Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Και οι επτά ήταν υπέροχοι (!)

Alpha, Eurobank, MPB, Πειραιώς, ΑΤΕ, ΕΤΕ, Κύπρου ηγήθηκαν της τραπεζοκεντρικής απόδρασης από τα χαμηλά των 1791 μ. και έδωσαν στον Τραπεζικό δείκτη την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 46 συνεδριάσεων.

Alpha Bank (+14,93%), Eurobank (+10,89%), MPB (+5,56%), Πειραιώς (+11,652%), Αγροτική (+9,09%), Εθνική (+6,98%) και Κύπρου (+5,13%), ηγήθηκαν της Τραπεζοκεντρικής απόδρασης από τα χαμηλά των 1791 μονάδων και έδωσαν στον Τραπεζικό δείκτη την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 46 συνεδριάσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών είχε να “δει” μεγαλύτερη άνοδο από την συνεδρίαση της 1/12/2009.

Πολύ μακριά από το +8,64% του Τραπεζικού δείκτη, μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +4,88% του FTSEM και το +2,35% του FTSES.

Το 92% του τζίρου στους τίτλους του FTSE και το 42,5% στην μετοχή της Εθνικής (αξίζει να αναφερθεί ότι στον εν λόγω τίτλο “καθυστέρησαν” σημαντικά οι δημοπρασίες, καθώς ενώ η τελευταία πράξη είχε γίνει στα 14,10 ευρώ, εμφανίστηκε εντολή πώλησης 21858 τεμ. στα 9,03 ευρώ, ενώ ακολούθησε εντολή πώλησης 100000 τεμ. στα 12,00 ευρώ, με αποτέλεσμα η μετοχή να κλείσει στα 13,80 ευρώ).

Πλην των Τραπεζικών τίτλων που προαναφέρθηκαν τα μεγαλύτερα κέρδη για Μυτιληναίο (+7,44%), Βιοχάλκο (+6,9%), ΔΕΗ (+5,96%) και Intralot (+5,18%).

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Motor Oil, MIG.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με αρνητικό πρόσημο έκλεισε μόνο ο τίτλος της Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά, άμεση υποχώρηση μέχρι τις 1791,31 μονάδες (10.38), όμως μετά τις 10.42 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1905,9 μονάδες και έκλεισε στις 1895,96 μονάδες με κέρδη 4,96%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 298 εκατ. από τα οποία τα 24,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Ανάλογη του γενικότερου κλίματος η τελική εικόνα με 148 ανοδικές μετοχές έναντι 54 πτωτικών και 20 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 8 έως 19,23%.

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι κατά την σημερινή έντονα ανοδική συνεδρίαση και σε όλο το εύρος του ταμπλό, διακινήθηκαν περισσότερα από 60 εκατ. κομμάτια που αποτελούν πρωτοφανή αριθμό για τόσο πιεσμένες αποτιμήσεις (!)

Οι φήμες για πιθανή παρέμβαση – διάσωση της Ελλάδας από την Ε.Ε. και η υπερπουλημένη κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει οι περισσότεροι Δεικτοβαρείς τίτλοι, έφεραν ανοδική αντίδραση αγνώστου διαρκείας και κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου από όσους είχαν πάρει σημαντικές θέσεις “short” στο Χ.Π.Α., ενώ μείωσαν κατά πολύ και το spread του δεκαετούς ομολόγου.

Μάλιστα κατά την σημερινή συνεδρίαση η Ελληνική Αγορά έδειξε να αγνοεί την έκθεση – τσεκούρι της Goldman Sachs για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, αλλά και την ανάλυση – σοκ από την BoA που “βλέπει” τον Γενικό Δείκτη να “προσγειώνεται” στις 1200 μονάδες (!)

Ψυχραιμία και “νουνεχείς” κινήσεις προτείνουν στην παρούσα φάση οι συντηρητικοί επαγγελματίες του χώρου, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η διατήρηση της αγοραστικής δύναμης από τα χαρτοφυλάκια και τις “πρώτες μονάδες της ανόδου ας τις κερδίσουν οι βιαστικοί”.

