Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Τσούκου-τσούκου ball" εν αναμονή των Κλουζώ!

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Γενικό και Τραπεζικό δείκτη με αθροιστικά κέρδη 5,32% και 7,79%, έστω και αν οι τζίροι των τελευταίων ημερών δεν θυμίζουν σε τίποτα τις έντονα πτωτικές συνεδριάσεις.

Το Χ.Α. υποδέχεται θερμά τους “επιθεωρητές Κλουζώ” (!)

Πυρετός συσκέψεων του οικονομικού επιτελείου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στην “σκιά” της άφιξης των πρώτων επιθεωρητών της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παρακολούθηση της εφαρμογής του ΠΣΑ της Ελληνικής οικονομίας.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Γενικό και Τραπεζικό δείκτη με αθροιστικά κέρδη 5,32% και 7,79% αντίστοιχα, έστω και αν οι τζίροι των τελευταίων ημερών δεν θυμίζουν σε τίποτα τους τζίρους των έντονα πτωτικών συνεδριάσεων, έστω και αν στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις παρατηρείται διάθεση σταδιακής αύξησης.

Κατά τα φαινόμενα συνεχίζεται η “ανακωχή” των επιθετικών πωλήσεων και η διερεύνηση των διαθέσεων των πωλητών με χαμηλού κόστους κινήσεις από πλευράς αγοραστών.

Η Αγορά θα συνεχίσει να αναζητά ειδήσεις που θα μπορούσαν να καλυτερεύσουν κλίμα και ψυχολογία, ενώ θετικά φαίνεται να επιδρά η ύφεση των πιέσεων-δηλώσεων για τα δημοσιονομικά της Χώρας.

Ευνόητο είναι πως στην ανοδική αντίδραση πρωτοστατεί ο Τραπεζικός κλάδος, ενώ από την μέση και χαμηλότερα … ψάχνουν για αγοραστές.

Άλλωστε και σήμερα το 91% του τζίρου το “απασχόλησε” ο 20αρης και το 31% ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας.

Στο ταμπλό του 20αρη υστέρησε ο Δημόσιος τομέας (ΔΕΗ -1,56%, ΟΠΑΠ -2,26%, ΟΤΕ -0,32%), ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Intralot.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη (εκτός Τραπεζικού ταμπλό) για Βιοχάλκο (+5,85%) και με μικρότερα κέρδη τερμάτισαν τη συνεδρίαση Coca-Cola, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος.

Στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους δεν εμφανίστηκαν “κόκκινες παραφωνίες”, ενώ με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισε ο τίτλος της MPB (+6,63%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Εθνική και Alpha Bank και του 2% για Τραπεζα Κυπρου, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank.

Τέλος με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1971,66 μονάδες (15.03) και έκλεισε τελικά στις 1957,39 μονάδες με κέρδη 1,54%, ενώ ο τζίρος σχετικά αυξημένος ξεπέρασε τα 164 εκατ. από τα οποία τα 7,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Διαφοροποιημένη προς το καλύτερο, αλλά χαμηλού κόστους, η τελική εικόνα με 135 ανοδικές μετοχές έναντι 59 πτωτικών και 34 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 16,67%.

Συνδύασαν κέρδη και σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές οι Vivere, Sprider, Σωλ. Κορίνθου, ΚΛΜ, Ιντρακόμ, Ελλάδος, Lavipharm, Proton Bank κ.λ.π.

Πάντως δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι μόλις ομαλοποιηθεί το κλίμα στην Αγορά δεν αποκλείεται να υπάρξουν ειδήσεις που θα τονώσουν το ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με αυτή τη σχολή σκέψης και αν συνεχιστεί η “ασφυξία” στην αγορά και στο μέτωπο της ρευστότητας, όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν την επιχειρηματικής τους στρατηγική και βέβαια οι εταιρείες που έχουν “γεμάτο ταμείο” ή χαμηλό Τραπεζικό δανεισμό θα προχωρήσουν είτε σε εξαγορές, είτε σε συγχωνεύσεις προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας από την μείωση του ανταγωνισμού.

Πιο δύσκολα δείχνουν τα πράγματα στον Τραπεζικό κλάδο και στα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα. Όμως η παράταση της ύφεσης στην Αγορά δεν αποκλείεται να φέρει έστω και καθυστερημένα σκέψεις ανακατατάξεων και εδώ.

Μέχρι τότε οι περισσότερες κινήσεις θα έχουν χαρακτήρα trading και θα είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, καθώς η “επενδυτική ορατότητα” παραμένει χαμηλή.

Οι επιλογές εξετάζονται “day by day” και δεν έχουν σχέση με αποτιμήσεις “ορθόδοξες” προσεγγίσεις, Ρ/Ε και άλλα θεωρούμενα “ποιοτικά κριτήρια” των μετοχών.

Πλέον όλα εξαρτώνται από το πόσο εύκολα θα μπορέσει η Ελλάδα να δανειστεί 25 δισ. ευρώ έως το Μάιο, τονίζουν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου.
 
