Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το βλέμμα στην ΕΕ & το δάχτυλο στα πλήκτρα

Τα σενάρια “Ευρωδιάσωσης” συνεχίζουν να αποκλιμακώνουν τα spreads των ομολόγων και να δίνουν συνέχεια στα “πονταρίσματα” των αγοραστών. Το 95% της αξίας συναλλαγών στον FT 20 και το 45% στην ΕΤΕ.

Τα ποικίλα σενάρια “Ευρωδιάσωσης” της Ελλάδας, συνεχίζουν να αποκλιμακώνουν τα spreads των ομολόγων και να δίνουν συνέχεια στα “πονταρίσματα” των αγοραστών.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις Βρυξέλλες όπου φαίνεται να διεξάγονται πυρετώδεις διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα.

Μέχρι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις το κλίμα θα καθορίζουν δηλώσεις, διαρροές και η περιρρέουσα φημολογία.

Πάντως η γενικότερη πεποίθηση, προκειμένου η ανοδική αντίδραση να έχει συνέχεια, είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν να αφορούν όλες τις Χώρες του Νότου της Ε.Ε.

Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί συνέχεια της ανοδικής κίνησης με επόμενες αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη τις 2021, 2150 και σε ακρότητα ενθουσιασμού τις 2250 μονάδες.

Κατά τα άλλα η σημερινή συνεδρίαση έδωσε κλείσιμο περίπου “μεσοτοιχία”, για τον Γενικό Δείκτη, μεταξύ υψηλού και χαμηλού ημέρας, ενώ εξέθεσε όσους τοποθετήθηκαν στα υψηλά ημέρας, αφού μετά τις 14.45 παρατηρήθηκαν σημαντικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Έτσι ο Τραπεζικός δείκτης από τις 2250,58 μονάδες (+8,2%) έκλεισε στις 2169,78 μονάδες (+4,32%), η Alpha Bank από τα 7,49 ευρώ (+9,34%) έκλεισε στα 7,05 ευρώ (+2,92%), η Εθνική Τράπεζα από τα 15,20 ευρώ (+10,14%) έκλεισε στα 14,40 (+4,35%), η Τράπεζα Πειραιώς από τα 6,40 ευρώ (+9,22%) στα 6,14 ευρώ (+4,78%) και η Eurobank από τα 6,35 ευρώ (+13,39%) στα 6,00 ευρώ (+7,14%).

Επίσης απορίες δημιούργησε το άνοιγμα της Μέτκα που με 10879 τεμ. βρέθηκε στα 11,77 ευρώ με κέρδη 19,49%, ενώ βέβαια έκλεισε σαφώς χαμηλότερα και συγκεκριμένα στα 9,97 ευρώ (+1,22%).

Εντυπωσιασμός ο συγκεντρωτισμός στην κατανομή του τζίρου, με τους τίτλους του 20αρη να αποσπούν το 95% της μικτής αξίας συναλλαγών και την Εθνική το 45% (άλλαξε σχεδόν το 2% του συνόλου των μετοχών της Τράπεζας).

Περίπου 45 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια στον 20αρη και 63 εκατ. σε όλο το ταμπλό.

Από τον FTSE με αρνητικό πρόσημο οι ΟΠΑΠ (-0,99% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και ΟΤΕ (-0,32%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Αγροτικής Τράπεζας.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελλάκτωρα (+8,68%), Βιοχάλκο (+7,74%), Μυτιληναίο (+7,69%), Eurobank (+7,14%), Intralot (+5,8%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, MPB και του 3% για την Τράπεζα Κύπρου. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Coca-Cola , Motor Oil, Alpha Bank, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1991,13 μονάδες (13.36) και έκλεισε στις 1940,82 με κέρδη 2,37%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 386 εκατ. από τα οποία τα 18 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Πανομοιότυπη της χθεσινής η τελική εικόνα με 174 ανοδικές μετοχές έναντι 26 πτωτικών, 22 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 8 έως 20%, ενώ στις πρώτες θέσεις των ημερήσιων κερδισμένων εκ νέου ο τίτλος της Aspis Bank, λόγω των αναμενόμενων εξελίξεων με το Ταχ. Ταμιευτήριο.

Επίσης ίσως αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς ο εξαιρετικά υψηλός τζίρος στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς την πρώτη μισή ώρα η μικτή αξία συναλλαγών ξεπερνούσε τα 75 εκατ. για να μειώσει κάπως βηματισμό και η πρώτη ώρα να ολοκληρωθεί με τζίρο 102 εκατ.

