Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΧΑ κινείται με το ...νόμο της αδράνειας!

Με τζίρο κεντρικού… περιπτέρου της Υμηττού στο Παγκράτι οι συναλλαγές στο ΧΑ που κινείται (?) με τον νόμο της αδράνειας, κρατώντας πάντως τα τρέχοντα επίπεδα παρά το διπλό "χτύπημα" από Moody's, S&P.

Παρά το "διπλό χτύπημα" των Moody's, S&P και την επαπειλούμενη διακοπή του "ανοδικού σερί" των ξένων αγορών το ΧΑ κρατά. Τουλάχιστον οι βασικοί δείκτες, μετοχές ίσως και επειδή ο τζίρος έχει περιοριστεί σε επίπεδα…κεντρικού περιπτέρου της Υμηττού στο Παγκράτι.

Στοιχείο ενδεικτικό όχι μόνο της στάσης αναμονής που τηρούν οι μεγάλοι παίκτες αλλά κυρίως της απαξίωσης του ίδιου του θεσμού. Είτε μας αρέσει είτε όχι το ΧΑ χωρίς τα παιχνίδια των ξένων, χωρίς βαθύτερη αγορά παραγώγων και με την αγορά ομολόγων να προσφέρει υψηλές αποδόσεις δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό του ΄΄αναπτυγμένου΄΄.

Ας τα βλέπουν αυτά οι κάθε λογής υπεύθυνοι και αρμόδιοι για την κατάντια της αγοράς μας…εν πάσει περιπτώσει οι βασικοί δείκτες κινούνται-δεν κινούνται με την λογική της αδράνειας από τη στιγμή που ο Ftse20 κυμαίνεται στην περιοχή των 930-935 μονάδων.

Λίγο κάτω η Εθνική στα 13,44 ευρώ ( με τζίρο 17,5 εκατ. ευρώ) λίγο πάνω η Alpha Bank στα 6,52 ευρώ, στα 5,32 ευρώ η Eurobank και ισορρόπησε ο δείκτης. Απλά πράγματα, σε μία συνεδρίαση όπου εάν αφαιρούσαμε τις συναλλαγές της Εθνικής και τα πακέτα της Εμπορικής θα παρέπεμπε σε αυτήν της…Καθαράς Δευτέρας.

Στη μετοχή της Εμπορικής έχουν γίνει δύο πακέτα 917.535 μετοχών στην τιμή των 4,39 ευρώ(δηλαδή στα όρια της α.μ.κ) ενώ συγκριτικά μέτριες συναλλαγές πραγματοποιούνται σε ΟΠΑΠ και CCH. Και στις δύο μετοχές κυριαρχούν οι αγοραστές με την τιμή του Οργανισμού να φτάνει τα 15,49 ευρώ και της 3 Ε τα 16,78 ευρώ. Για τους στατιστικολόγους ενδιαφέρον πιθανόν να παρουσιάζει το γεγονός, πως η αποτίμηση της 3 Ε φτάνει τα 6,1 δις. ευρώ έναντι 4,9 δις. ευρώ του ΟΠΑΠ.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών κυμαίνεται στο 1 προς 1,2 με 85 μετοχές να υποχωρούν. Σχήμα λόγου, πρακτικά, καθώς οι τζίροι που έχουν γίνει στις πρώτες 40 μετοχές μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης (και των δύο κατηγοριών) μετριούνται σε μερικές δεκάδες.

Είναι ενδεικτικό, πως λίγο μετά τις 14.05 οι συναλλαγές…επιτέλους ξεπερνούσαν τα 40 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v