Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παιχνίδι προεξόφλησης στη Σοφοκλέους

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ανάλογη συνέχεια δίνει η διάσπαση αντιστάσεων με χαμηλό τζίρο την Παρασκευή, καθώς οι "παίκτες" προεξοφλούν άμβλυνση των πιέσεων στην οικονομία. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Η σταδιακή μείωση της μεταβλητότητας και του τζίρου, που παρατηρείται τις τελευταίες συνεδριάσεις παραπέμπει σε στάση αναμονής των βραχυπρόθεσμων παικτών ενόψει εξελίξεων.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη σε στενό εύρος 30 μονάδων με συναλλαγές περισσότερες των 130 εκατ. ευρώ (στη συνεδρίαση της 19/2) δείχνει όμως και την στροφή βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων από την αγορά μετοχών στα Παράγωγα κυρίως όμως στην αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις ξεπερνούν το μέσο όρο του Γενικού Δείκτη και του Ftse20, σε σχέση με τα επίπεδα στην αρχή του έτους.

Στην ίδια συνεδρίαση το ποντάρισμα ορισμένων βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων στο ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής σε νέο δανεισμό σε συνδυασμό με φημολογία για πιθανή αναστολή του μέτρου των ανοιχτών πωλήσεων (short selling) ώθησε την αγορά προς τις 1.930 μονάδες.

Η διάσπαση των πρώτων αντιστάσεων με χαμηλό τζίρο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογης συνέχειας. Βασικό θεωρείται το ότι στις προηγούμενες συνεδριάσεις δεν "χάθηκαν" οι 1.790 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, που αντέδρασε στη συνέχεια δύο φορές προς τις 1.900 μονάδες ενισχύει την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων πως η ασφυκτική πίεση αμβλύνεται σε κάποιο βαθμό.

Οι βασικοί δείκτες παραμένουν βέβαια σε πτωτικό κανάλι με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πλαγιοκαθοδικά και τις τραπεζικές μετοχές έως 13% υψηλότερα από τις ελάχιστες τιμές έτους.

Σύμφωνα με την Εμπορική (τμήμα ανάλυσης) η συσσώρευση του ΧΑ στο εύρος των 1.902- 1.832,12 σύντομα θα εκτονωθεί δίνοντας την νέα βραχυχρόνια τάση. Για να διαφοροποιηθεί η εικόνα προς το θετικότερο θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να περάσει άμεσα και τις 1.955μ.

Μια τέτοια εξέλιξη αν συνδυασθεί με αυξημένες συναλλαγές, θα θεωρηθεί ως ανοδικό σήμα, καθώς θα δημιουργηθούν βάσιμες προσδοκίες επέκτασης της ανοδικής κίνησης προς τις 2.090μ, όπου θα εκτιμηθεί και πάλι η δυναμική της αγοράς. Αν η διάσπαση συνδυασθεί με μειωμένες συναλλαγές, η ανοδική κίνηση πιθανότατα θα εκτονωθεί στις πλησιέστερες αντιστάσεις.

Σημειωτέον πως η αντίσταση των 2.090μ θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ενδεχόμενη υπέρβαση αυτής της περιοχής, θα απομακρύνει (θα μεταθέσει για αργότερα…) τα σενάρια σταδιακής επιτάχυνσης της ισχύουσας πτωτικής τάσης, προς τις επόμενες στηρίξεις των 1.710μ, 1.630μ και ενδεχομένως των 1.500μ.

Όλα αυτά με την προυπόθεση, πως μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις θα αποσαφηνισθεί η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου όσον αφορά στο ενδεχόμενο έκδοσης νέου ομολογιακού δανείου. Σε αυτή την περίπτωση οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι θα είχαν λόγο να κάνουν "κράτει" για λίγο, καθώς τα έσοδα αναδοχής μόνο αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθούν αυτή την περίοδο.

-----

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Η πιθανή δηµοπρασία οµολόγων ύψους 5 δις. ευρώ την ερχόµενη εβδοµάδα εφόσον ολοκληρωθεί θα καθορίσει σε σηµαντικό βαθµό την κατεύθυνση της αγοράς µε σηµεία αναφοράς το επιτόκιο δανεισµού, το ύψος των προσφορών και το πλήθος των ενδιαφεροµένων.