Η προοπτική διευθέτησης του δημοσιονομικού προβλήματος της Χώρας με τη συνδρομή της ΕΕ, αλλάζει άρδην το Χρηματιστηριακό κλίμα, υποστηρίζουν οι επιθετικά αισιόδοξοι, που εκτιμούν ότι η αναθέρμανση των προσδοκιών και η άνοδος της ψυχολογίας θα συνεχιστούν, όπως και ο αναπροσδιορισμός αξιών στην Αγορά.

Και δείχνουν να έχουν ισχυρά επιχειρήματα, όπως ότι η μείωση των spreads αυτομάτως δημιουργεί διαφορετική αντιμετώπιση στις αξίες των Τραπεζών, με αποτέλεσμα οι “μεγάλες δυνάμεις” του κλάδου να σημειώσουν ισχυρή ανοδική αντίδραση.

Μάλιστα λένε ότι οι “εισαγόμενες” αρνητικές εκθέσεις μπορούν να περιμένουν, αφού μετά το χθεσινό “τσεκούρι” από την Goldman Sachs, σήμερα την “σκυτάλη” πήραν Natixis, Moody΄s και Citigroup, με την πρώτη να μειώνει εκ νέου τις τιμές – στόχους για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, την δεύτερη να μην αποκλείει υπό προϋποθέσεις και νέα υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας και την τρίτη να εκτιμά ότι το 2010 θα αποδειχθεί έτος ύφεσης για τις Ελληνικές Τράπεζες.

Μην “κυνηγάτε” της Αγορά συμβουλεύουν οι συγκρατημένοι επαγγελματίες του χώρου, καθώς από εδώ και ψηλότερα στο Χ.Α. θα διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις οι κινήσεις των βραχυχρόνιων “παικτών” και το “short covering”, αν αυτό συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τους συντηρητικούς, οι “νουνεχείς παίκτες” δεν έχουν λόγο να σπεύδουν να τοποθετηθούν επιθετικά σε τίτλους που σε δύο συνεδριάσεις σημειώνουν κέρδη έως και 20% και είναι καλύτερα να ρευστοποιήσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη και να περιμένουν τις εξελίξεις.

Αντίθετα, εκτός 20αρη και στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό που δείχνουν να ακολουθούν με “δυσφορία” την ανοδική αντίδραση, συνεχίζονται οι κινήσεις “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων, πάντα υπό τον όρο του χαμηλού κόστους, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις αν και υπάρχουν “ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες” και μονοψήφια εκτιμώμενα p/e, ο κίνδυνος εγκλωβισμών δείχνει τεράστιος.

Όμως και αρκετοί από αυτούς που ταυτίζουν τα “επενδυτικά τους βήματα” με την τεχνική ανάλυση δείχνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας το τεράστιο “gap” που έχει αφήσει ο Γενικός Δείκτης μεταξύ 1906 και 1958 μονάδων και αυτό θεωρητικά πρέπει να “γεμίσει”, εκτός και αν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αποδείξουν ότι πρόκειται για “gap εκκίνησης”.

Άλλωστε μετά από τόσο ισχυρή πίεση των αποτιμήσεων, σπάνια οι όποιες ανοδικές κινήσεις ακολουθούν σχηματισμό “V”, αλλά σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό του σχετικού “τεσταρίσματος” των πρόσφατων χαμηλών.

Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές στην περιοχή των 15,50 ευρώ (το 61,8% της πτώσης που προηγήθηκε) πρέπει να εκτονωθεί το πρώτο ανοδικό κύμα και για τον τίτλο της Εθνικής. Αν παρά ταύτα ο τίτλος δείξει απρόσμενα δυνατός, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις οριοθετούνται στα 15,70, 16,00-16,20 και 17,00 ευρώ.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Εάν το πακέτο στήριξης της Ελλάδας είναι αρκετά μεγάλο και έρθει σύντομα, θα μπορούσε να αποδειχθεί επαρκές για να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις των Αγορών στην Ελλάδα και τις άλλες περιφερειακές Χώρες, εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, όμως οι ακριβείς κινήσεις - λεπτομέρειες θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο για να καθοριστούν.

Αντίθετα αν το “πακέτο” διάσωσης δεν πείσει με το μέγεθος ή το χρονοδιάγραμμά του, τότε, οι πιέσεις των Αγορών θα επιστρέψουν και θα ενταθούν.

Σε αυτό το μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις της RBC Capital Markets, που θεωρεί ότι η Ελλάδα, αλλά και οι άλλες Χώρες που εμπλέκονται στα υπό εξέλιξη σενάρια, θα βρεθούν αντιμέτωπες με την “οργή” των Αγορών, αν οι συζητήσεις – διαβουλεύσεις δεν επαληθεύσουν τα σενάρια και δεν έχουν θετική έκβαση.

