Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση μέχρι την επόμενη ...προεξόφληση

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης προεξόφλησης ολοκληρώθηκε στα όρια των 2.000 μονάδων. Σε διόρθωση τράπεζες και ΧΑ μέχρις ότου υπάρξουν σαφέστερες ενδείξεις για το "κοινοτικό σχέδιο βοήθειας" προς την Ελλάδα.

Οσο κωλυσιεργούν οι Βρυξέλλες να καταλήξουν στον τρόπο, το είδος και τα ανταλλάγματα του "σχεδίου βοήθειας" της Ελλάδας, το ΧΑ θα εξακολουθεί να κινείται στον ρυθμό της προεξόφλησης.

Κατά συνέπεια το γύρισμα βασικών δεικτών, μετοχών θα πρέπει να μας βρίσκει απόλυτα έτοιμους και…ψυλλιασμένους καθώς τόσο οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις όσο η προοπτική του 3μερου είναι λογικό να επιτείνουν την κατοχύρωση θέσεων.

Λίγο μετά τις 12.55 ο τραπεζικός δείκτης πέρασε σε…αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας κάτω από τις 2.180 μονάδες δίνοντας το έναυσμα για υποχώρηση του Ftse20 και κατ΄ επέκταση του Γενικού Δείκτη.

Ο ΓΔ υποχώρησε έως 0,9% προς τις 1.919 και ο 20άρης έως τις 960 μονάδες. Επίπεδα, όπου εμφανίσθηκαν και πάλι ορισμένοι αγοραστές εξισορροπώντας εν μέρει την τάση για την Εθνική στα 14,31 ευρώ, την Eurobank στα 5,88 και την Alpha Bank στα 6,99 ευρώ.

Είναι επίσης ενδεικτικό, πως το γύρισμα έγινε με περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ (12.55-13.20) κυρίως σε Εθνική, που από το υψηλό των 15,07 υποχώρησε στα 14,10 ευρώ προτού αντιδράσει έως τα 14,25 ευρώ. Σε ανάλογη φορά οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, ενώ από τον Ftse20 αντιδρούσαν Μυτιληναίος στα 4,28 ευρώ, ΔΕΗ στα 12,08 ευρώ, Marfin Investment Group στα 1,91 ευρώ.

Επιπρόσθετα η πίεση στις τράπεζες επανέρχεται από τη στιγμή, που δεν λαμβάνονται εισέτι οριστικές και ξεκάθαρες αποφάσεις στις Βρυξέλλες, τη στιγμή που Financial Times εξηγούν γιατί οι αγορές χρήματος "αποφεύγουν" τις ελληνικές τράπεζες.

Για τη συνέχεια αναμένουμε ένταση των πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές, που μετά τον σχηματισμό διπλής κορυφής εχθές, έχουν κάθε λόγο να οπισθοχωρήσουν έως και 2-2,5% χαμηλότερα. Δηλαδή έως περίπου την πρώτη ζώνη των 940- 920 μονάδων για τον Ftse20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v