Σύμφωνα με την συντηρητική σχολή σκέψης η τάση στην Αγορά παραμένει πτωτική, η Σοφοκλέους χρειάζεται είδηση – σοκ για να αναστρέψει την ψυχολογία της και μέχρι τότε κάθε ανοδική αντίδραση πρέπει να εκλαμβάνεται σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερα επίπεδα τιμών.

Αρκετοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι η σημερινή ανοδική αντίδραση είχε στοιχεία ανακωχής από πλευράς πωλητών και προσπάθειας ανεύρεσης αγοραστών (!)

Μάλιστα σύμφωνα με τους συντηρητικά σκεπτόμενους για να αλλάξει κάτι ουσιαστικά επί το θετικότερον, πρέπει ο FTSE να επιτύχει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 950 μονάδων (αν όχι υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων) και ο τίτλος της Εθνικής για να δώσει κάποιο πρώτο σήμα επιβίβασης, επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 14,50 ευρώ.

Διαθέσεις αντίδρασης και στο ευρώ που αν συνεχιστούν, οι πρώτες αντιστάσεις προσδιορίζονται στα 1,3850 και στα 13970 δολάρια. Η υποχώρηση του δολαρίου αναμένεται να τύχει θετικής υποδοχής από την Wall Street.

Οι πρόσφατες πιέσεις ξεπέρασαν τα όρια της υπερβολής, υποστηρίζουν οι περισσότερο επιθετικοί “παίκτες” που έσπευσαν να τοποθετηθούν. Όμως και σε αυτή την περίπτωση η παρατεταμένη ταλαιπωρία στην οποία έχει βρεθεί το Χ.Α. επιβάλλει αυξημένα αντανακλαστικά και ιδιαίτερα “σφιχτά” “stop loss”.

Το αν και κατά πόσο θα συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση, υπό τις παρούσες συνθήκες, ίσως είναι δευτερεύον θέμα. Οι άνθρωποι της Αγοράς ζητούν πραγματικές και άμεσες δράσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδικότερα εκτιμούν πως ο μονός τρόπος για να εκτονωθούν οι πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα, είναι να δοθεί άμεσα μια σαφής απάντηση από την Ε.Ε. ως προς το πώς θα αντιμετωπίσει την Ελλάδα.

Σε αυτή την περίπτωση θα αποκλιμακωθούν τα spreads και οι μετοχές θα δώσουν “πειστικότερη” ανοδική αντίδραση, έστω και στα πλαίσια που επιβάλλουν μειωμένες προσδοκίες για τα μεγέθη του 2009 και το α΄ τρίμηνο του 2010.

Η Αγορά είναι απονευρωμένη από εταιρικά νέα, αναλύσεις και από τις χαμηλές αποτιμήσεις αφού οι εντυπώσεις που δημιουργούνται για την Χώρα μας σε διεθνές επίπεδο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, υποστηρίζουν οι κατά συνείδηση απαισιόδοξοι, ενώ η διάρκεια της κρίσης έχει αρχίσει πλέον να περνάει στους ισολογισμούς και ειδικά στον Τραπεζικό τομέα όπου το “ρολόι” του χρόνου κυλάει αντίστροφα αυξάνοντας το κόστος των κεφαλαίων στους ισολογισμούς.

Ήδη σύμφωνα με γνωρίζοντες τον κλάδο, έχει αρχίσει μία πρώτη “σιωπηρή” αύξηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, που δεν αποκλείεται να αποκτήσει “φωνή” και ένταση στην συνέχεια.

Η κατάσταση αυτή θα συνεχίσει να εκφράζεται από κύμα πωλήσεων στον Τραπεζικό κλάδο (έστω και με ανοδικά διαλείμματα) και το οποίο έχει αρχίσει να αποκτά συστημικά χαρακτηριστικά πίεσης στο υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Όμως τα πράγματα δεν φαίνονται καθόλου καλύτερα και στον κλάδο του Λιανικού Εμπορίου, καθώς όσο διαρκεί η στασιμότητα στην αγορά τόσο μεγαλώνει ο φόβος για μια παρατεταμένη κρίση, με τις τελευταίες ελπίδες να εστιάζονται στις χειμερινές εκπτώσεις και στις γιορτές του Πάσχα.

