Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν “τσίμπησαν” οι αγοραστές (!)

Η ανακωχή των πωλήσεων και η προσπάθεια ανεύρεσης αγοραστών, δεν απέφερε αποτελέσματα έστω και αν το ΧΑ κινείται σε “υπερπουλημένες” περιοχές. Χαμηλός ο τζίρος. Πτώση για τράπεζες. Κέρδη για ΟΤΕ.

Η ανακωχή των πωλήσεων και η προσπάθεια ανεύρεσης αγοραστών, δεν απέφερε αποτελέσματα έστω και αν η Αγορά κινείται σε “υπερπουλημένες” περιοχές.

Έτσι οι λίγες πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι πωλητές μετά τις 16.15 είχε σαν αποτέλεσμα το γύρισμα του Δείκτη σε αρνητικό πρόσημο και την, για πολλοστή φορά, επιβεβαίωση της αρνητικής αυτονόμησης της Σοφοκλέους (τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια μέχρι τις 17.00 κατέγραφαν αξιοσημείωτα κέρδη, ενώ με θετικό πρόσημο ξεκίνησε και η Wall Street).

Σε αυτά τα διεθνή δεδομένα το Χ.Α. “απάντησε” με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 10 συνεδριάσεων, ένδειξη ότι η επιφυλακτικότητα περισσεύει.

Μάλιστα για το τελικό κλείσιμο του Δείκτη σχετικές “βοήθειες” προσέφεραν και οι δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Εθνική Τράπεζα, MPB, MIG και πολύ κοντά σε αυτό τους Μυτιληναίο, Τιτάνα, Alpha Bank, Coca-Cola .

Μάταια προσπάθησε ο ΟΤΕ (+3,25%) που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο προσπαθώντας να “αποδράσει” από τα χαμηλά δεκαετίας τα οποία είχε πλησιάσει στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Βέβαια όλα αυτά μπορεί να αφορούν τους λίγους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ από την μέση και χαμηλότερα η συναλλακτική εικόνα αποτρέπει ακόμα και την σκέψη τοποθετήσεων.

Ενδεικτικό της απόλυτης συναλλακτικής απονεύρωσης και της εικόνας νεκρής συναλλακτικά Αγοράς, το γεγονός ότι 10 λεπτά πριν τις 17.00, 72 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 78 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2000 τεμάχια (!)

Ξεκινώντας από τους θετικούς πρωταγωνιστές του 20αρη που ήταν οι λιγότεροι και πλην του ΟΤΕ, τα μεγαλύτερα κέρδη για τα ΕΛΠΕ (+3,25% και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο) και την ΔΕΗ (+2,13% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας).

Θετική ημερήσια μεταβολή για Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς και Intralot και αμετάβλητος ο τίτλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Τιτάνα (-5,32%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ, Coca-Cola , MIG.

Απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας για Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και αρνητικό τελικό πρόσημο για Μυτιληναίο, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Εθνική Τράπεζα, Motor Oil, Eurobank, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 1899,65 μονάδες (10.42), όμως από εκεί και πέρα οι διακυμάνσεις που ακολούθησαν έδειχναν μάλλον πλαγιοκαθοδική κατεύθυνση, για να κλείσει πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1858,49 μονάδες με απώλειες 0,45%, ενώ ο τζίρος συνεχίζοντας την συρρίκνωσή του πλησίασε τα 150 εκατ. από τα οποία τα 27,1 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές έναντι 100 πτωτικών και 30 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 19,67%.

Οι απόψεις των περισσότερων επαγγελματιών του χώρου συγκλίνουν στο ότι η σημερινή “ήσυχη” συνεδρίαση οφείλεται περισσότερο ανακοπή ρευστοποιήσεων παρά στο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η έλλειψη ορατότητας στα δημοσιονομικά καθώς και οι διαρκείς δηλώσεις-παρεμβάσεις ξένων οίκων και αξιωματούχων των Βρυξελλών θα διατηρούν τη μεταβλητότητα και θα κρατούν σε απόσταση τους επενδυτές.

Η γενικότερη εικόνα της σημερινής συνεδρίασης έδειχνε περισσότερο εν δυνάμει πωλητές που έσπευδαν να ρευστοποιήσουν όπου υπήρχε σημαντικό “bid” και να εκμεταλλευθούν τις λίγο καλύτερες αποτιμήσεις, παρά επιστροφή αγοραστών που πιστεύουν ότι η Αγορά δύσκολα θα κινηθεί χαμηλότερα και σπεύδουν να τοποθετηθούν.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η στάση αναμονής των επενδυτών θα συνεχιστεί, με σημείο - κλειδί για τη μετέπειτα πορεία του Χ.Α. να αποτελούν τα δείγματα ικανοποίησης της Αγοράς από την υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας, καθώς και η ολοκλήρωση μεγάλου μέρους του κρατικού δανεισμού έως τον Απρίλιο.

