ΧΑ: Απαξίωση εν μέσω φημολογίας …

Όταν χάνονται οι στηρίξεις, η λογική, το μέτρο και η υποτιμητική φημολογία δημιουργεί συνθήκες κατάρρευσης στις αγορές, τότε ξεχωρίζουν οι γνωρίζοντες από το…κοπάδι.

Συντονισμένη ομοβροντία αρνητικών ειδήσεων, άκριτης φημολογίας, μόχλευσης για προβλήματα τραπεζών και επιθετικές πωλήσεις φέρνουν το ΧΑ στο όριο της ασφυξίας.

Τι τρέχει με τις τράπεζες… θέτει το εύλογο ερώτημα η Αναστασία Παπαιωάννου και επιχειρεί νηφάλια να δώσει απαντήσεις μέσα σε κυκεώνα σπερμολογίας.

Η κατάρρευση του κλάδου εχθές (-6,8%) τρόμαξε πολλούς, οι οποίοι δεν παρακολουθούν και τόσο στενά την διόρθωση των τραπεζών από τα υψηλά του Οκτωβρίου ή ενημερώνονται καθημερινά από νηφάλιες πηγές και διαύλους ενημέρωσης.

Το ότι ειδικά εχθές σημειώθηκαν ακραίες μεταβολές και διακυμάνσεις στην πορεία των τραπεζικών μετοχών σε βαθμό που ενεργοποιήθηκε το ειδικό Σύστημα Συναλλαγών αποτελεί ισχυρή ένδειξη συντονισμένης υποτιμητικής προσπάθειας.

Είναι επίσης ενδεικτικό, πως η διακύμανση για τον κλαδικό δείκτη διαμορφώθηκε μεταξύ μέγιστης 2.099 και ελάχιστης 1.901 μονάδων αποτυπώνει την πραγματική εικόνα της συνεδρίασης. Της υποτίμησης, που κατά την εκτίμηση ορισμένων μπορεί να θεωρηθεί μέχρι….εκβιαστική κίνηση επενδυτικών κύκλων, της άκριτης σπερμολογίας για προβλήματα ρευστότητας, για φυγή κεφαλαίων κ.α. , κ.α.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, που ο Γενικός Δείκτης διόρθωνε στις 1.806 και ο FTSE 20 στις 895 μονάδες με τις τράπεζες να…λιώνουν υπό το βάρος των επιθετικών πωλήσεων ήταν λογικό να χαθεί η ψυχραιμία και η αίσθηση του μέτρου. Αυτό γιατί τα προβλήματα των τραπεζών είναι γνωστά στους ειδικούς εδώ και μήνες, το ζητούμενο όμως είναι εάν εχθές χάθηκε (ή επιχειρήθηκε από κάποιους να χαθεί) η αίσθηση του μεγέθους του προβλήματος.

Η διακύμανση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας από τα 14,47 έως τα 12,47 ευρώ ήταν λογικό (άλλωστε έτσι ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία) να ενεργοποιήσει το ειδικό σύστημα παρακολούθησης της μεταβλητότητας όχι μόνο του συγκεκριμένου τίτλου, αλλά του συνόλου των τραπεζικών και της πλειονότητας του FTSE 20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Κατά την εκτίμηση μας εχθές παίχθηκε ένα από τα τελειότερα υποτιμητικά παιχνίδια εγκλωβισμού, απαξίωσης των ελληνικών τραπεζών (θα φανεί σύντομα προς όφελος ποίων) και "εκβιασμού" της αρνητικότατης ψυχολογίας των περισσότερων ενεργών παικτών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v