Το πραγματικό πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία είναι το συνεχώς διογκούμενο χρέος των ΗΠΑ που συνεχίζει να εξυπηρετείται από το ασταμάτητο τύπωμα χαρτονομίσματος στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Αυτό υποστηρίζουν όσοι εκτιμούν ότι μόλις η Ελλάδα και οι Νότιες Χώρες της Ευρωζώνης παύσουν να είναι “σάκος του μποξ” και επίκεντρο της αρνητικής ειδησεογραφίας, οι Αγορές θα αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και οι αναταράξεις στις ισοτιμίες νομισμάτων και εμπορευμάτων θα είναι έως και καταλυτικές (!)

Ράλι “ανακούφισης” σε εξέλιξη διαπιστώνει ο Δημήτρης Μέξης. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Περβανάς ΑΧΕ, τίποτα στον κόσμο δεν χαρίζεται οπότε τα όποια μέτρα ληφθούν από την Ε.Ε. για την Ελλάδα θα έχουν το ανάλογο κόστος. Ιδιαίτερα για τα σενάρια που “επεξεργάζονται” βοήθεια από την Γερμανία ο κ. Μέξης υπενθυμίζει ότι οι Γερμανοί δεν χάρισαν χρήματα ούτε στους Ανατολικογερμανούς, με την ενοποίηση της Γερμανίας, πόσο μάλλον στην Ελλάδα.

Σαν πιθανό δείχνει το σενάριο εγγυήσεων προκειμένου η Ελλάδα να συνεχίσει να δανείζεται με λιγότερο επαχθείς όρους, ενώ μικρές πιθανότητες συγκεντρώνει στο σενάριο για “swap” χρεών μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, καθώς αυτό προϋποθέτει αυστηρή εξυγίανση του οικονομικού προβλήματος και η Ελλάδα κατά το παρελθόν δεν έχει δώσει δείγματα “χρηστής” διαχείρισης.

Άρα σαν πιθανότερη εξέλιξη δείχνει αυτή της γενικότερης επίλυσης του προβλήματος για τις “αδύναμες” οικονομικά Χώρες της Ευρωζώνης.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους, ο αναλυτής της Περβανάς εκτιμά ότι η άνοδος μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις και να αξιολογηθούν. Για όσους “τολμούν” να τοποθετηθούν και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και να αγνοήσουν την άνοδο που έχει προηγηθεί, συστήνει να ακολουθήσουν την τάση στον Τραπεζικό κλάδο και να είναι πάντα σε εγρήγορση, αφού στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό η ανοδική προσπάθεια δεν έχει “πειστικά” χαρακτηριστικά.

Οι έντονες διακυμάνσεις που ακολουθούν μεγάλες πτωτικές κινήσεις δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη μακροχρόνιων διακρατήσεων καθώς είθισται να ακολουθούνται από ανάλογες βίαιες κατοχυρώσεις κερδών, υπενθυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, σε μια ενδεχόμενη άνοδο που θα προσέγγιζε γρήγορα τις 1980 μονάδες θα μειώναμε δραστικά όλες τις βραχυπρόθεσμες θέσεις καθώς οι κίνδυνοι που είχαν τιμολογηθεί σε μετοχές και ομόλογα μπορεί να είχαν αποκτήσει μια δόση υπερβολής από την άλλη, όμως, πλευρά δεν έχει αναιρεθεί πλήρως η δυναμική των κινδύνων (οικονομική δραστηριότητα, φορολογία, κερδοφορία, κλπ) που βρίσκονται στο αμιγώς επιχειρηματικό προσκήνιο.

Επιπλέον οι μεγάλοι συναλλακτικοί όγκοι στον Τραπεζικό κλάδο, εκτός από τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις που αυξάνουν σε μεγάλες διακυμάνσεις, δεν μας έχουν δείξει κάποια σημαντική αποκλιμάκωση της προσφοράς ώστε να θεωρηθεί ότι ο βασικός όγκος των πωλήσεων έχει περιοριστεί.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Εθνική Τράπεζα διακινείται το 1% με 1,5% καθημερινά του μετοχικού κεφαλαίου ενώ η Alpha Bank αν και διαπραγματεύεται κάτω από την περιοχή της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου των 8 ευρώ παρουσιάζει σταθερή προσφορά μετοχών σε όλο το εύρος των τιμών που κινείται.