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το θέμα του δανεισμού της Χώρας μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποιου είδους “εγγύηση” από τις άλλες Χώρες της Ευρωζώνης και αυτό το δεδομένο μπορεί να διατηρήσει την, βραχυπρόθεσμα, θετική εικόνα στην Αγορά, εκτιμά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος. Όμως σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, τα αποτελέσματα των Τραπεζών θα επαναφέρουν τον σκεπτικισμό στο Χ.Α.

Κατά τον κ. Χριστόπουλο οι επενδυτές πρέπει παραμείνουν προσηλωμένοι στο οικονομικό πεδίο, όσο κι αν η πολιτική στην παρούσα φάση έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ο καλύτερος “σύμβουλος” στην τρέχουσα συγκυρία είναι η διατήρηση της ρευστότητας που δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί στο επόμενο διάστημα.

Η τακτική του “Μαστιγίου και Καρότου” που εφαρμόζει η Ε.Ε. φαίνεται να αποδίδει καρπούς, καθώς η Κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τα ΜΜΕ, φέρεται διατιθέμενη να ανακοινώσει νέα μέτρα πριν την κρίσιμη ημερομηνία της 16ης Μαρτίου προς ικανοποίηση των Ευρωπαίων, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.

Κατά την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec. σκοπός της Ε.Ε. είναι να αποφύγει, αν μπορεί, την οιαδήποτε μορφής οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα στην περίπτωση εκείνη που η Χώρα τα καταφέρει από μόνη της. Βέβαια σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι στόχοι της Ε.Ε. είναι η αποπληρωμή του χρέους και η μείωση του ελλείμματος και όχι το πώς η Ελλάδα θα ξεφύγει από μια βαθιά ύφεση στην περίπτωση εκείνη που τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν θα είναι εισπρακτικού χαρακτήρα και μόνο, πλήττοντας σημαντικά την ανάπτυξη.

Ο Υπουργός Οικονομικών διακρίνοντας την ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση των Ευρωπαίων δεν απέκλεισε ακόμα και την προσφυγή στο ΔΝΤ, του οποίου ο ρόλος σε αυτή την φάση είναι συμβουλευτικός. Άλλωστε η ΕΕ αν ήθελε να παρέμβει υπέρ της Ελλάδας αλλά και του Ευρώ θα μπορούσε να το είχε κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου 3μήνου, κατά το οποίο η Ελλάδα βρέθηκε και βρίσκεται στο στόχαστρο της διεθνούς κερδοσκοπίας.

Κρίσιμες πλέον είναι προσεχείς εβδομάδες, όπου το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι η άντληση ρευστότητας με ικανοποιητικούς όρους από τις διεθνείς Αγορές ή ακόμα και από το εσωτερικό της Χώρας, με το ίδιο να ισχύει και για τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όσον αφορά το Χ.Α., ο αναλυτής της Solidus “βλέπει” καλή Αγορά με χαμηλές προσδοκίες. Όσο τα ξένα χαρτοφυλάκια θα παραμένουν επιφυλακτικά, οι όποιες κινήσεις – πρωτοβουλίες, θα ανήκουν αποκλειστικά στα μεγάλα εγχώρια χαρτοφυλάκια, ενώ σημαντικό ρόλο θα αρχίσουν να παίζουν και τα αποτελέσματα των εισηγμένων που πυκνώνουν από αύριο.

Σύμφωνα με την ατζέντα της Solidus, μεταξύ άλλων, αναμένονται αποτελέσματα για την χρήση 2009, από Fourli (23/2), Πειραιώς, Κύπρου (24/2) και Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, MPB και Jumbo (25/2).

Στον Γενικό Δείκτη επικεντρώνει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος. Ο αναλυτής της Fortius Finance εκτιμά ότι μετά την ισχυρή στήριξη που συνάντησε ο Δείκτης στις 1800 μονάδες, τα τεχνικά μηνύματα για την περαιτέρω πορεία του δείχνουν θετικά. Μάλιστα στο δεκαήμερο chart τιμών του Δείκτη έχει διαμορφωθεί στα τελευταία τρία candlesticks (30 συνεδριάσεις) ένας ιδιαίτερα ανοδικός σχηματισμός (Black crow > inverted hammer > Long Lower Shadow Doji ), ο οποίος στατιστικώς εάν αποτυπωθεί μετά από μια μεγάλη καθοδική κίνηση οδηγεί σε έντονη ανοδική ανάταση.
 
Εάν μάλιστα η πραγματοποίηση του εν λόγω σεναρίου συνοδευτεί με αυξημένο τζίρο συναλλαγών τότε θα πρέπει να αναμένουμε πιθανή κίνηση προς τις 2.072 μονάδες. Θετικές ενδείξεις λαμβάνουμε και από ορισμένους τεχνικούς ταλαντωτές όπως για παράδειγμα τον Price Rate-Of-Change (R.O.C.), όπου παραμένει σε θετικές περιοχές αρνούμενος να ακολουθήσει την ισχυρή πτωτική γωνία κλίσης του Γενικού Δείκτη. Επίσης οι εξειδικευμένοι μεσοπρόθεσμοι αλγοριθμικοί, όπως ο Breadth Indicator, μας δημιουργούν -με τη μέχρι τώρα διαγραμματική συμπεριφορά τους- έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Γενικός Δείκτης διαθέτει πλέον τα απαραίτητα “καύσιμα” για να κινηθεί προς νέα χαμηλά 12ετίας διασπώντας καθοδικά τις 1457 μονάδες.

