσότερο διατεθειμένοι να μειώσουμε ή να ασφαλίσουμε το χαρτοφυλάκιο καθώς στο παρελθόν αντιδράσεις αυτής της μορφής δύσκολα έχουν κάποια συνέχεια.

Από την άλλη πλευρά οι 1850 μονάδες ήταν μια ζώνη τιμών στην οποία υπήρχαν κάποιες καλές πιθανότητες αντίδρασης και θα είχε νόημα μια γρήγορη κίνηση σε Τραπεζικούς τίτλους με πολύ περιορισμένο ρίσκο περικοπής ζημιών, όμως αυτές καταστρατηγήθηκαν με χαρακτηριστική ευκολία και έτσι απομένει να δούμε τις δυνατότητες της ασθενούς ζώνης 1790 – 1780.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με συνεδρίαση σημαντικής πτώσης ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα.

Τα Σ.Μ.Ε. του FTSE παρουσίασαν απώλειες μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αυξάνοντας τις υποτιμήσεις, ενώ σχετική μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές.

Μικτές κινήσεις με περισσότερες αγορές (στα χαμηλά ημέρας) από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14354, τιμή εκκαθάρισης 888,53) κινήθηκαν μεταξύ 884 και 952 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (83000 Alpha Bank, 40400 Eurobank, 107000 Πειραιώς, 19000 MIG, 15200 Intralot, 6000 MPB, 46100 Coca-Cola, 250000 Κύπρου, 16300 Τιτάν, 28400 ΔΕΗ, 68400 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6843), Alpha Bank (2629), Πειραιώς (881), Αγροτική (395), Eurobank (970), MPB (542), Κύπρου (1242), Ταχ. Ταμιευτήριο (432), ΓΕΚ (1914), MIG (1269), ΟΤΕ (2053), Intralot (410), Ιντρακόμ (611), ΔΕΗ (476), ΟΠΑΠ (297), Coca-Cola (169), ΕΧΑΕ (305), Μέτκα (199), Motor Oil (192), Μυτιληναίος (1171), Ελ. Πετρέλαια (188), Τιτάν (146), Βιοχάλκο (205).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 8/2 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 163000 τεμ., Alpha Bank 5000 τεμ., ΟΤΕ 140200 τεμ., Eurobank 14000 τεμ., MPB 6000 τεμ., Κύπρου 691500 τεμ., Πειραιώς 248070 τεμ., Τιτάν 10500 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Πειραιώς 55000 τεμ., Alpha Bank 115000 τεμ., Eurobank 24000 τεμ., Τιτάν 8178 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (10925873 τεμ.), Eurobank (11128227 τεμ.), Κύπρου (5788976 τεμ.), Πειραιώς (9063437 τεμ.), Alpha Bank (10887883 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 580 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 12,00 ευρώ και τα 200 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 16,00 ευρώ.

Σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 5η Φεβρουαρίου 2010, κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας Alpha Bank ΑΕ σε ποσοστό ισοδύναμο του 0.23% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1.225.000 μετοχές της εκδότριας (σε σύνολο έκδοσης 534.270.000 μετοχών).

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 5η Φεβρουαρίου 2010 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0.10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρίας ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ. Αριθμός μετοχών (5/2/2010): -344,771. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (5/2/2010): -0.103%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v