Αρκετοί παράγοντες της Αγοράς, μεταξύ αυτών και ο ΣΜΕΧΑ, ζητούν την επιστροφή της προσωρινής απαγόρευσης του short selling, λόγω των “ειδικών συνθηκών” που επικρατούν στην παρούσα φάση στην Σοφοκλέους.

Όμως υπάρχει και η άλλη σχολή σκέψης που “επιρρίπτει” ευθύνες στην ανυπαρξία των αμυντικών μηχανισμών και όχι σε ένα “εργαλείο” που υπάρχει στις περισσότερες Αναπτυγμένες Αγορές.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Επιλεκτικές τοποθετήσεις με σταδιακή εξάντληση της ρευστότητας συστήνουν αρκετοί “διορατικοί” επαγγελματίες, αλλά μόνο σε όσους θα συνεχίσουν να κινούνται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η Αγορά προσπαθεί να πείσει ότι θα ήθελε να μην υποχωρήσει χαμηλότερα, αλλά δυσκολεύεται ακόμα και στις τρέχουσες αποτιμήσεις, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό σύμβουλο της Proton Bank, η “ανακωχή” των πωλήσεων και η απόπειρα “δελεασμού” των αγοραστών, δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα και έτσι οι πρωτοβουλίες των πωλητών προς το τέλος της συνεδρίασης ήταν μάλλον αναμενόμενες.

Σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Χώρας μας η σημερινή δυσμενής δημοσιονομική κατάσταση, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και η αναξιοπιστία των υποβαλλόμενων στατιστικών στοιχείων στην Ε.Ε. καθώς πλειάδα χρόνιων παθογενειών ουδέποτε αντιμετωπίστηκαν.

Επομένως, εμείς με τα πεπραγμένα μας έχουμε προσφέρει προς τις Αγορές τη δυνατότητα για καθημερινή υποτιμητική κερδοσκοπία των κάθε μορφής funds, που ευλόγως επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση των αποδόσεών τους με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Είναι κατά συνέπεια πρωταρχικής σημασίας να επιδιώκεται σε καθημερινή βάση η περιστολή των κρατικών δαπανών και η αύξηση των κρατικών εσόδων, τουλάχιστον για την επόμενη τριετία.

Οποιαδήποτε αποκλίνουσα συμπεριφορά από αυτούς τους στόχους γίνεται πλέον άμεσα ορατή από τις Αγορές που άγρυπνα πλέον μας παρακολουθούν και ήδη δυσπιστούν, θεωρώντας ότι τα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του Π.Σ.Α. δεν έχουν ποσοτικοποιηθεί επαρκώς.

Υπάρχουν, ωστόσο, δύο ανομολόγητοι στόχοι που επιδιώκονται: Η καταβολή υψηλότερων αποδόσεων προς τους πιστωτές της Χώρας (μέσω της διατήρησης των spread σε υψηλά επίπεδα επί των επιτοκίων των ομολόγων) και η απόπειρα υπονόμευσης της ευρωζώνης μέσω της καλλιέργειας σεναρίων αποχώρησης της Ελλάδος από το ευρώ.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να φιμώσει το διεθνή οικονομικό τύπο έστω και αν μέγα μέρος των δημοσιευμάτων έχουν διαβλητό περιεχόμενο. Μπορεί βεβαίως να υποστηρίζει τις απόψεις της. Κυρίως όμως οφείλει να πράξει χωρίς καθυστέρηση όσα πρέπει σε σχέση με τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών αλλά και τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν τις χρόνιες παθογένειες.

Τέλος, οφείλει τέλος να δρομολογήσει τις ενέργειες εκείνες που θα σηματοδοτήσουν την προσδοκία ότι η ανάπτυξη σύντομα θα επανέλθει.

Μέχρι τότε, τα “τραύματα” των συνεδριάσεων που έχουν προηγηθεί θα αποτελούν τροχοπέδη επανατοποθετήσεων για όσους παραμένουν εκτός Αγοράς και διαθέτουν αυξημένη ρευστότητα.

Αδυναμία ανοδικής αντίδρασης διαπιστώνει και ο Βασίλης Σωτηρόπουλος. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust επισημαίνει ότι όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία της τελευταίας περιόδου συνηγορούν ότι η Ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση και χρειάζεται χρόνος και σωστή προσπάθεια για την επιστροφή στην ανάκαμψη, ένα στοιχείο απαραίτητο για την άνοδο των τιμών των μετοχών.

Από το μηνιαίο δελτίο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που ανακοινώθηκε στις 8 Φεβρουαρίου προκύπτει ότι τον Ιανουάριο υπήρξε οριακή αύξηση της συμμετοχής των ξένων στην κεφαλαιοποίηση της Αγοράς στο 48,9% από 48% τον προηγούμενο μήνα.

Το σημάδι είναι προφανές: οι ξένοι τηρούν στάση αναμονής. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν ανοίξουν οι Αγορές κεφαλαίων για τις Ελληνικές Τράπεζες, ώστε να μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα από τις διεθνείς Αγορές. Σημειωτέον ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών είναι η ατμομηχανή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και έχει σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες από όλους τους κλάδους από την αρχή του έτους.

