Προεξοφλεί επιτυχή έκδοση 10ετούς η αγορά

Δεύτερη διαχοδική ανοδική συνεδρίαση στο ΧΑ, με τις τράπεζες να κλέβουν την παράσταση με κέρδη 3,85% εν μέσω φημών για συντονισμένη στήριξη της επικείμενης έκδοσης 10ετούς. Άλμα άνω του 7% για Eurobank, Πειραιώς.

Σε θετικές εξελίξεις στην Αγορά ομολόγων, ποντάρησαν οι αγοραστές της τελευταίας ώρας.

Ο χαμηλότερος του αναμενομένου πληθωρισμός που ανακοινώθηκε για τον μήνα Ιανουάριο στις ΗΠΑ, φάνηκε να “διασκεδάζει” τις ανησυχίες των επενδυτών (για πιθανή αύξηση των επιτοκίων) από την κίνηση της Fed να προχωρήσει στην αύξηση του διατραπεζικού δανειακού επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο 0,75%, με ισχύ από σήμερα, στέλνοντας τις πρώτες ενδείξεις ότι η έκτακτη διοχέτευση φθηνού ρευστού στις Τραπεζικές Αγορές ολοκληρώθηκε.

Πιο συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ σημείωσε αύξηση 0,2% τον Ιανουάριο, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών ανέφεραν αύξηση 0,3%.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την πρόσκαιρη ανοδική αντίδραση που παρατηρήθηκε στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και την οποία ακολούθησε και η “απονευρωμένη” συναλλακτικά Σοφοκλέους.

Όμως χρειάστηκε και περαιτέρω “καύσιμο” για να υποστηριχθεί η πρωτοβουλία που ανέπτυξαν οι αγοραστές μετά τις 15.30, καθώς τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια μετά από την πρώτη αντίδραση επέστρεψαν σε σκεπτικισμό, ενώ με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street,

Φήμες που έκαναν τον γύρο σε αρκετά χρηματιστηριακά ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται τις αμέσως επόμενες ημέρες (αν όχι και μέσα στο Σαββατοκύριακο) κάποιες Τράπεζες της Ευρωζώνης να αναλάβουν κάποιας μορφής παρέμβαση και πρωτοβουλίες και να “στηρίξουν” την επιτυχία της αναμενόμενης έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου.

Αυτό έδωσε σημαντική κινητικότητα στον Τραπεζικό κλάδο, που αψήφησε το διπλό χτύπημα από S&P και Moody΄ς και ο κλαδικός του δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,85%.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και μετά από πέντε συνεδριάσεις πέτυχε να κλείσει υψηλότερα των 1900 μονάδων.

Για όσους αρέσκονται σε στατιστικά η εβδομάδα των τεσσάρων συνεδριάσεων που έληξε έδωσε στον Γενικό Δείκτη κέρδη 1,48% και στον Τραπεζικό δείκτη κέρδη 3,28%, ενώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος μειώθηκε κατά 46%, περίπου.

Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες του Γενικού Δείκτη στο -12,23% και του Τραπεζικού στο -21,27%.

Όσον αφορά την κατανομή του σημερινού τζίρου, το 89% στους τίτλους του 20αρη και το 49% σε μόλις τρεις μετοχές και συγκεκριμένα σε Εθνική, MPB, Eurobank.

