Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα - ΑΕΠ φέρνουν "ύφεση" (και) στο ΧΑ

Επιφυλακτικοί λόγω ΑΕΠ και σε αναμονή εν όψει κοινοτικών αποφάσεων στις 15-16/ 2 οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Απώλειες έως 4% για τις τράπεζες, με τον ΟΠΑΠ σε ρόλο κύριου …διασώστη του FΤ 20. Πιέσεις και λόγω Κίνας.

Κρύο…ντους από τα δυσμενή στοιχεία του ΑΕΠ, την προσπάθεια ενεργότερης εμπλοκής του ΔΝΤ με τις τράπεζες να δέχονται και πάλι πρώτες την πίεση των πωλητών.

Αρνητικά επιδρά και η απόφαση της Κίνας να αυξήσει τα ελάχιστα αποθεματικά των τραπεζών, περιορίζοντας τα νέα δάνεια και την ανάπτυξη ώστε να "καλμάρει" τον πληθωρισμό.

Οι διεθνείς αγορές υποδέχθηκαν με έντονες επιφυλάξεις την είδηση "γυρίζοντας" πτωτικά.

Στο ΧΑ έως 2% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης που πιέστηκε μέχρι τις 1.900 μονάδες απ΄όπου πήρε κάποιες…ανάσες μέχρι τις 1.912 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα για FΤ 20 ( -2,01%) τράπεζες (-3,5%) με τον τζίρο να μην ξεπερνά ακόμη (13.40) τα 72 εκατ. ευρώ.

Περισσότερες οι συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική Τράπεζα να έχει 24 εκατ. ευρώ υποχωρώντας κατά 3,4% στα 13,95 ευρώ. Χαμηλότερα η Eurobnk στα 5,63 ευρώ, η Alpha Bank στα 6,60 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς στα 5,70 ευρώ, η Marfin Popular στα 1,89 ευρώ, η Κύπρου στα 4,01 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς απέδιδαν την επιβάρυνση του κλίματος πέραν της τελευταίας αναφοράς των Financial Times για τις ελληνικές τράπεζες στην νέα επιβάρυνση των στοιχείων για το ΑΕΠ, που παραπέμπουν πλέον ευθέως για… βαθύτερη είσοδο της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση.

Μάλιστα, παρατηρούσαν πως αυτή η εξέλιξη έρχεται μόλις λίγες μέρες πριν την παρουσίαση του ΠΣ&Α στους εταίρους και τα δύο κρίσιμα συμβούλια διαδοχικά Δευτέρα- Τρίτη εν όψει ΕκοΦιν.

Πρακτικά η ελληνική πλευρά βρίσκεται εκτεθειμένη- ακόμη και εάν προβλέπει για βελτίωση στο δεύτερο 6μηνο- από τη στιγμή που η εμβάθυνση της ύφεσης θα παρασύρει αναπόφευκτα και το έλλειμμα. Ζοφερά τα στοιχεία, που χρειάζονται… ηράκλεια προσπάθεια και συντονισμό στην δύσκολη συνέχεια.

Εν πάσει περιπτώσει στις 16/2 θα λάβει το ΄΄πράσινο φως΄΄ η στήριξη των κοινοτικών, ενώ μία μέρα νωρίτερα (δηλ. Καθαρή Δευτέρα) θα γνωρίζουμε εάν αυτή η περίφημη βοήθεια θα περιλαμβάνει λ.χ την έκδοση ευρω-ομολόγου ή θα προβλέπει άλλες πρόνοιες.

Σε αναμονή λοιπόν μέχρι την Δευτέρα-Τρίτη έχοντας κατά νου, πως πρωί της 16ης θα έχουμε σαφέστερες ενδείξεις για την κατάσταση. Κάτι, που οδηγεί ορισμένους σε επιλεκτικές αγορές από τα χαμηλά της σημερινής συνεδρίασης με την προσδοκία πως θα ξανά αλλάξει το κλίμα από το απόγευμα της Δευτέρας.

Όμως μέχρι νεοτέρας η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει "έγκλωβισμένη" στο εύρος διακύμανσης που έχει διαμορφωθεί από τα χαμηλά της 4/2 έως τα τελευταία υψηλά. Με τον FΤ 20 στις 945-950 μονάδες και πληθώρα μετοχών της κατηγορίας να υποχωρεί.

Ο ΟΠΑΠ με 1,5% στα 15,16 ευρώ δεν αρκεί από μόνος του για να απορροφηθεί το σύνολο των πιέσεων που υφίστανται οι τράπεζες. Στα χαμηλά ημέρας βγήκαν λίγοι αγοραστές και συγκεκριμένα στα 18,92 ευρώ του Τιτάνα, από τα 16,48 ευρώ της , από τα 8,10 ευρώ στον Φουρλή, από τα 4,1 ευρώ του Μυτιληναίου, από τα 3,87 ευρώ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 1 προς 2, με 51 τίτλους να αντιδρούν ανοδικά. Μεταξύ αυτών το Νεώρειο Συμμετοχών στα 1,10 ευρώ, η Αεροπορία Αιγαίου στα 4,30 ευρώ, η Reds/ Καμπάς στα 1,20 ευρώ ( και με προσυμφωνημένες πράξεις) , η ΕΥΔΑΠ στα 5,75 ευρώ και ακόμη λίγες με χαμηλότατους όμως τζίρους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v