Σπανίζουν και οι τελευταίοι “πνεύμονες πρασίνου"

Ως φυσιολογική φαντάζει η πτώση μετά το σφυροκόπημα αρνητικής ειδησεογραφίας. Στην ΕΤΕ το 34% του τζίρου. Καυτή η ανάσα της ΔΕΗ για την Eurobank στην 6η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.

Ασφαλώς και οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, μετά το σφυροκόπημα αρνητικής ειδησεογραφίας που προηγήθηκε, δεν περίμεναν κάτι καλό από το ξεκίνημα της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Οπότε η όποια αρνητική έκπληξη περιορίστηκε στο γεγονός ότι εξέλειπαν και οι λίγες “ευχάριστες διαφοροποιήσεις” τίτλων που είχαν παρατηρηθεί στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις και η Αγορά “μπουλουκηδόν” έσπευσε να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Πράσινες εξαιρέσεις” υπήρξαν, όμως αυτές ήταν κατά κύριο λόγο χαμηλού κόστους και μη “πειστικών” συναλλαγών.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στην πρώτη δεκαπεντάδα των ημερήσιων κερδισμένων μόνο ο τίτλος της Βωβός συνδύασε κέρδη με ικανοποιητικές συναλλαγές, ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις των θετικών πρωταγωνιστών ο όγκος συναλλαγών φθάνει έως και σε μονοψήφια νούμερα (!)

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια έδειξαν να “διεκδικούν” το θετικό πρόσημο, ενώ σχετική ανοδική αντίδραση έδειξε και το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Παράλληλα, προβληματισμό προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Ντ. Μεντβέντεβ ο οποίος πρότεινε στον Γ. Παπανδρέου να "προσφύγετε στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα".

Μάλιστα ούτε ο χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων), δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την πολύ κακή εικόνα, με τον 20αρη να αποσπά το 92% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών και την Εθνική το 34%.

Δεν άλλαξε η πρώτη εξάδα στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., όμως η αποψίλωση των αποτιμήσεων είναι ορατή, ενώ στην έκτη θέση η Eurobank αισθάνεται την “καυτή ανάσα” της ΔΕΗ. Έτσι οι πρώτες επτά θέσεις διαμορφώνονται ως εξής: Εθνική (8,22 δισ), Coca-Cola (6,05 δισ), ΟΠΑΠ (4,91 δισ), ΟΤΕ (4,23 δισ), Alpha Bank (3,44 δισ), Eurobank (2,85 δισ), ΔΕΗ (2,72 δισ.

Μόλις δύο οι “πράσινοι αποστάτες” στο ταμπλό του 20αρη και συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+1,45%) και ΟΠΑΠ (+1,78%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελληνικά Πετρέλαια (-6,75%), Ελλάκτωρα (-4,26%) και Intralot (-5,87).

Με απώλειες μεγαλύτερες του 3% οι Eurobank, Motor Oil και του 2% οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Αγροτική, Coca-Cola, Alpha Bank, MPB, MIG.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΟΤΕ, Τιτάν, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά (!), φθάνοντας μέχρι τις 1902,79 μονάδες (10.31), όμως από τις 10.33 και μετά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1832,12 μονάδες (14.19) και έκλεισε στις 1866,87 μονάδες με απώλειες 1,71%, ενώ ο τζίρος σαφώς πεσμένος περιορίστηκε στα 166,5 εκατ. από τα οποία τα 9,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές έναντι 150 πτωτικών και 26 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 6 έως 16,9%.

Αρκετοί παράγοντες της Αγοράς παραλληλίζουν την τρέχουσα εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με αυτή που επικράτησε το πρώτο δίμηνο του 2009. Η Ελληνική Αγορά ακολούθησε το διεθνές αρνητικό κλίμα και λόγω των Περιφερειακών χαρακτηριστικών της βρέθηκε σε χαμηλά δεκαετίας και όχι μόνο, ενώ τώρα είναι αποκομμένη από το διεθνές momentum λόγω των εγχώριων δημοσιονομικών προβλημάτων.

Επιφυλακτικότητα και σταδιακές τοποθετήσεις σε “αμυντικές” μετοχές συστήνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας σαν απαράβατο όρο την μη εξάντληση της ρευστότητας που διαθέτει το κάθε χαρτοφυλάκιο.

