Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το… ομόλογο φεύγει, οι… πωλητές έρχονται

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο άμεσης έκδοσης νέου ομολόγου και επανακάμπτουν οι πωλητές. Στα επίπεδα των 1.920 μονάδων το ΧΑ με τις τράπεζες να χάνουν έως 3% και τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο.

Η Ελλάδα εξετάζει της συνθήκες της αγοράς, δεν έχει όμως αποφασίσει ακόμη την ημερομηνία της επόμενης έκδοσης ομολόγων δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ο νέος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου. Αποσαφήνιση προθέσεων, που δεν φαίνεται να…πολυάρεσε σε βραχυπρόθεσμους παίκτες, που σε συνδυασμό με επιμέρους εξελίξεις στις τράπεζες έδωσαν και πάλι βήμα στους πωλητές. Η τελευταία έκθεση της UBS είναι ενδεικτική της πρόθεσης των ξένων.

Από τα 14,85 ευρώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έπιασε τα 14,11 ευρώ, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί έως 2,4% στις 955 μονάδες παρασύροντας αισθητά χαμηλότερα και τον Γενικό Δείκτη. Από το αρχικό 1.970 ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε πριν από λίγο στις 1.920 μονάδες, καθώς έως 3,5% χαμηλότερες τιμές διαμορφώνονταν για το σύνολο των τραπεζικών μετοχών και την πλειονότητα των τίτλων του 20άρη.

Με το ΧΑ και τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να αποστερούνται μίας αφορμής- για μόχλευση και προεξόφλησης- οι πωλητές δικαιολογημένα έχουν τον πρώτο λόγο τη στιγμή που οι εν δυνάμει αγοραστές κάνουν… πίσω.

Στα 6,74 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank ( -3,8%), στα 5,65 ευρώ της Eurobank (-3,9%), στα 6,06 ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς και στα 1,87 ευρώ της Marfin Popular. Οι συναλλαγές στα 70 εκατ. ευρώ (στις 13.30) από τα οποία 20 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και σχεδόν 6,5 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Alpha Bank.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι σημείωναν, πως η…οπισθοχώρηση του οικονομικού επιτελείου στην προοπτική έκδοσης ομολόγου "διαβάστηκε" αμφίσημα από αρκετούς παίκτες, κυρίως βραχυπρόθεσμους.

Αλλοι υποστηρίζουν, πως η ενέργεια αυτή παραπέμπει σε ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της ελληνικής πλευράς που προσβλέπει σε διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους ή σε διασφάλιση εχέγγυων από ξένους εμπλεκόμενους. Λιγότεροι είναι αυτοί, που επιφυλάσσονται για επιδείνωση της κατάστασης, εκτίμηση που ωστόσο δεν αποτυπώνεται στην αγορά ομολόγων. Οι πρώτοι μάλιστα εκτιμούν, πως σταδιακά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί χρηματιστηριακά, ενώ η προσπάθεια εξισορρόπησης γίνεται μέσω του ΟΠΑΠ.

Στα 15,19 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, στα 17,40 ευρώ (νέα υψηλά 12μηνου) η Coca Cola 3Ε, στα 8,85 της Motor Oil.

Όμως έχει επιβαρυνθεί η συνολικότερη εικόνα καθώς η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνεται στο 1 προς 3, με μόλις 32 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v