Το σενάριο μιας μικρής ανοδικής αντίδρασης πολύ περιορισμένης διάρκειας από τα πρόσφατα χαμηλά, προηγείται πριν την συνέχιση της πτωτικής πορείας καθώς στατιστικά οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με μεγάλο εύρος κίνησης ακολουθούνται από άμεσες μικρότερης εμβέλειας ανοδικές διορθώσεις.

Το μέγεθος της τεχνικής αντίδρασης θα εξαρτηθεί από την πορεία των spreads ομολόγων αλλά και των διεθνών Αγορών.

Ίσως αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις οι πωλητές φαίνεται να έχουν το πάνω χέρι, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τεχνική εικόνα του S&P 500.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στον εν λόγω δείκτη επικεντρώνει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius Finance η αδυναμία ανοδικής διάσπασης των 1107 μονάδων, οδήγησε σε βίαιο “κατέβασμα” που έφερε τον δείκτη χαμηλότερα και από την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 1062 μονάδων.

Πιθανή επιβεβαιωμένη διάσπαση του εν λόγω επιπέδου (με φίλτρο τριών συνεδριάσεων) θα φέρει τον δείκτη άμεσα προς τη κάτω πλευρά του ανοδικού μεσομακροπρόθεσμου καναλιού τάσης, στις 1040 μονάδες, δημιουργώντας όμως έντονη διαγραμματική ανησυχία, καθώς εάν προκληθεί επιβεβαιωμένη καθοδική διαφυγή τότε θα πρέπει να αναμένουμε άμεση αλλαγή τάσης από ανοδική σε πλαγιοκαθοδική.
 
Επίσης ως αρνητική ένδειξη λαμβάνουμε και τη καταγραφή κλεισιμάτων κάτω από τον μεσοπρόθεσμο απλό κινητό μέσο των 100 ημερών (ΚΜΟ 100: 1096 μονάδες), γεγονός, όπου είχε να λάβει χώρα από τον Απρίλιο του 2009 όταν ο δείκτης S&P 500 βρισκόταν στις 850 μονάδες. Τα πτωτικά σενάρια, μάλιστα, δεν αποκλείουν κίνηση προς τις 1017 μονάδες.

Για να αναιρεθεί η πτωτική τάση, ο εν λόγω δείκτης πρέπει να δώσει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 1110 μονάδων.

Οι χθεσινές αθρόες ρευστοποιήσεις στον Τραπεζικό κλάδο οφείλονταν αφενός σε φήμες που ήθελαν μεγάλα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άντληση ρευστότητας και αφετέρου στην ύπαρξη ενός αρνητικού νέου, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec. το αρνητικό νέο ήταν η έκθεση της Goldman Sachs για τις Τράπεζες, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα το πρωί, με τις τιμές - στόχους των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να περικόπτονται ακόμα και έως 51% από τις προηγούμενες.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Goldman Sachs εξάντλησε τις αρνητικές ειδήσεις στην τρέχουσα φάση επιτρέποντας στις Τραπεζικές μετοχές να αντιδράσουν ανακλαστικά. Επιπρόσθετα η άνοδος των Τραπεζικών μετοχών έδειξε να προεξοφλεί θετικές ειδήσεις από την μεθαυριανή συνάντηση των Ευρωπαίων Ηγετών στην οποία θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος επιστρέφει εσπευσμένα από συμπόσιο στην Αυστραλία.

Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι Ηγέτες αποφασίσουν να σταματήσουν το παιχνίδι κερδοσκοπίας εναντίον του Ευρώ, με μέτρα που θα περιορίσουν σημαντικά το κόστος δανεισμού Χωρών, όπως η Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, όπως η έκδοση ευρωομολόγου, τότε οι πιθανότητες ανάκαμψης της Αγοράς αυξάνονται σημαντικά. Σε περίπτωση όμως που οι όποιες στηρίξεις προς τις Χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι μόνο λεκτικές και του τύπου ότι όποτε χρειασθεί θα υπάρξει βοήθεια, τότε οι πιθανότητες πτώσης εκ νέου της Αγοράς θα αυξηθούν.

