Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε…

Με τον τραπεζικό κλάδο να αποδίδει 8% και την Εθνική στα 15 ευρώ, ο πρώτος και κυριότερος στόχος των βραχυπρόθεσμων παικτών για επαναφορά στις 1980 μονάδες επιτεύχθηκε και το ΧΑ ετοιμάζεται για την επόμενη κίνηση.

Με την υπεραντίδραση του Γενικού Δείκτη έως τις 1.984 μονάδες στην αρχή της συνεδρίασης επιτυγχάνεται ο πρώτος και κυριότερος στόχος. Η προσέγγιση της περιοχής, που προσώρας παραμένει αντίσταση, παραπέμπει στην διάθεση και ευχέρεια των ισχυρών παικτών να κυνηγήσουν την αντίδραση μέσω των τραπεζών. Ο κλαδικός δείκτης αντέδρασε έως τις 2.248 μονάδες με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές σε τίτλους του κλάδου, ωθώντας υψηλότερα και τον FTSE 20 στην ζώνη των 1.000 μονάδων.

Ενδεικτικές θεωρούμε τις συναλλαγές των 78 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις 11.00, με την Εθνική Τράπεζα να έχει τζίρο 39 εκατ. ευρώ, την Alpha Bank 11 και την Eurobank περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Ισως στην καταλληλότερη συγκυρία- δεδομένης της συνολικότερης κατάστασης- φαίνεται πως…ανακύπτει και το θέμα της Aspis Bank, που μετά τη νέα θέση της διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, «βλέπει» την τιμή της μετοχής να αντιδρά εκ νέου με 17-19% στα 0,95 ευρώ με την αποτίμηση να φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή και η μετοχή του ΤΤ αντιδρά ελαφρώς στα 4,12 ευρώ, καθώς πολλοί είναι οι παράγοντες του ΧΑ που παραμένουν επιφυλακτικοί στην προοπτική ενός εγχειρήματος.

Εν πάσει περιπτώσει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, που για διάφορους λόγους εκτιμούμε ότι μπορεί να έχει και άλλο ενδιαφέρον πέραν του χρηματιστηριακού, αντιδρά στα 6,20 ευρώ, ενώ και η μετοχή της Marfin Popular φτάνει το 1,99 ευρώ. Ανθεκτική για ακόμη μία συνεδρίαση η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 4,27 ευρώ, ενώ στα 4,20 ευρώ περνά ο Μυτιληναίος μετά την έντονη προηγούμενη πίεση.

Σχεδόν 45 λεπτά μετά την αρχή της συνεδρίασης οι αγοραστές έχουν καταστήσει σαφείς τις προθέσεις τους (άμεση στόχευση των 1.980 μονάδων) υπερέκθεση της Εθνικής Τράπεζας προς τα 15 ευρώ, έχουν καταφέρει να εγκλωβίσουν πωλητικούς παίκτες της αγοράς ΧΠΑ, ενώ θεωρούμε ενθαρρυντικό το ότι οι βασικοί δείκτες συντηρούνται εγγύτατα σε τεχνικές περιοχές.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 9 προς 1, καθώς είναι ενδεικτικό πως μόλις δέκα μετοχών η τιμή υποχωρεί.

Εμμένουμε, μέχρι νεοτέρας, εντός παιδιάς θεωρώντας καθοριστικό το ενδεχόμενο της υπέρβασης των 1.980-2.000 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, που όπως έχουμε προαναφέρει θα μας υποχρέωνε να αναθεωρήσουμε τον πήχη υψηλότερα. Θα δούμε, όμως…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v