Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Με ανταλλάγματα η διάσωση...

Περιμένοντας τους γαλλογερμανούς και το "πρόγραμμα διάσωσης" οι βραχυπρόθεσμοι κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους επιφυλασσόμενοι για ένα πιθανό επόμενο ποντάρισμα. Κλειδί οι 1.020 για τον FT 20.

Με φρεγάτες η έξοδος από την κρίση… διερωτάται ο φίλτατος Νίκος Γ. Δρόσος και αναφέρεται σε λεπτομέρειες και καταστάσεις, που είναι κοινό μυστικό στον ευρωπαικό περίγυρο. Και με…φρεγάτες και με… αεροπλάνα και βαπόρια που έλεγε πολύ παλιότερα- στην ασυμβίβαστη περίοδο του- ο Νιόνιος.

Οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες μετρούν ήδη 2 και κάτι καλές για αυτούς συνεδριάσεις "παίρνοντας" τον Ftse20 από τα χαμηλά των 885 και ξεκινώντας να κατοχυρώνουν θέσεις τους από τα χθεσινά υψηλά των 1.003 μονάδων.

Καλό ποντάρισμα, σχεδόν 14% σε απόλυτο μέγεθος 20άρη και έχοντας εξασφαλίσει- για αυτή την φάση της αγοράς- την στήριξη των 865 μονάδων για τον Ftse20. Απόδοση περίπου 20% μέσα σε μόλις δύο μισή συνεδριάσεις από τις τράπεζες μονο αμελητέα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί.

Και από αυτή την άποψη θα πρέπει να θεωρηθεί φυσιολογική και λίγο ως πολύ αναμενόμενη η μερική κατοχύρωση θέσεων από τα 15,20 ευρώ της Εθνικής, από τα 7,49 ευρώ της Alpha Bank, από τα 6,35 ευρώ της Eurobank, ενώ ανάλογες θέσεις διαμορφώθηκαν σε Πειραιώς, Κύπρου, Marfin Popular.

Αφήνουμε εκτός παιδιάς Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς η πρώτη αντιδρά εν μέρει αυτόνομα, κυκλικά και προβλέψιμα το δε Ταχυδρομικό έχει εμπλακεί στην υποχρέωση διάσωσης της Aspis Bank. Τραπεζικοί παράγοντες απέδιδαν ακριβώς σε αυτή την…υποχρέωση την υποαπόδοση που παρουσιάζει η μετοχή του ΤΤ τόσο σε σχέση με την ΑΤΕ όσο κυρίως έναντι του κλαδικού δείκτη.

Ικανός αριθμός θέσεων κατοχυρώθηκε εχθές και σε άλλες μετοχές του 20άρη ( λ.χ. Μυτιληναίος, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Τιτάν) τη στιγμή που συνεχίζεται ο- χωρίς στηρίξεις πλέον- καθημερινή απαξίωση του ΟΤΕ. Μία διαδικασία, που για να μην ξεχνιόμαστε ξεκίνησε επί ημερών Γ. Αλογοσκούφη με τις μεθοδεύσεις του- τότε- τσάρου και συνεχίζει αδιάλειπτα μέχρι σήμερα.

Με εμφανώς ωφελημένους τους γερμανούς σε σημείο που αρκετοί στην αγορά να κάνουν λόγο για διαμόρφωση τιμής- όσο το δυνατόν χαμηλότερη, απαξιωμένη, που θα διευκόλυνε την Deutsche Telekom. Εδώ να είμαστε και κατά πάσα βεβαιότητα θα δούμε και αυτή την πράξη από το… θεατρικό που έχουν ανεβάσει ορισμένοι κατέχοντες στον ελληνικό θίασο σκιών.

Στα καθ΄ ημάς, καθώς για ανταλλάγματα και… συναφή, θα αναφερόμαστε όλο και συχνότερα στη συνέχεια ενώ η αντιπαράθεση τάσεων στην ΕΕ εντείνεται. Μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί η στάση των Αγγλων και των Σουηδών, που επιμένουν για προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Ας είναι… το ΧΑ χρειάζεται και νέα καύσιμα για να μπορέσει να κινηθεί προς τον επόμενο στόχο των 2.180-2.220 μονάδων, που πρακτικά σημαίνει ότι θα απαιτηθούν νέες δυνάμεις για να συνεχίσει η Εθνική προς τα 16 ευρώ. Με την τρέχουσα ειδησεογραφία κομματάκι δύσκολο, εκτός εάν προκύψει κάτι θεαματικά απρόβλεπτο από τις Βρυξέλλες σήμερα- αύριο.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μαγιά για να αντιδράσει ο Ftse20 πάνω από τις 1.020 μονάδες (σχεδόν 5% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα) που σε αντιστοιχία με τον τραπεζικό δείκτη θα φέρνει τον κλάδο προς τις 2.296 μονάδες (απόδοση 6% μέχρι τα υψηλά της 4/2).

Αυτό με την προυπόθεση, πως προκύπτει κάτι νέο και καλύτερο από την προσδοκία προεξόφλησης ενός γαλλογερμανικού σχεδίου διάσωσης. Ενός προγράμματος πολιτικών και οικονομικών δράσεων το περιεχόμενο και τη σύνθεση του οποίου θα πρέπει πρώτα να δούμε για να συνεχίσουμε το ποντάρισμα μας.

Το ότι πριν από λίγο στην Φραγκφούρτη τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε λελογισμένη, επιφυλακτική ανοδική αντίδραση (0,7%) θα πρέπει να θεωρηθεί προοίμιο ακόμη μίας "πονηρής" και δύσκολης συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v