Άλλωστε όπως εδώ και αρκετό καιρό οι ξένες αρχές και οι ξένοι επενδυτές περιμένουν την εφαρμογή μέτρων και όχι την ανακοίνωση αυτών από την Ελληνική Κυβέρνηση, έτσι και από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι πράξεις θα κάνουν τη διαφορά και όχι τα λόγια. Τέλος, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές Τράπεζες και ότι οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης καραδοκούν για να τις υποβαθμίσουν (!!!)

Η σημερινή ανοδική αντίδραση έσβησε τις χθεσινές απώλειες και κάτι παραπάνω, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας που εκφράζει την απορία του για τις “άκομψες” εκθέσεις με “ελεγχόμενο timing” από Goldman Sachs και BoA.

Ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank θεωρεί δεδομένου ότι περισσότερο από 70% του Ελληνικού εξωτερικού χρέους βρίσκεται στα χέρια ξένων πιστωτών δυτικής προέλευσης, της αδυναμίας στροφής προς την χαμηλών δυνατοτήτων εγχώρια αποταμίευση και των δυσκολιών διαφοροποίησης των πηγών κάλυψης του δανειακού προγράμματος από τρίτες Χώρες (π.χ. Κίνα), η Ελλάδα βρίσκεται υπό “καθεστώς ομηρίας” έναντι των πιστωτών της.

Είναι επομένως μονόδρομος η τήρηση των φιλόδοξων στόχων δημοσιονομικής εξυγίανσης καθώς το βλέμμα των Αγορών μας “παρατηρεί άγρυπνα”. Μόνο έτσι είναι δυνατή η πιθανή η αποκλιμάκωση των spreads τους επόμενους μήνες, αν και η κλιμάκωση του δανειακού προγράμματος μετά το πρώτο τρίμηνο καθιστά το στόχο ακόμη δυσχερέστερο.

Στο μεταξύ, οι επιπτώσεις της διατήρησης των spreadς μεταξύ 300-400 μονάδων θα γίνουν σύντομα αντιληπτές σε ολόκληρο το φάσμα των επιτοκίων (καταθέσεων και δανείων). Όσο στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα των διεθνών Αγορών συντηρείται το σενάριο ενδεχόμενης Ελληνικής χρεοκοπίας, το Κράτος θα δανείζεται με αυξημένο κόστος. Αναπόφευκτα θα δανείζεται με δυσμενέστερους όρους το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα (ήδη οι τιτλοποιήσεις έχουν ανασταλεί, ενώ η ΕΚΤ ζητεί επιστροφή της ρευστότητας που δόθηκε το 2009 με 1% περίπου) και θα αναγκαστεί να μετακυλίσει το αυξημένο κόστος συγκέντρωσης κεφαλαίων στους πελάτες του.

Έτσι, σύντομα θα προσφέρει δελεαστικότερα επιτόκια καταθέσεων (κυρίως προθεσμιακών) για να διατηρήσει ικανοποιητικές συνθήκες ρευστότητας, ενώ αναμένεται να αναπροσαρμοσθεί το σύνολο των επιτοκίων δανεισμού (ιδιωτών και επιχειρήσεων).Επιπλέον, οι δυσμενείς συνθήκες της Αγοράς έχουν οδηγήσει σε εξαιρετικά συγκρατημένες εγκρίσεις νέων δανείων για την αποφυγή διεύρυνσης των επισφαλειών.

Συνιστά, επομένως, κατεπείγοντα στόχο της οικονομικής πολιτικής η εδραίωση της πεποίθησης στις διεθνείς Αγορές ότι η δημοσιονομική εξυγίανση έχει δρομολογηθεί και θα συνεχισθεί για όσο χρειασθεί χωρίς αποκλίσεις. Μόνον τότε θα αποκλιμακωθούν τα spreads και θα ανασταλεί η διάχυση των επιπτώσεων των υψηλών επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού κράτους στο σύνολο των Τραπεζικών επιτοκίων.