Πάντως το ρόλο του “μπαλαντέρ” στο “μοίρασμα της τράπουλας” φαίνεται να παίζει η μετοχή της ΕΕΕΚ, καθώς έχει τη δεύτερη βαρύτητα στο Δείκτη με 10.98% (όσο η Alpha Bank και η Πειραιώς μαζί) και βρίσκεται σε τιμή υψηλότερη από εκείνη του 2003, ενώ αρκετά δύσκολη θα θεωρούσαμε τη περαιτέρω βύθιση του Δείκτη από τις τρεις Εταιρείες “δημοσίου χαρακτήρα” ΟΠΑΠ (8,74%), ΟΤΕ (8.03%) και ΔΕΗ (5%), καθώς οι δύο από αυτές (ΟΤΕ / ΔΕΗ) βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με εκείνα του 2003 ενώ ο τρίτος (ΟΠΑΠ) ετοιμάζεται να προβάλει το “γαμπριάτικο κουστούμι” του.
 
Εάν λοιπόν υποθέσουμε ότι οι εν λόγω εταιρίες διατηρήσουν τις υπάρχουσες τιμές ( ± 6%) τότε για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να διέλθει καθοδικά την περιοχή των 1400 μονάδων, η Εθνική Τράπεζα όπου κατέχει τα πρωτεία βαρύτητας (15,03%), θα πρέπει να καταγράψει τιμές χαμηλότερα των 7,7€ (!!!) ενώ οι άλλες τρεις ισχυρές τράπεζες (ALPHA, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ) να συναλλάσσονται με τιμές μικρότερες των 3 ευρώ, αναφέρει ο αναλυτής της Fortius.

Θετικά μηνύματα, σύμφωνα με τον κ. Μάνθο και από την διαγραμματική ανάλυση του FTSE που διέσπασε το άνω άκρο του τριγωνικού σχηματισμού (955 μονάδες) και καλείται να “αναμετρηθεί” με το σημαντικό όριο των 1000 μονάδων. Επιβεβαιωμένα κλεισίματα πάνω από το εν λόγω όριο δημιουργούν προϋποθέσεις κίνησης προς τις 1072 μονάδες.

Συνεχίζεται η προσπάθεια εκτόνωσης των πιέσεων, υποστηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης. Ωστόσο ο χαμηλός όγκος συναλλαγών δημιουργεί κάποιο σκεπτικισμό στην εξέλιξη της ανόδου διατηρώντας τον βραχυπρόθεσμο χαρακτηρισμό της κίνησης ως αντίδραση με σχετικά περιορισμένη ισχύ.

Η τρέχουσα εβδομάδα έχει αρκετό υλικό από πλευράς αποτελεσμάτων τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν επιμέρους διαφοροποιήσεις στην διαπραγμάτευση των τίτλων ενώ σημείο αναφοράς θα αποτελέσει η φημολογούμενη δημοπρασία των 10ετών ομολόγων για το ενδιαφέρον και το επιτόκιο στο οποίο θα πουληθούν τίτλοι αξίας 5 δισ ευρώ, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα, με τις συναλλαγές να κινούνται σε κάπως χαμηλότερα επίπεδα.

Τα Σ.Μ.Ε. του FTSE ακολούθησαν την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη και με βάση την τιμή εκκαθάρισης έκλεισαν κοντά στην θεωρητικής τους τιμή.

Αγορές που προς το τέλος πήραν επιθετικότερο χαρακτήρα από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10447, τιμή εκκαθάρισης 979,48) κινήθηκαν μεταξύ 959,25 και 985,5 μονάδων.

Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (26800 Κύπρου, 5000 Ελ. Πετρέλαια, 7000 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5338), Alpha Bank (1751), Πειραιώς (1177), Eurobank (2027), Κύπρου (311), Ταχ. Ταμιευτήριο (379) MIG (1888), ΟΤΕ (643), ΟΠΑΠ (303), Motor Oil (203), Ιντρακόμ (132), Μυτιληναίος (175), Intralot (117), MPB (2075), Βιοχάλκο (118), Αγροτική (361), Μέτκα (117), Σιδενόρ (136), ΔΕΗ (290).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 22/2 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 120148 τεμ., Alpha Bank 40000 τεμ., Eurobank 5000 τεμ., ΟΤΕ 25757 τεμ., ΟΠΑΠ 175678 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Πειραιώς 120000 τεμ., Jumbo 5000 τεμ., Eurobank 25000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (10739994 τεμ.), Eurobank (11835952 τεμ.), Κύπρου (6545022 τεμ.), Πειραιώς (9222937 τεμ.), Alpha Bank (9822825 τεμ.), MIG (6063056 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v