Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρειάζονται νέες προσδοκίες για υψηλότερα

Σε περιοχές ΚΜΟ 20 "σκόνταψαν" οι δείκτες, που για να συνεχίσουν χρειάζονται και νέες προσδοκίες. Σήμερα-αύριο φαίνεται να ολοκληρώνεται ο κύκλος προεξόφλησης των κοινοτικών ανακοινώσεων.

Οι αντοχές, που έδειξαν οι πρώτες τεχνικές περιοχές, αποτελούν την πρώτη ένδειξη ολοκλήρωσης του ΄΄παιχνιδιού προεξόφλησης΄΄ που ξεκίνησε από τα χαμηλά της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα οι βασικοί δείκτες παρά την ένταση της αντίδρασης παρέμειναν ενδοσυνεδριακά- μέχρι τώρα- χαμηλότερα των 2.018 μονάδων ο Γενικός Δείκτης και των 1.017 ο FΤ 20.

Πρόκειται για (επικαιροποιημένες) περιοχές ΚΜΟ 20 ημερών, που μέχρι νεοτέρας θα πρέπει να θεωρούνται αντιστάσεις. Εκτίμηση μας είναι πως στη λογική του…αγόραζε στην φήμη, την προεξόφληση και πούλα στην είδηση, ενδεχόμενη περαιτέρω αντίδραση του ΧΑ θα χρειάζονταν και νέα ΄΄ ΄καύσιμα΄΄. 

Το μεσημέρι εκτιμάται ότι θα έχουμε μία πρώτη εκτίμηση των όσων έχουν κατά νου οι Ευρωπαίοι, ενώ ο Κ. Τρισέ εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερο συγκεκριμένος με ότι αυτό συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα. Δεν είναι τυχαίο, πως περίπου την ίδια ώρα που μειώνονταν η απόδοση του Γενικού Δείκτη ΄΄γύριζε΄΄ λίγο και ο DAX στην Φραγκφούρτη.

Από το 4,5% ο ΓΔ υποχώρησε στο 3,3% και από το 1,6% ο DAX στο 0,8% σε έναν σημαντικό συγχρονισμό του γερμανικού με το ελληνικό χρηματιστήριο.

Επίσης η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (με ΚΜΟ20 στα 15,77 ευρώ) αντέδρασε έως τα 15,20 καλύπτοντας και το αρχικό κενό και το χάσμα που είχε δημιουργηθεί από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Πρακτικά η μετοχή της Εθνικής ολοκληρώνει σήμερα το 50% της καθοδικής διόρθωσης (από το τελευταίο υψηλό των 17 ευρώ) κάτι που παρατηρείται για το σύνολο των τραπεζικών μετοχών του 20άρη. Από 38% έως 50% φτάνει το ποσοστό αυτής της κίνησης που λογικά θα πρέπει να ενσωματώνει αυτή την προεξόφληση.

Πρόκειται, όπως υποστηρίζουν χρηματιστηριακοί κύκλοι για το πρώτο μέρος μίας προεξόφλησης (αυτής που κατά πάσα βεβαιότητα θα δώσει και την είδηση σήμερα) που για να έχει συνέχεια θα πρέπει να τροφοδοτηθεί με νέες προσδοκίες.

Μέχρι να δούμε πράγματι αυτές τις νέες προσδοκίες είμαστε αναγκασμένοι να θεωρήσουμε τις τιμές ΚΜΟ20 ως σημεία αντίστασης, ικανοποιητικά για μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Πριν από λίγο η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνονταν στα 14,5 ευρώ (5,8%), της Eurobank στα 6,02 (7,5%), της Alpha Bank στα 7,16 ευρώ (4,5%), ενώ στα 4,26 ευρώ κυμαίνεται η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Στα 1,99 της Marfin Popular Bank, στα 6,15 ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς. Η μετοχή του ΤΤ στα 4,10 ευρώ (0,9%) και στα 0,97 ευρώ της Aspis Bank, ενώ τα 1,71 ευρώ πιάνει η Αγροτική Τράπεζα.

Η σχέση ανοδικών- καθοδικών παραμένει ικανοποιητική με 177 να αντιδρούν ανοδικά (και 33 να υποχωρούν) ενώ μετοχές όπως Λανακάμ (0,84 ευρώ), Ελφίκο (1,10), Centric (0,65), θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο (Καλώδια, Ελβάλ κ.α.) επανέρχονται στο προσκήνιο.

Η διάρκεια παραμονής τους θα εξαρτηθεί από το περιθώριο περαιτέρω αντίδρασης των τραπεζών, του FΤ 20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v