Άλλωστε είναι πλέον ευρέως αντιληπτό ότι η επίθεση εναντίον των Ελληνικών ομολόγων συνδέεται με την προσπάθεια να πληγεί η εμπιστοσύνη προς την Ευρωζώνη και ενίσχυσης των δολαριακών τοποθετήσεων.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση ο κ. Τζάνας υποθέτει σχετική “ανακωχή στην δράση των πιράνχας”.

Η Αγορά ζητά άμεσα να συγκεκριμενοποιηθεί επιτέλους η εισοδηματική και φορολογική πολιτική από την Κυβέρνηση. Επίσης η Ε.Ε. να δείξει κάποιας συγκεκριμένης μορφής “κατανόηση” στο Ελληνικό πρόβλημα, πριν την μετάδοση “του ιού” και σε άλλες Χώρες του Νότου.

Δεν υπάρχει λόγος σημαντικής ανόδου και κάθε ανοδική αντίδραση θα είναι βραχύβια και καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, υποστηρίζει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust, το όριο των 2000 μονάδων που αποτέλεσε σημαντικό επίπεδο στήριξης των τιμών κατά το πρόσφατο παρελθόν, πλέον θεωρείται ότι ανήκει στο παρελθόν και δεν αποκλείεται να αποτελέσει και επίπεδο σημαντικής αντίστασης στο άμεσο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, η Αγορά βρίσκεται σε υπερπουλημένη ζώνη, γεγονός που συνοδεύεται συνήθως από τεχνική ανοδική διόρθωση, έστω και βραχυχρόνια.

Αρκετοί οίκοι του εξωτερικού εκφράζουν προβληματισμούς για την πορεία της κερδοφορίας των Ελληνικών Τραπεζών. Το σκεπτικό τους είναι ότι εάν διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα οι αποδόσεις των ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου για μεγάλο διάστημα, τότε οι Τράπεζες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντική αύξηση του κόστους τους. Η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει ακόμα πιο προβληματική εάν άρει η ΕΚΤ τα βοηθήματα ρευστότητας προς το Τραπεζικό σύστημα της ζώνης του Ευρώ. Εφόσον εμφανιστούν οι παραπάνω συνθήκες, η κερδοφορία των Ελληνικών Τραπεζών θα μειωθεί.

Στα πλαίσια μία αγοράς με πολύ κακή ψυχολογία, η ανησυχία αυτή είναι αρκετή για να εκδηλωθούν σημαντικές πιέσεις σε Τραπεζικές μετοχές. Βέβαια, η τάση της κερδοφορίας θα αρχίσει να φαίνεται με τις καταστάσεις αποτελεσμάτων για το έτος 2009 που θα ανακοινωθούν τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Ο κ. Σωτηρόπουλος θεωρεί ότι η τάση της Αγοράς παραμένει πτωτική και τα ανοδικά διαλείμματα είναι ευκαιρίες αύξησης ρευστότητας. Μάλιστα η πώληση δεν πρέπει να σχετίζεται με την τιμή αγοράς, αλλά με την δυνατότητα επανεπένδυσης σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών (!) 

Καλύτερες προϋποθέσεις ανοδικής αντίδρασης δημιουργεί η πίεση των προηγούμενων συνεδριάσεων που έχει οδηγήσει σε τεχνική υπερβολή την συνολική εικόνα της Αγοράς και ειδικότερα των κυριοτέρων Τραπεζών, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης, ιδιαίτερα αφού το πτωτικό άνοιγμα απορρόφησε την χθεσινή “ουρά” πωλήσεων.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ οι ισχυρές υποτιμήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα “αντίπαλο δέος” από πλευράς αγοραστών που θα προσπαθήσει να εξισορροπήσει την αρνητική εικόνα των τελευταίων ημερών. Σε αντίθεση με την μεσοπρόθεσμη οπτική, που επιβάλλει διαχειριστική πειθαρχία θα δοκιμάζαμε πολύ συγκεκριμένες τοποθετήσεις σε υποτιμημένους τίτλους (Εθνική Τράπεζα, Tαμιευτήριο, EXAE, Eurobank, Alpha Bank, ΔΕΗ) με ορίζοντα διημέρου και πάντα με κοντινά επίπεδα περικοπής ζημιών.