Ο μεγάλος ασθενής της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει το τεράστιο χρέος που έχουν αναλάβει οι Κυβερνήσεις, στην προσπάθεια τους να βγουν οι Χώρες τους γρήγορα από την παγκόσμια κρίση, ένα χρέος που θα διογκώνεται μέχρι οι οικονομίες να καταγράψουν διατηρήσιμη ανάκαμψη και μειωθεί η ανεργία. Ο φόβος για πιθανή αδυναμία εξυπηρέτησης δημοσίου χρέους παραμένει υψηλός για πολλές χώρες στον κόσμο και όχι μόνο για την Ελλάδα.

Αυτοί οι φόβοι διατηρούν την υψηλή μεταβλητότητα των τιμών των μετοχών παγκοσμίως.

Κρίσιμη θα είναι η επιτυχία της νέας, αναμενόμενης, έκδοσης του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού δημοσίου που έχει μεν ανακοινωθεί αλλά ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος πραγματοποίησης της έκδοσης. Εκεί θα φανεί αν οι Αγορές αρχίζουν να πιστεύουν στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Μέχρι τότε και σύμφωνα με τον αναλυτή της Guardian Trust, ο Φεβρουάριος δείχνει “ξεκρέμαστος”, καθώς συνεχίζουν να λείπουν από την Αγορά οι θετικοί καταλύτες (ρευστότητα, επιχειρηματικές ειδήσεις που θα άλλαζαν την ψυχολογία).

Οι επενδυτές θα περιμένουν τον Μάρτιο και τις νέες εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης για το ΠΣΑ, ευελπιστώντας ότι θα αντέξει η στήριξη των 1800 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Διατήρηση της μεταβλητότητας καθώς τα περιθώρια στην Αγορά ομολόγων παραμένουν πάνω από τις 300 μονάδες βάσης, παρά την αρχική αίσθηση εξομάλυνσης που διαμορφώθηκε προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, προβλέπει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, όσο η Αγορά δεν “πληρώνει” χαμηλότερες τιμές στους Τραπεζικούς τίτλους υπάρχει μια μικρή πιθανότητα διαμόρφωσης τοπικού πυθμένα, σενάριο το οποίο απαιτεί πρώτα την συρρίκνωση των διακυμάνσεων και την μείωση της προσφοράς τίτλων.

Συμπερασματικά αν και μια νέα βραχυπρόθεσμη ανοδική διόρθωση προς τις 1.900 μονάδες δεν είναι εκτός πιθανοτήτων διατηρούμε την επιφυλακτικότητά μας αναφορικά με την μεσοπρόθεσμη πορεία της Αγοράς αφού από πλευράς νέων και οικονομικού περιβάλλοντος τα δεδομένα παραμένουν από αδιάφορα έως πολύ αρνητικά.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση που ξεκίνησε ανοδικά και τελείωσε με αρνητικό πρόσημο, ενώ μικρή μείωση παρουσίασαν συναλλαγές και υποτιμήσεις.

Λίγα πράγματα με περισσότερες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11402, τιμή εκκαθάρισης 916,54) κινήθηκαν μεταξύ 912,25 και 942 μονάδων.

Παρέμεινε χαμηλά ο δανεισμός τίτλων (14500 MIG, 11500 Κύπρου, 11200 Εθνική, 65100 Alpha Bank, 13200 MPB, 36900 ΟΤΕ, 23500 Ελ. Πετρέλαια, 6600 Πειραιώς, 11500 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3075), Alpha Bank (1206), Πειραιώς (433), Eurobank (1057), Κύπρου (600), Ταχ. Ταμιευτήριο (163) ΓΕΚ (152), MIG (690), ΟΤΕ (2081), ΔΕΗ (117), ΟΠΑΠ (350), Intralot (233), Ελ. Πετρέλαια (160), Βιοχάλκο (119), Αγροτική (278), ΕΧΑΕ (135), Coca-Cola (107), Ελλάκτωρ (136), Μυτιληναίος (162).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 17/2 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 183600 τεμ., ΕΧΑΕ 6000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Coca-Cola 7000 τεμ., Alpha Bank 40000 τεμ., Πειραιώς 20000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (10474340 τεμ.), Eurobank (12029264 τεμ.), Κύπρου (6145776 τεμ.), Πειραιώς (9108537 τεμ.), Alpha Bank (9950435 τεμ.), MIG (6063056 τεμ.).

Σύμφωνα με το άρθρο 4 της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LTD γνωστοποιεί ότι την 16η Φεβρουαρίου 2010 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Jumbo ΑΕE: Ονομασία κατόχου καθαρής ανοικτής θέσης: Citigroup Global Markets Ltd. Ονομασία Εκδότη: Jumbo ΑΕE. Καθαρή ανοικτή θέση: (425.213) μετοχές, (0,33%). Ημερομηνία: 16 Φεβρουαρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v