Ως εκ τούτου και καθώς οι συνθήκες και οι παράγοντες που καθορίζουν την τάση παραμένουν σε ισχύ δεν μεταβάλουμε την βασική μας θέση που αφορά πολύ επιλεκτικές κινήσεις με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η άνοδος εκλαμβάνεται προς το παρόν ως ευκαιρία ρευστοποιήσεων, γρήγορων κινήσεων σε βραχυπρόθεσμες θέσεις και σε ενδεχόμενη άμεση προσέγγιση των 2.000 μονάδων θα εξετάζαμε στρατηγικές hedging.

Στον FTSE, που άλλωστε μονοπωλεί το ενδιαφέρον, στρέφει την “διερευνητική του ματιά” ο Απόστολος Μάνθος. Κατά τον αναλυτή της Fortius Finance στο πολύ βραχυχρόνιο διάγραμμα των 30 λεπτών βλέπουμε το δείκτη μετά τη χθεσινή ημέρα να έχει επανέλθει πάνω από την περιοχή στήριξης των 936 μονάδων δείχνοντας διαθέσεις συνέχειας της υπάρχουσας ανοδικής τάσης. Ζητούμενο για τη σημερινή συνεδρίαση ήταν το “γέμισμα” του “χάσματος”, που προκλήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου ανάμεσα στις 965 με 980 μονάδες.

Ανοδική διαπέραση του εν λόγω επιπέδου θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή του δείκτη πάνω από τις 1.000 μονάδες δημιουργώντας έτσι μερική επενδυτική αναπτέρωση. Σημαντικούς διαγραμματικούς πόντους ως προς το ανοδικό σενάριο θα πρόσθετε η πιθανή δημιουργία ενός ισχυρού “Open Gap Up candlestick” πάνω από τις 975 μονάδες. Οι οποιεσδήποτε όμως “αγοραστικές” κινήσεις θα πρέπει να γίνονται με πολύ “σφικτές” εντολές “stop loss”, καθώς το “trend”, παραμένει καθοδικό.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο, για να αλλάξει η βραχυπρόθεσμη τάση από έντονα καθοδική σε πλάγια, πρέπει ο εν λόγω δείκτης να δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 1072 μονάδων.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια με νέα αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του FTSE με βάση την τιμή εκκαθάρισης γύρισαν σε μικρό discount.

Αγορές στην αρχή της συνεδρίασης και σημαντικές πωλήσεις προς το τέλος από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 22854, τιμή εκκαθάρισης 974,7) κινήθηκαν μεταξύ 965 και 1003 μονάδων.

Παρέμεινε αξιοσημείωτος ο δανεισμός τίτλων (110700 Alpha Bank, 36800 MIG, 330400 Εθνική, 150000 Αγροτική, 138900 ΔΕΗ, 153000 Κύπρου, 48000 Coca-Cola, 8000 Folli Follie, 8000 Motor Oil, 110100 MPB, 15000 Τιτάν, 17000 Βιοχάλκο, 26000 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Βank (3886), Εθνική (8599), Πειραιώς (3650), ΔΕΗ (294), MPB (525), MIG (578), Ταχ. Ταμιευτήριο (572), Eurobank (2522), Μυτιληναίος (392), ΟΤΕ (1477), Κύπρου (862), ΓΕΚ (2572), Intralot (161), Ιντρακόμ (220), ΟΠΑΠ (299), Αγροτική (476), ΕΧΑΕ (109), Coca-Cola (141), Ελ. Πετρέλαια (122), Μέτκα (172), Τιτάν (131), Βιοχάλκο (212), Σιδενόρ (215).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., στην συνεδρίαση της 10/2 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 46365 τεμ., Eurobank 50000 τεμ., Πειραιώς 50000 τεμ., Εθνική 325092 τεμ.

Επίσης το κυριότερο κλείσιμο θέσεων ανοιχτής πώλησης σε: Alpha Bank 193976 τεμ. Εθνική 257500 τεμ., Τιτάνα 10500 τεμ.

Επίσης σύμφωνα με στοιχεία του Χ.Α. ο μεγαλύτερος δανεισμός τίτλων παρατηρείται σε Alpha Bank (10904245 τεμ.), Eurobank (12676957 τεμ.), Εθνική (10633611 τεμ.), Κύπρου (5529376 τεμ.), Πειραιώς (9258437 τεμ.), MIG (4015556 τεμ.).

Σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 9η Φεβρουαρίου 2010, δεν κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας Alpha Bank ΑΕ σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 0.10% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 9η Φεβρουαρίου 2010 δεν κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0.10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ. Αριθμός μετοχών (9/2/2010): -254,592. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (9/2/2010): -0.076%. 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v