Κατά το κ. Χατζηδάκη, ανεξαρτήτως σημερινού κλεισίματος, κατά την αυριανή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης δεν πρέπει να κλείσει ούτε μονάδα χαμηλότερα από σήμερα, προκειμένου να δώσει πόντους στην εντύπωση ότι η ανοδική αντίδραση μπορεί να έχει διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ημερών, ενώ πολλά θα “παιχτούν” στις παρυφές των 2000 μονάδων και πιο συγκεκριμένα στις 1990 μονάδες, όπου αγοραστές και πωλητές θα “ξαναμετρήσουν τις δυνάμεις τους” (!)

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Την έντονα ανοδική κίνηση της υποκείμενης ακολούθησε και η Αγορά Παραγώγων, όπου εν μέσω σημαντικής μεταβλητότητας αυξήθηκε και ο όγκος συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του FTSE με καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην spot Αγορά γύρισαν σε μικρό premium.

Μικτές κινήσεις με σαφώς περισσότερες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 17014, τιμή εκκαθάρισης 950,53) κινήθηκαν μεταξύ 885 και 953 μονάδων.

Δεν υποχώρησε ο δανεισμός τίτλων (71500 Alpha Bank, 2218100 Eurobank, 88200 MIG, 125900 Εθνική, 32900 Αγροτική, 17800 ΔΕΗ, 14200 ΟΠΑΠ, 99900 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Βank (3908), Εθνική (9108), Πειραιώς (1295), ΔΕΗ (500), MPB (674), MIG (830), Ταχ. Ταμιευτήριο (666), Eurobank (2143), Μυτιληναίος (207), ΟΤΕ (1742), Κύπρου (1241), ΓΕΚ (642), Intralot (221), Ιντρακόμ (329), ΟΠΑΠ (716), Αγροτική (565), ΕΧΑΕ (314), Coca-Cola (224), Ελλάκτωρ (115), Ελ. Πετρέλαια (366), Μέτκα (138).

Ας σημειωθούν τα 1000 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 12,00 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., στην συνεδρίαση της 9/2 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 58532 τεμ., Coca-Cola 16092 τεμ., Eurobank 45174 τεμ., ΟΠΑΠ 13465 τεμ., ΟΤΕ 256962 τεμ., Πειραιώς 21595 τεμ., MIG 40174 τεμ., MPB 5000 τεμ., ΔΕΗ 10731 τεμ., Εθνική 63890 τεμ.

Επίσης το κυριότερο κλείσιμο θέσεων ανοιχτής πώλησης σε: Alpha Bank 672500 τεμ. Eurobank 41000 τεμ., Αγροτική 110000 τεμ., Εθνική 37000 τεμ., Coca-Cola 7400 τεμ., Jumbo 26400 τεμ., MIG 12000 τεμ., Πειραιώς 58511 τεμ., Τιτάνα 15029 τεμ.

Επίσης σύμφωνα με στοιχεία του Χ.Α. ο μεγαλύτερος δανεισμός τίτλων παρατηρείται σε Alpha Bank (11020845 τεμ.), Eurobank (11152588 τεμ.), Εθνική (10499771 τεμ.), Κύπρου (5998976 τεμ.), Πειραιώς (9233437 τεμ.).

Σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 8η Φεβρουαρίου 2010, κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας Alpha Bank ΑΕ σε ποσοστό ισοδύναμο του 0.20% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1.050.000 μετοχές της εκδότριας (σε σύνολο έκδοσης 534.270.000 μετοχών).

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 8η Φεβρουαρίου 2010 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0.10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ. Αριθμός μετοχών (8/2/2010): -352,540. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (8/2/2010): -0.105%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v