Μόλις δύο οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλό του FTSE και πιο συγκεκριμένα οι Motor Oil (-3,12%) και MPB (-0,55%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+7,55%), Πειραιώς (+7,87%) και Αγροτική (+4,4%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Εθνική, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Coca-Cola και του 2% για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, Κύπρου και MIG.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν και Intralot και βέβαια αυτή η εικόνα του ξαφνικού αγοραστικού ενδιαφέροντος που συνδυάστηκε και από σχετικό “short covering” δίνει ενδιαφέρον και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αν συμβούν οι προσδοκώμενες θετικές εξελίξεις στην νέα έκδοση του δεκαετούς ομολόγου που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Ικανοποιητική, έστω και με όχι πειστικές σε πολλές περιπτώσεις συναλλαγές, η τελική εικόνα με 116 ανοδικές μετοχές έναντι 62 πτωτικών και 19 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 16,67%.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά και υποχώρησε μέχρι τις 1868,59 μονάδες (10.32), όμως μετά τις 14.35 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1931,44 μονάδες (17.04) και έκλεισε στις 1927,62 με κέρδη 2,42% (τα μεγαλύτερα των τελευταίων επτά συνεδριάσεων), ενώ ο τζίρος έστω και με την ενίσχυση της τελευταίας ώρας έμεινε σε χαμηλά επίπεδα ξεπερνώντας τα 146 εκατ. από τα οποία τα 11,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας “βαριόταν διακριτικά”, με τους αγοραστές να έχουν μείνει από “καύσιμα” ρευστότητας και διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και τους εν δυνάμει πωλητές να διατηρούν στάση αναμονής παρακολουθώντας τα δρώμενα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Άλλωστε το χειρότερο για μία Αγορά δεν είναι η παρατεταμένη πτώση, αλλά η μετέπειτα βύθιση σε τέλμα με ταυτόχρονο μηδενισμό του όποιου ενδιαφέροντος και αυτό το δεύτερο φαίνεται να “ζει” στην παρούσα φάση η Σοφοκλέους.

Είναι ενδεικτικό ότι 10 λεπτά πριν τις 17.00 68 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές, ενώ άλλοι 113 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 5000 τεμάχια.

Παράγοντες της Αγοράς αναφέρουν ότι η περιορισμένη ορατότητα περί τα δημοσιοοικονομικά και τα σενάρια που “παίζουν” για πρόσθετα μέτρα (φορολογικού χαρακτήρα και μη), αποτελούν τροχοπέδη στις όποιες πρωτοβουλίες των αγοραστών που προτιμούν να εφαρμόζουν το “wait and see”, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν οι επόμενες εξελίξεις που θα διαμορφώσουν την βραχυπρόθεσμη τάση.

Έτσι θα πορευθεί η Αγορά, δηλαδή με χαμηλές διακυμάνσεις, μέχρι τις 16 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να ενημερώσουμε την Ε.Ε. για την εξέλιξη του Προγράμματος Σταθερότητας, εκτιμούν αρκετοί αναλυτές που στην παρούσα φάση δεν βλέπουν τον λόγο για “βιαστικές” και επιθετικές τοποθετήσεις.

Μάλιστα αρκετοί από αυτούς υποστηρίζουν ότι στην παρούσα φάση δεν μπορούν να σημειωθούν σημαντικά βήματα προόδου, τέτοια που θα μπορούσαν να αλλάξουν την τάση στην εγχώρια Αγορά, έστω και αν οι αποτιμήσεις αρκετών τίτλων δείχνουν σαν “επενδυτικές ευκαιρίες”.

Το Χ.Α. αδυνατεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις σε προβλήματα που χρειάζονται δυναμικές πρωτοβουλίες από πλευράς πολιτικών και έτσι συνεχίζει να αρκείται στην παρακολούθηση της ειδησεογραφίας.

Πιθανή έκδοση και επιτυχία του δεκαετούς ομολόγου μπορεί να δώσει τα απαιτούμενα “καύσιμα” για κίνηση του Δείκτη σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, όμως και σε αυτή την περίπτωση και σύμφωνα με την συντηρητική άποψη ο Δείκτης δύσκολα θα ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων και βέβαια το όποιο ενδιαφέρον δύσκολα θα ξεφύγει από τα στενά όρια του 20αρη (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στον Τραπεζικό δείκτη επικεντρώνει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius Finance στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών βλέπουμε το δείκτη να κινείται στο κέντρο περίπου του καθοδικού καναλιού συντηρώντας όμως στις τελευταίες συνεδριάσεις τη ζώνη στήριξης των 1.978 με 1.881 μονάδων. Επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση της εν λόγω ζώνης θα ανοίξει το δρόμο για την επόμενη ισχυρή περιοχή στήριξης των 1.612 μονάδων οδηγώντας φυσικά αρκετούς επενδυτές να πετάξουν κυριολεκτικά “την πετσέτα στο καναβάτσο”.

