Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιμένοντας στα χαμηλά...

Διευρύνονται σημαντικά οι απώλειες του ΓΔ με τις τράπεζες να υποχωρούν κατά σχεδόν 4%. Κοντά στα χαμηλά έτους και πάλι αρκετές μετοχές του FΤ 20, ενώ πτωτικά γύρισαν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

 Με ΟΠΑΠ και ΟΤΕ επιχειρείται να μετριασθεί η έκταση της διόρθωσης των βασικών δεικτών.

Σε μία συνεδρίαση μάλλον μέτριων συναλλαγών, με δεδομένη την πίεση και τις ρευστοποιήσεις στις τράπεζες ο μεν Γενικός υποχώρησε αρχικά έως τις 1.866 ο δε Ftse20 μέχρι τις 917 μονάδες.

Επίπεδα, όπου εμφανίστηκαν ενεργότεροι αγοραστές στον ΟΤΕ (8,72 ευρώ), ΟΠΑΠ (15,31 ευρώ) για να αντιδράσουν μερικών οι δύο δείκτες. Κίνηση, που αφορά στην διαμόρφωση αυτών των δύο δεικτών και τίποτε περισσότερο, από τη στιγμή που οι πωλητές ήπιοι μεν αλλά σταθεροί πίεσαν την Εθνική προς τα 13,25 ευρώ, την Eurobank στα 5,21 ευρώ, την Alpha Bank στα 6,35 ευρώ.

Χαμηλότερες τιμές και για την Πειραιώς στα 5,61 ευρώ, την Κύπρου στα 3,85 ευρώ, την Marfin Popular στα 1,83 ευρώ. Από κοντά στα χαμηλά το Ταχυδρομικό στα 3,82 ευρώ και ΑΤΕ στα 1,59 ευρώ με την πλειονότητα των μετοχών του 20άρη να υποχωρεί ή να γράφει νέα χαμηλά έτους.

Σημειωτέον, πως για την Εθνική Τράπεζα ελάχιστο- για το 2010- έχει σημειωθεί στα 12,73 ευρώ, για την Eurobank στα 4,92 ευρώ, για την Alpha Bank στα 5,80 ευρώ. Στα 8,88 ευρώ έχει διαμορφωθεί- προσώρας- το χαμηλό για την Motor Oil που κυμαίνεται στα 9,01 ευρώ, ενώ προς τα 3,74 ευρώ υποχωρεί η Κύπρου. Κοντά σε ελάχιστη τιμή έτους και η μετοχή της Ιντραλότ που διορθώνει σημαντικά κατά 3,91 ευρώ "κινδυνεύοντας" να χάσει και τα 3,4 ευρώ.

Με αυτή την κατάσταση στον Ftse20 και εν γένει τη μεγάλης κεφαλαιοποίηση, που έχουν παρουσία κυρίως ξένοι το αρνητικό σκηνικό χρειάζεται εξαιρετική υπομονή, προσπάθεια και θετικές ειδήσεις για να ανατραπεί.

Ενδειξη θα θεωρούσαμε την αλλαγή πλεύσης του Black Rock, χαρτοφυλακίου με εν γένει διορατικές επιλογές, που θεωρεί αδιανόητο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας και στηρίζει αυτήν του την εκτίμηση με προσεκτικές αγορές ελληνικών ομολόγων.

Πρόκειται για μία και μόνη ίσως ένδειξη, καθότι το συγκεκριμένο hedge fund προηγείται της κατηγορίας του, δεν δημιουργείται ωστόσο μέχρι τώρα ευρύτερη τάση. Η διαφορά επιτοκίου παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι αγορές εξακολουθούν να κερδίζουν από την απαξίωση του "ελληνικού πακέτου ομολόγων-μετοχών" και οι Βρυξέλλες παραμένουν εξαιρετικά φειδωλές όσον αφορά ουσιαστικές ενέργειες έμπρακτης στήριξης.

Σε ένα τέτοιο ζοφερό περιβάλλον ρίχνεται περισσότερο… λάδι στη φωτιά της Goldman Sachs μετά και από σημερινό δημοσίευμα των Νέων. Χοντραίνει το παιχνίδι και χοντραίνει άσχημα με το ΧΑ εύλογα να παραμένει δέσμιο όλου αυτού του νοσηρού κλίματος και το χειρότερο χωρίς να διαφαίνεται ά μ ε σ α ουσιαστική διαφυγή.

Ετσι και οι τράπεζες συνεχίζουν την… κατηφόρα τους με τον κλαδικό δείκτη να χάνει προ ολίγου και τις 1.990 μονάδες (- 1,95%), ενώ και οι άλλοι δύο FT δείκτες παραμένουν έως 1,5% χαμηλότερα.

Χαμηλότερα κατά 1,7% και η ανθεκτικότερη μετοχή του 20άρη η 3Ε στα 16,72 ευρώ αλλά και τα συγκριτικά σταθερότερα Ελληνικά Πετρέλαια στα 8,34 ευρώ με απώλειες 2,9% πριν από λίγο.

Και το εύλογο ερώτημα που πλανάται στην αγορά, στα γραφεία των ΑΧΕ είναι για πόσο ακόμη θα αντέχουν τα "χαρτοφυλάκια μόχλευσης" κωδικοί που κινούνται με margin, καθώς η συνεχιζόμενη διολίσθηση μετοχών στα χαμηλά έτους δημιουργεί πλέον ορατά προβλήματα δυσλειτουργίας στην σχετική αγορά.

Από την άλλη ούτε οι υπερβάλλουσες θέσεις πώλησης σε Συμβόλαια του Ftse20 και μετοχών ούτε ο αυξανόμενος δανεισμός φαίνεται να αποτελούν πανάκεια σε μία περίοδο γενικευμένης "ακρίβειας του χρήματος" και εν γένει του δανεισμού και της χρηματοδότησης ακόμη και υγιών- καθαρών χαρτοφυλακίων.

Ακόμη δεν διαφαίνονται σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία-εξυπηρέτηση συγκεκριμένων κωδικών ισχυρών ιδιωτικών χαρτοφυλακίων και επενδυτικών σχημάτων. Ωστόσο είναι μία παράμετρος που αρχίζει να προσμετράται από νουνεχείς παράγοντες της αγοράς.

Το χειρότερο είναι πως και η συνολικότερη εικόνα του… ταμπλό παραμένει αποκαρδιωτική με 75 μετοχές να υποχωρούν και περί τις 24 να αντιδρούν. Οι δείκτες έως και 1,4% χαμηλότερα σε στάση αναμονής μέχρι νεοτέρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v