Συνεχίζεται το τραπεζικό "σφυροκόπημα"

Στις χαμηλές τιμές έτους «επιστρέφουν» οι τράπεζες και παρασύρουν σε επίπεδα τιμών Απριλίου 2009 βασικούς δείκτες και μετοχές. Έχασε ενδο-συνεδριακά και τα 13 ευρώ η Εθνική, με σημαντικές απώλειες Eurobank, Πειραιώς.

Μέρες Απριλίου του 2009 αναβιώνει το ΧΑ.

Δυσάρεστα βέβαια, αυτήν τη φορά, καθώς βασικοί δείκτες και μετοχές υποχωρούν χωρίς σημαντικές αντιστάσεις, σε αντίθεση με την περσινή περίοδο, οπότε και το ΧΑ αντιδρούσε από τα χαμηλά των 6-9 Μαρτίου.

Ο Γ.Δ. διαμορφώνεται στις 1.840-1.850 μονάδες, «επιστρέφοντας» σύμφωνα με τον Σπ. Κώτσιο (Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) στις τιμές της 24ης Απριλίου του 2009.

Ανάλογη… ανάστροφη πορεία πραγματοποιείται για τον FTSE-20, που υποχωρεί προς τις 907 μονάδες και τα επίπεδα της 8/4, ο δε τραπεζικός με σημαντικές πιέσεις – απώλειες υποχωρεί προς τις 1.950 μονάδες και της 28 Απριλίου.

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με την εκτίμηση ξένων αναλυτών, θα πρέπει να περιμένουν οι αγορές προκειμένου να υπάρχουν απτά δείγματα για την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μέτρων.

Βέβαια, στις αγορές προεξοφλείται πως το Οικονομικό Επιτελείο δεν θα επιτύχει θεαματικές αλλαγές με το υφιστάμενο πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης και θα… συρθεί στη λήψη και άλλων μέτρων.

Το αποθαρρυντικό είναι πως η νέα σημαντική υποαπόδοση βασικών δεικτών, μετοχών του ΧΑ έρχεται σε μία συγκυρία που τα περισσότερα ξένα χρηματιστήρια είτε αντιδρούν λίγο υψηλότερα είτε υποχωρούν με απώλειες της τάξης του 0,6-0,8%.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δέχεται και σήμερα σημαντικές πιέσεις, υποχωρεί μέχρι 3,8% στα 13,02 ευρώ, έχοντας νωρίτερα κάνει αρκετές πράξεις και προς τα 12,96 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας πιέζεται προς τα χαμηλά έτους των 12,73 ευρώ, που είχαν σημειωθεί στις 9 Ιανουαρίου.

Σημαντικές, όμως, είναι οι απώλειες και για Eurobank, Πειραιώς, κοντά στο 4,9% με την πρώτη να διορθώνει προς τα 5,20 ευρώ και 5,44 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς.

Διαπιστώνεται πως και ο τραπεζικός κλάδος του FTSE-20 βρίσκεται σε διαδικασία επαναφοράς στις ελάχιστες τιμές έτους, ενώ σημαντικές απώλειες σημειώνονται για την πλειονότητα των μετοχών εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Από τον 20άρη, είναι ενδεικτικό πως έχουν γυρίσει αρνητικά ο ΟΠΑΠ στα 15,06 ευρώ, ο δε ΟΤΕ στα 8,63 ευρώ.

Και οι δύο μετοχές είχε επιχειρηθεί αρχικά να αντιδράσουν υψηλότερα (μέχρι 1,6%) σε μια προσπάθεια μερικής εξισορρόπησης των σημαντικών πιέσεων, απωλειών που προκαλούν οι τράπεζες.

Προσπάθεια που εδώ και σχεδόν μία ώρα εγκαταλείφθηκε.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές παραμένει σαφώς βεβαρημένη με περίπου 30 μετοχές να αντιδρούν υψηλότερα και με απώλειες 107 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v