Αντιθέτως η συσσώρευση του δείκτη πάνω από τις 1.881 μονάδες θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση ενός έντονα ανοδικού στροφέα, που θα βάλει ως αρχικό στόχο την περιοχή από όπου διέρχεται η καθοδική γραμμή, στις 2.108 μονάδες περίπου. Το ισχυρό πάντως “σήμα” αλλαγής της υπάρχουσας καθοδικής τάσης θα δοθεί από την ανοδική διάσπαση της γραμμής στη διαγραμματική ανάλυση του Relative Strength Index (RSI), που οριοθετείται στην ζώνη 2250 – 2280.

Σημαντικό ρόλο για την διεθνή τάση θα παίξει και η κίνηση του S&P 500 που δείχνει να συσσωρεύει υψηλότερα από την στήριξη των 1090 μονάδων. Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο αν διασπαστεί καθοδικά η εν λόγω στήριξη η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 1062 μονάδες. Αντίθετα κλείσιμο υψηλότερα των 1125 μονάδων γυρίζει τον εν λόγω δείκτη σε “ανοδικό trend” και δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τις 1150 – 1155 μονάδες.

Η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα μέτρα και πιθανολογείται ότι στα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνεται περαιτέρω αύξηση της Έμμεσης φορολογίας (δηλαδή φόρος στην κατανάλωση), υποστηρίζει ο Κώστας Βέργος.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι ίσως την επόμενη εβδομάδα έχουμε εξελίξεις που θα αλλάξουν θετικά τα δεδομένα των Αγορών ομολόγων και μετοχών. Σε αυτ’η την περίπτωση η Αγορά θα αρχίσει κίνηση προς το ανώτερο του εύρους τιμών 1.870-2.080 μονάδων Γενικού Δείκτη, σε πρώτη φάση και σε υψηλότερα στην συνέχεια.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για τις προθέσεις της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας καθώς η νέα δημοπρασία των Ελληνικών ομολόγων θα αποτελέσει ένα γεγονός το οποίο θα έχει ευθύ αντίκτυπο στην Αγορά των εγχώριων μετοχικών τίτλων, υποστηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις θα έχουν πολύ περιορισμένη δυναμική. Η θεωρητική στήριξη εντοπίζεται στις 1.845 μονάδες ενώ σε ότι αφορά την συμπεριφορά κάποιων τίτλων επισημαίνεται η διαφοροποίηση του ΟΤΕ στις τελευταίες συνεδριάσεις η οποία συνοδεύεται από σημαντικές συναλλαγές και πιθανότατα για να προσφέρεται σαν ιδέα βραχυπρόθεσμων κινήσεων σε μια ενδεχόμενη υποχώρηση προς την περιοχή των 9,10 – 9,15 ευρώ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με υποτονικότητα, όμως μετά τις 15.30 οι αγοραστές ανέλαβαν πρωτοβουλίες και αύξησαν κάπως τις συναλλαγές.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE εξάλειψαν τις μικρές υποτιμήσεις.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11271, τιμή εκκαθάρισης 960,15) κινήθηκαν μεταξύ 917,5 και 964 μονάδων.

Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (5800 Κύπρου, 25100 Εθνική, 30600 Alpha Bank, 5300 MPB, 52300 ΟΤΕ, 19800 Πειραιώς, 13400 Eurobank, 15000 Jumbo, 281500 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3857), Alpha Bank (2392), Πειραιώς (1573), Eurobank (1005), Κύπρου (377), Ταχ. Ταμιευτήριο (484) MIG (710), ΟΤΕ (1436), ΟΠΑΠ (155), Ελ. Πετρέλαια (109), Coca-Cola (161), Motor Oil (142), Ιντρακόμ (172), Μυτιληναίος (147).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 19/2 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 49755 τεμ., Alpha Bank 16939 τεμ., Πειραιώς 11967 τεμ., Eurobank 10800 τεμ., Αγροτική 13000 τεμ., Μηχανική 10000 τεμ., ΟΠΑΠ 66620 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Πειραιώς 20000 τεμ., Jumbo 20745 τεμ., Εθνική 28500 τεμ., Eurobank 25000 τεμ., Αγροτική 20000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (10573894 τεμ.), Eurobank (11821215 τεμ.), Κύπρου (6324376 τεμ.), Πειραιώς (9181137 τεμ.), Alpha Bank (9793225 τεμ.), MIG (6063056 τεμ.).

Σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LTD γνωστοποιεί ότι την 18η Φεβρουαρίου 2010, δεν κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 0.10% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας Jumbo ΑΕE.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v