Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποντάροντας στη διάσωση …

Στο πρόγραμμα…διάσωσης πόνταραν οι βραχυπρόθεσμοι και πήραν τον πρώτο γύρο. Μένει να φανούν οι αντοχές τους στην περίπτωση που το Χρηματιστήριο της Αθήνας συνεχίσει προς τις 1.980 μονάδες.

Ζητείται… ελπίς για τη Σοφοκλέους αναφέραμε το Σάββατο (6/2) και η χείρα βοηθείας, όπως φαίνεται δίνεται τελικά μέσω Βρυξελλών. Βέβαια μέχρις ότου διαφανεί αυτή η…ελπίδα, μας βγήκε η…ψυχή, ο FTSE 20 διαμορφώθηκε για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις χαμηλότερα των 900-910 μονάδων που παραμένουν σημείο αναφοράς για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες και εκ των πραγμάτων θέτουν την περιοχή των 1.017 μονάδων ως ισχυρή-πλέον- αντίσταση.

Σε μέγεθος Γενικού Δείκτη η ευρύτερη ζώνη πέριξ των 2.000 μονάδων είναι η αντίσταση, καθώς μένουν να διευκρινισθούν η ουσία και οι λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης. Σύμφωνα με το Reuters αυτό θα γίνει μέσω δανειακών εγγυήσεων κίνηση που θα μπορούσε να προσφέρει βραχυπρόθεσμες λύσεις και εκτονώσεις στο ταμπλώ.

Όμως το πρόβλημα παραμένει στις τράπεζες, ενδεικτικό το σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη για τους φόβους στην υποχώρηση (και) των καταθέσεων, που αργά ή αργότερα θα αποτυπωθεί στον κλαδικό δείκτη.

Οι τράπεζες αντέδρασαν εχθές (8,6%) με την Alpha Bank να πρωτοστατεί με 14,9% στα 6,85 ευρώ, ενώ δεν υστέρησαν οι υπόλοιπες. Αναμφίβολα καλοδεχούμενη η αντίδραση- άλλωστε αρκετοί είχαν ποντάρει σε ένα τέτοιο γύρισμα- και ευτυχώς που βγήκε έστω και μετά την συνεδρίαση της… Μαύρης Δευτέρας.

Όμως επί της ουσίας δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα, εκτός εάν έχει συνέχεια η αντίδραση της Wall προς τις 10.380-10.500 μονάδες για τον DJIA ικανής να παρασύρει τις ευρωπαϊκές αγορές και την Αθήνα. Σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστεί να ανεβάσουμε τον πήχη υψηλότερα του 2χίλιαρου, αλλά προσώρας παρακολουθούμε καθαρά τεχνικά την κίνηση, θεωρούμε ως κρίσιμη συνεδρίαση την αυριανή, οπότε θα έχουμε πιο…χειροπιαστά το "πακέτο διάσωσης" των Βρυξελλών μέχρι τον επόμενο κύκλο επιθέσεων κατά του ΧΑ, της ΕΕ του Ευρώ. Γιατί εάν νομίζουμε, πως ο πόλεμος τελειώνει με αυτέ στις μάχες μάλλον είμαστε γελασμένοι.

Προσώρας μένουμε εντός παιδιάς θεωρώντας κρίσιμα τα 14,1-14,4 και στη συνέχεια τα 14,8 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, συνεκτιμώντας τις πιθανές εξελίξεις στον κλάδο με αφορμή την Aspis Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή όποιον άλλον υποχρεωθεί να αναλάβει την διάσωση της τράπεζας. Όπως επίσης των διεργασιών που γίνονται στο παρασκήνιο του κλάδου και αφορούν κυρίως ισχυρή ιδιωτική τράπεζα, όπου εις εκ των βασικών μετόχων φέρεται να ρευστοποιεί εδώ και 2-3 εβδομάδες με βασικό αγοραστή έτερο βασικό μέτοχο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v