Εξωστρεφείς εταιρείες με μικρή εξάρτηση από την Ελληνική αγορά, με χαμηλό Τραπεζικό δανεισμό και παραδοσιακά υψηλές μερισματικές αποδόσεις, δείχνουν σαν “ελκυστικοί επενδυτικοί στόχοι” σε μία Αγορά που σε παρατεταμένη φάση το “φθηνότερο δείχνει εχθρός του φθηνού” (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Έχει ανοίξει “το κουτί της Πανδώρας” σε σχέση με τα χρέη των Κρατών και δεν αποκλείεται στην πορεία να σημειωθεί άνοδος των spreads και σε άλλα Κρατικά ομόλογα, τονίζει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, τα ξένα funds θα περιμένουν να δουν τι αντιμετώπιση θα έχουν και τα άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη που αντιμετωπίζουν δημοσιοοικονομικά προβλήματα, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα συνεχίζεται η δυσπιστία των ξένων για το αν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση εν μέσω σημαντικών κοινωνικών αναταραχών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ εκτιμά ότι μετά την κρίση των subrimes έρχεται η κρίση των Κρατικών χρεών και δεν αποκλείεται να αποδειχθεί χειρότερη από την αμέσως προηγούμενη.

Σε αυτή την αρνητική συγκυρία η Ελλάδα είναι πολύ “μικρή” για να αντισταθεί και η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει ουσιαστικότερη δράση, καθώς η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών σε αρκετά Κράτη – μέλη απειλεί ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, όσο υπάρχει “ένδεια” επιχειρηματικών ειδήσεων τέτοιων που θα μπορούσαν να φέρουν θετικό “σοκ” στην ψυχολογία των εμπλεκομένων και παρά τις “υπερπουλημένες” περιοχές στις οποίες κινείται η Αγορά, το σενάριο της πλαγιολισθητικής κίνησης δείχνει επικρατέστερο.

Οι ανησυχίες και η επιφυλακτικότητα των διεθνών Αγορών για την εφαρμογή του σχεδίου σταθερότητας της Ελληνικής οικονομίας θα διατηρήσουν την εγχώρια χρηματιστηριακή Αγορά σε περιβάλλον μεταβλητότητας και έντονων διακυμάνσεων, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Σύμφωνα με την ΑΧΕ, η διεύρυνση του spread των 10ετών ομολόγων πάνω από τις 300 μονάδων βάσης θα έχει ως αποτέλεσμα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος να παραμείνουν οι τίτλοι του Τραπεζικού κλάδου με το ενδεχόμενο διατήρησης των πιέσεων να συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες.

Τεχνικά, η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να διασπάσει την αντίσταση των 1980 μονάδων είχε ως συνέπεια η εγχώρια χρηματιστηριακή Αγορά να ακολουθήσει διορθωτική πορεία με τη στήριξη πλέον να τοποθετείται στις 1.870 μονάδες (χάθηκε και αυτή), περιοχή η οποία εφόσον δεν διακρατηθεί εκτιμάται ότι οι ρυθμοί της διόρθωσης θα επιταχυνθούν με το σενάριο προσέγγισης νέων χαμηλών, να δείχνει ισχυρό.

Την σημερινή (που χάθηκε) και την αυριανή συνεδρίαση, θα έχει σαν ευκαιρίες ανακατάληψης των 1942 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης, υποστηρίζει ο Απόστολος Μάνθος. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius Finance αν στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδος ο Δείκτης συνεχίσει να δηλώνει αδυναμία ανοδικής διαφυγής -σε επίπεδο κλεισίματος- πάνω από το εν λόγω σημείο, τότε θα πρέπει να αναμένεται άμεση προσέγγιση της ισχυρής περιοχής στήριξης των 1.800 μονάδων προσθέτοντας όμως αρκετούς πόντους στο σενάριο καθοδικής διάσπασης και κατεύθυνσης προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 1690 μονάδων. Σενάριο, όπου εάν πραγματοποιηθεί θα επαναφέρει στο προσκήνιο έντονα αρνητικές σκέψεις καταγραφής νέων 12ετών χαμηλών.

Το γεγονός ότι ο Δείκτης περιόρισε κάπως τις ενδοσυνεδριακές του απώλειες, σύμφωνα με τον κ. Μάνθο, οφείλεται στην σχετική αντίδραση από τα χαμηλά του τίτλου της Εθνικής. Όμως και σε αυτή την περίπτωση, για να αλλάξει κάτι ουσιαστικό, ο εν λόγω τίτλος πρέπει να δώσει συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 15,20 ευρώ, με την πρώτη αντίσταση να οριοθετείται στα 14,00 ευρώ.

Η ανομβρία επιχειρηματικών ειδήσεων, συντηρεί το αρνητικό κλίμα, την στάση αναμονής όσων διαθέτουν αυξημένη ρευστότητα και την ανησυχία όσων έχουν έκθεση στον “Ελληνικό κίνδυνο” (ομόλογα μετοχές), εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.

Ο αναλυτής της Solidus Sec εκτιμά πως όσο η στήριξη που παρέχεται στην Ελλάδα είναι στα λόγια και όχι στις πράξεις, τόσο οι πιθανότητες ανάκαμψης της Αγοράς ομολόγων και μετοχών θα είναι περιορισμένες. Δεν ήταν άλλωστε αυτό που ζητούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι από την ίδια την Ελλάδα σχετικά με το ΠΣΑ και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις; Δυστυχώς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης φαίνεται να βλέπουν μόνο το δέντρο και όχι το δάσος, καθώς εκτός από την Ελλάδα και άλλες Χώρες – μέλη αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα τα οποία θα έπρεπε να αντιμετωπισθούν εμπρόθεσμα και στο σύνολό τους και όχι αποσπασματικά, όπως άλλωστε πιστοποιείται και από τη σημαντική υποχώρηση του ευρώ τους τελευταίους μήνες.