Εκτιµούµε ωστόσο ότι το σηµαντικό πλήθος των ανακοινώσεων των οικονοµικών αποτελεσµάτων της επόµενης εβδοµάδας (Φουρλής, Τράπεζα Πειραιώς, Τραπεζα Κυπρου, ΟΤΕ, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια) µπορεί να λειτουργήσει υπέρ κάποιων επιµέρους αυτονοµήσεων ειδικά στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί θετική απόκλιση από τις εκτιµήσεις της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά επισηµαίνουµε ως αρνητική εξέλιξη για τα µεγέθη των τραπεζών αλλά και για την προσέλκυση ρευστότητας την αύξηση των επιτοκίων στις προθεσµιακές καταθέσεις η οποία αν ακόµα βρίσκεται κάτω από το «ραντάρ της αγοράς».

Τεχνικά ο Γενικός δείκτης κινήθηκε σε στενότερο εύρος διακύµανσης (περίπου 100 µονάδες) από αυτό που είχε πραγµατοποιήσει τις τελευταίες τρεις εβδοµάδες σε µια πλάγια κίνηση στην οποία τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές κράτησαν επιφυλακτική στάση. Οι κινητοί µέσοι παρέµειναν σε θέση πώλησης και οι ταλαντωτές πήραν µια µικρή ανάσα αποκλιµάκωσης των υποτιµήσεων.

Η πλαγιοκαθοδική αντίσταση που διέρχεται από την κορυφή των 2.930 µονάδων τοποθετεί το όριο µιας ενδεχόµενης αντίδρασης µεταξύ 1990 και 1980 µονάδων, επίπεδο όπου ο Γενικός ?είκτης έχει αυξηµένες πιθανότητες να τερµατίσει την κίνηση χαµηλών συναλλαγών από τα ενδοσυνεδριακά χαµηλά των 1791 µονάδων.

Αν και ο προηγούµενος πυθµένας σηµειώθηκε σε υψηλότερο επίπεδο, τα ηµερήσια κλεισίµατα του δεύτερου χρόνου αντίδρασης σηµειώθηκαν σε χαµηλότερα από τα προηγούµενα, γεγονός που δεν βοηθά στην δοµή ενός διπλού πυθµένα, σχηµατισµός ο οποίος είθισται να αποτελεί µια καλή ένδειξη αντιστροφής τάσης. Επιπλέον ο χαµηλός όγκος συναλλαγών δεν έχει δηµιουργήσει ανθεκτικά δεσίµατα τιµών καθιστώντας πολύ ευάλωτη την ανοδική προσπάθεια στην προσφορά.

Συµπερασµατικά, η συσσώρευση που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν µας έχει πείσει για την δυνατότητα κάποιας ισχυρής ανοδικής εκτόνωσης και ως εκ τούτου παραµένουµε άκρως επιφυλακτικοί για την συνέχεια παρά τα χαµηλά επίπεδα αποτιµήσεων της αγοράς. Στην παρούσα φάση είναι αρκετά παρακινδυνευµένη µια τακτική αυξηµένων τοποθετήσεων και ίσως είναι σκόπιµο να θυσιαστούν κάποιες µονάδες ανόδου προκειµένου η είσοδος στην αγορά να γίνει µε καλύτερες προϋποθέσεις".


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.927,62 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 1,48% περιορίζοντας τις απώλειες έτους στο 12,23%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 2,47%, ο Mid 40 υποχώρησε 2,14%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,41% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών, με άνοδο 8,11% καθώς και ο κλάδος των Χημικών υψηλότερα 5,44%

Στον αντίποδα, τις σημαντικότερες απώλειες εμφάνισαν οι Κατασκευές & Υλικά –πτώση 3,9%- ο κλάδος των Προσωπικών και Οικιακών Προιόντων χαμηλότερα 3,16%, και της Υγείας με πτώση 3,10%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ωμέγα ΑΕΕΧ ( 46,59%), Αθηνα (18,6%), Παίρης Πλαστικά (16,39%), Πλαστικά Θράκης (15,85%), Κυριακούλης (14,29%), Ιντεάλ (12,33%), Ντουκφάρμπεν (11,32%), Μηχανική (ΚΟ) (10,11%), Μηχανική (ΠΟ) (9,86%) και Ιλυδα (9,86%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Lamda Development (-19,32%), ΕΝΚΛΩ (-16,67%), Καρδασιλάρης (-16,22%), Vell Group (-12,5%), Μπήτρος (-9,72%), Fourlis (-9,64%), Aλουμήλ (-9,09%), Marfin Εγνατία Τράπεζα (-8,48%), Forthnet (-8,33%), Sciens (-7,69%). 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v