Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θα αξιοποιηθούν οι αφορμές αντίδρασης;

Η θετική διεθνής συγκυρία και το…πράσινο φως με επιφυλάξεις για το ελληνικό ΠΣΑ ενδέχεται να αποτελέσουν αφορμές αναστροφής της καθοδικής τάσης. Κλειδί οι τράπεζες και το χθεσινό χαμηλό των 1.940 για τον κλαδικό δείκτη.

Μπορεί το…πράσινο φως στο ΠΣΑ με "μέτρα" από το EcoFin να αποτελέσει αφορμή μίας βραχυπρόθεσμης "ανάσας" του ΧΑ;

Υπό προυποθέσεις η απάντηση είναι καταφατική, καθώς κατά την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων η βιαιότητα της τελευταίας διόρθωσης σε συνδυασμό με την ανοδική κίνηση των ξένων αγορών μεγεθύνει την απόκλιση των δεικτών.

Αναφερόμαστε στο ενδεχόμενο μίας καθαρά τεχνικής- και τίποτε περισσότερο- κίνησης, μίας αντίδρασης απαραίτητης για να αναδιαρθρωθούν χαρτοφυλάκια και να περιοριστούν πωλητικές θέσεις στην αγορά Παραγώγων και τον "δανεισμό τίτλων".

Από τα χαμηλά των 1.866 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, που από την αρχή του έτους υποχωρεί 14,9%, έναντι 17,6% του Ftse20. Σημαντικές οι απώλειες για τις τράπεζες (κύριες…υπαίτιες για το βούλιαγμα του ΧΑ) με απώλειες 23,9(!) από την αρχή του έτους, καθώς ενδεικτικά η Εθνική μετρά -24,5% την ίδια περίοδο.

Από τα 17,82 ευρώ στην εκκίνηση του 2010 μέχρι τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά εχθές των 12,96 ευρώ η μετοχή της Εθνικής έχει διαγράψει έναν εντυπωσιακό καθοδικό κύκλο, που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό έχει παρασύρει τις υπόλοιπες του κλάδου και την πλειονότητα των εισηγμένων από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Σπανίζουν και οι τελευταίοι "πνεύμονες πρασίνου" σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος και μένει να φανεί εάν επαρκούν για μία "ανάσα" σε ένα…καθημαγμένο χρηματιστήριο, μία οικονομία, μία χώρα που λοιδωρείται συστηματικά και αδιάλειπτα ακόμη και από τους…εταίρους της. Εμείς επιμένουμε πως…δεν είναι όλα έτσι αν έτσι νομίζετε και πως το ΧΑ δεν μπορεί να ακολουθήσει καθοδικό μονόδρομο- χωρίς ενδιάμεσες αντιδράσεις- μέχρι τις περιόδους κρίσης της οικονομίας και του ΠΣ&Α.

Οσο και αν συμμεριζόμαστε την εκτίμηση φίλων και διορατικών παικτών, πως το ΧΑ δύσκολα θα αποφύγει την δοκιμασία των χαμηλών του περυσινού Μαρτίου εκτιμούμε πως δεν θα γίνει άμεσα και χωρίς "ανάσες". Από τεχνικής πλευράς σήμερα-αύριο και γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών δικαιολογείται μία αντίδραση με αιχμή τις τράπεζες.

Θεωρούμε σε αυτή τη φάση το χθεσινό χαμηλό του κλαδικού δείκτη τραπεζών στις 1.940 μονάδες ικανό σημείο αναφοράς, όπως και τα 6,30 ευρώ της Alpha Bank ή τα 5,16 ευρώ της Eurobank τιμές-κλειδιά για μία πιθανή αναστροφή της τάσης.

Σε αυτή την περίπτωση αξιοποιείται η θετική συγκυρία των αγορών, αποδίδουν οι αγορασμένες σε χαμηλά επίπεδα τιμές και επιτυγχάνεται μία πρώτη αναδίπλωση δυνάμεων, πριν την επόμενη καθοδική κίνηση.

Εχθές το βράδυ στην Wall ο μεν DJIA αντέδρασε κατά 1,7% στις 10.268, ο δε S&P 500 στις 1.094 μονάδες. Πριν από λίγο στην Φραγκφούρτη τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε ανοδικό "άνοιγμα" της συνεδρίασης προς τις 5.613 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v