Μπορεί βέβαια να μην υπάρχουν οι μηχανισμοί για μια συνολική αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων των Χωρών, αυτή τη στιγμή, ωστόσο δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας για διάστημα πλέον του ενός 3μήνου.

Είναι από την άλλη λογικό να ισχυρίζεται κανείς ότι οι Ευρωπαίοι αν δε διαπιστώσουν την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών κυρίως μέσω της έκθεσης προόδου του ΠΣΑ, δύσκολα θα προτείνουν μια συγκεκριμένη λύση για τη Χώρα-μέλος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα για να αναφέρουν οιαδήποτε είδηση που μπορεί εν δυνάμει να επηρεάσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης και κυρίως τις απεργίες.

Αναμφισβήτητα η πίεση που δέχεται η Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί τις προσεχείς εβδομάδες, λόγω της τριπλής επιτήρησης από την Κομισιόν, ΕΚΤ και το ΔΝΤ, όσον αφορά τη μηδενική απόκλιση από το ΠΣΑ με την επόμενη ημερομηνία ορόσημο να είναι η 16η Μαρτίου όπου και θα ανακοινωθεί η έκθεση προόδου της Ελληνικής οικονομίας, ενώ το επόμενο σημαντικό τεστ θα είναι η έκδοση 10ετών ομολόγων.

Επίσης ίσως αξίζει να αναφερθεί ότι η έκθεση των Γερμανικών και Γαλλικών Τραπεζών στην Ελλάδα ανέρχεται σε $119 δισ. ($909 δισ. αν συμπεριληφθεί η έκθεσή τους και στις Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία) και των Ευρωπαϊκών Τραπεζών γενικότερα, σε $253 δισ. ($2,1 τρισ.) σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Κατά συνέπεια μάλλον είναι προς το συμφέρον των Χωρών αυτών να αναχρηματοδοτηθεί το χρέος της Ελλάδας με καλύτερους παρά με επαχθέστερους όρους.


Με αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus, στην παρούσα φάση τα περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης της Αγοράς δείχνουν μεγαλύτερα από αυτά πιας πιθανής ανοδικής αντίδρασης.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με υποχώρηση και αξιοπρόσεκτες συναλλαγές ξεκίνησε η εβδομάδα.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE παρουσίασαν μικρή μείωση των υποτιμήσων.

Λίγα πράγματα με περισσότερες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12655, τιμή εκκαθάρισης 918,83) κινήθηκαν μεταξύ 801 (λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης στην υποκείμενη, “ανοιχτή” εντολή πώλησης δεν βρήκε “bid” από πλευράς αγοραστών) και 944,75 μονάδων.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (515200 MIG, 7800 Coca-Cola, 7600 Κύπρου, 15000 Εθνική, 10500 Βιοχάλκο, 6800 Alpha Bank, 11200 Eurobank, 11000 MPB, 5400 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3089), Alpha Bank (1271), Πειραιώς (630), Eurobank (777), Κύπρου (560), Ταχ. Ταμιευτήριο (412) ΓΕΚ (1119), MIG (511), ΟΤΕ (71209, τα μισά περίπου συμβόλαια αφορούν γύρισμα θέσης από Ιούνιο 2010 σε Δεκέμβριο 2010), ΔΕΗ (106), ΟΠΑΠ (132), Intralot (171), Ελ. Πετρέλαια (127), Ιντρακόμ (199), Βιοχάλκο (152), Αγροτική (340), ΕΧΑΕ (115), Μέτκα (102).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 16/2 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 204067 τεμ., Alpha Bank 8684 τεμ., Eurobank 56703 τεμ., Κύπρου 5500 τεμ., Πειραιώς 57427 τεμ., MIG 10513 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Εθνική 100000 τεμ., Alpha Bank 10000 τεμ., Πειραιώς 10000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (10640310 τεμ.), Eurobank (12370425 τεμ.), Κύπρου (6278676 τεμ.), Πειραιώς (9154537 τεμ.), Alpha Bank (9959335 τεμ.), MIG (5547856 τεμ.).

Σύμφωνα με το άρθρο 4 της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LTD γνωστοποιεί ότι την 12η Φεβρουαρίου 2010 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Jumbo ΑΕE: Ονομασία κατόχου καθαρής ανοικτής θέσης: Citigroup Global Markets Ltd. Ονομασία Εκδότη: Jumbo ΑΕE. Καθαρή ανοικτή θέση: (433.532) μετοχές, (0,34%). Ημερομηνία: 12 Φεβρουαρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v