Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανατροπή αλά... Παναθηναϊκός στο ΧΑ

Μια ανατροπή, με…μαγκιά και πείσμα όπως αυτή που πέτυχε εχθές ο ευρωπαίος Παναθηναϊκός χρειάζεται το ΧΑ. Κλειδί η συντήρηση του Γ.Δ. υψηλότερα των 1.834 και η περαιτέρω κίνηση της Εθνικής προς τα 14 ευρώ.

Ανατροπές, όπως ο… Παναθηναϊκός. Ο χθεσινός καλός, μαχητής και ευρωπαίος Παναθηναικός.

Στο ΧΑ η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει, κάπως από προχθές. Με τις… ενδείξεις αντίδρασης να επιβεβαιώνονται σε μία συγκυρία, που βοηθά και η Wall αλλά και η μικρή πλην όμως ορατή στροφή των διαθέσεων ορισμένων ευρωπαίων παικτών και αμερικανών διαχειριστών.

Με τον Γενικό Δείκτη να κρατά στο κρίσιμο διήμερο 8-9/2 την κομβική περιοχή των 1.775 μονάδων και σταδιακά στη συνέχεια να κερδίζει πόντους προς τις 1.900 μονάδες.

Ηδη ο μεν ΓΔ διαμορφώνεται στις 1.882, ο FΤ 20 στις 934 μονάδες ο δε τραπεζικός στις 2.017 μονάδες με την Εθνική στα 13,55 ευρώ.

Στις τράπεζες το πρόβλημα παραμένει, και προφανώς θα έχει διάρκεια όπως αναφέρει και ο Γιώργος Α. Σαββάκης στο ΄΄μαρτύριο της…σταγόνας΄΄ με τον κλάδο να υστερεί 23,3% από την αρχή του έτους. Ωστόσο παραμένει σχεδόν 32% από τις τιμές 52 εβδομάδων με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Κατά την εκτίμηση μας η πρώτη σημαντική μάχη κερδήθηκε στο διήμερο 8-9/2 οπότε το ΧΑ δεν υποχώρησε χαμηλότερα των 1.775 μονάδων και όχι τόσο στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Όπως σημείωνε έγκαιρα ο φίλος Στέφανος (deiktes.com) εκ των ων ουκ άνευ συνθήκη για να μην φύγει η αγορά άμεσα χαμηλότερα ακόμη και προς τις 1.450 μονάδες ήταν η συντήρηση του πάνω από την κομβική περιοχή των 1.775 μονάδων. Οπερ έγινε.

Βέβαια στο διήμερο 17-18/2 η εκτίμηση μας για αναστροφή της τάσης ενισχύθηκε παρά την αρνητική κατάληξη της Τετάρτης, καθώς ο Γενικός Δείκτης δεν υποχώρησε χαμηλότερα των 1.850-1.835 μονάδων σε κλείσιμο.

Αυτό γιατί με γνώμονα την βραχυπρόθεσμη προσέγγιση μας (αναλυτικά χρήσιμα διαγράμματα στον Εκη της 17/2) οι 1.834 μονάδες θεωρούνταν από τους ειδικούς δεύτερο σημαντικό σημείο.

Μόνο ενδοσυνεδριακά και στη συνεδρίαση της 16/2 ο ΓΔ ΄΄γλύστρησε΄΄ έως τις 1.832 για να διαμορφωθεί τελικά στις 1.866 μονάδες. Γινόμαστε λίγο παραπάνω κουραστικοί, καθώς ενδεχόμενη επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης φοράς θα μπορούσε να υποστηρίξει αντίδραση προς τις 2.080 μονάδες.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τις τράπεζες, με την Εθνική Τράπεζα να προχωρά εχθές στην έγκριση του μετατρέψιμου ομολογιακού έως 1,7 δισ. ευρώ, παραπέμποντας στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί (και πρέπει) να διαδραματίσει και η νέα διοίκηση του ομίλου.

Οι Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης δείχνουν πως έχουν βρει πλέον τα…πατήματα τους και με σχετικά ομαλότερες συνθήκες στην αγορά ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να αποδώσουν περισσότερα στην δύσκολη συνέχεια.

Από κοντά Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular και λοιπές τραπεζικές δυνάμεις σε μία περίοδο που η επικείμενη α.μ.κ της Εμπορικής οι εξελίξεις στην Aspis Bank κρατούν τον κλάδο στο προσκήνιο.

Το… ανοδικό σερί στην Wall, θα μπορούσε να διευκολύνει για κάποιες μέρες και το ΧΑ, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για άμβλυνση των ασφυκτικών πιέσεων από την πλευρά ορισμένων ξένων.

Το αν λ.χ η JP Morgan αλλάζει σταδιακά και σταδιακά την στάση της και από βασικός πωλητής ελληνικών ομολόγων αρχίζει να καλύπτει θέσεις της ή και αγοράζοντας διερευνητικά κάποιες εκδόσεις η βραχυπρόθεσμη τάση στο ΧΑ θα μπορούσε να έχει συνέχεια. Σε πρόσφατη αναφορά μας θεωρούσαμε ενδεικτική της στάσης των ξένων την αλλαγή κατεύθυνσης της ομάδας του Black Rock, που αν και μεμονωμένη όταν έγινε ήταν και η πρώτη αντιθετική κίνηση.

Η διαφορά επιτοκίου παραμένει υψηλά, ωστόσο στους ξένους αρχίζει να καλλιεργείται η εκτίμηση για ΄΄νέο 10ετές ομόλογο΄΄ για άντληση νέων κεφαλαίων από το ελληνικό Δημόσιο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το παιχνίδι φεύγει για λίγο από το ελληνικό… γήπεδο και μεταφέρεται πιθανόν σε άλλα μεσογειακών χωρών. Χρήσιμες θεωρούμε και τις αλλαγές στην διοίκηση του ΟΔΔΗΧ, μετά από σωρεία λαθεμένων χειρισμών, κίνηση που ίσως να συμβάλλει στην περαιτέρω εκτόνωση των πιέσεων.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, κάτι φαίνεται να κινείται με τα Ελληνικά Πετρέλαια να ενοποιούν δραστηριότητες στην εγχώριο αγορά (σχετικό θέμα της Αθηνάς Καλαιτζόγλου) ενώ η Alpha Bank θεωρεί εφικτό τον στόχο για το έλλειμμα.

Μένουμε σε αυτά, προσώρας, θεωρώντας εφικτή την συντήρηση της βραχυπρόθεσμης τάσης και για όσο ο Γενικός Δείκτης ΔΕΝ κινδυνεύει με υποχώρηση χαμηλότερα των 1.834 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v