Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλή πτήση για το ΧΑ …

Περιορισμένος τζίρος, και χαμηλές προσδοκίες στη Σοφοκλέους. Κόντρα τραπεζών-Fitch, στα 210 εκατ. ευρώ το deal Olympic-Aegean, στα 313 εκατ. τα κέρδη της Κύπρου, στα 235 εκατ. της Πειραιώς. Ζητούνται νέοι… καταλύτες.

Σε επιλεκτικές τοποθετήσεις εν αναμονή εξελίξεων αναφέρεται ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ενώ στο ΧΑ συνεχίζεται η…σαρακοστή για την πλειονότητα των εισηγμένων.

Στις χαμηλές συναλλαγές (μ.ο 135-150 εκατ. ευρώ) αποτυπώνεται αφ΄ ενός η αποχή ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων με αρκετούς ευρωπαίους διαχειριστές να παραμένουν περισσότερο πωλητές παρά αγοραστές αφ΄ ετέρου η απουσία ισχυρού εγχώριου πόλου. Λίγο η Εθνική Τράπεζα, λόγω μεγέθους και βαρύτητας, μερικές τραπεζικές μετοχές και λίγοι τίτλοι εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχει καταντήσει το ΧΑ. Και πέραν αυτών ουδέν.

Η χθεσινή συνεδρίαση έδωσε την αίσθηση, πως οι πρόσφατες χαμηλές τιμές λειτουργούν- μέχρι νεοτέρας- ως στηρίξεις και εν προκειμένω για τον FTSE 20 η περιοχή των 885 μονάδων αποτελεί σημείο αναφοράς. Βραχυπρόθεσμα η τάση παραπέμπει σε ανάπαυλα του καθοδικού σχηματισμού (με ισχνές ανοδικές αντιδράσεις έως την περιοχή των 1.990 μονάδων) καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει να διαμορφωθεί σε κλείσιμο υψηλότερα των 2.000 μονάδων από τη συνεδρίαση της 3/2 οπότε και ξεκίνησε ο νέος πλαγιοκαθοδικός κύκλος της αγοράς.

Οι εξελίξεις από το μέτωπο της οικονομίας παραμένουν αμφίσημες χωρίς να διευκολύνουν την εισροή σημαντικών κεφαλαίων, ούτε καν βραχυπρόθεσμων, μετά το τελευταίο ποντάρισμα (με αφορμή την προοπτική έκδοσης νέου ομολόγου).

Η αποσαφήνιση (;) των προθέσεων του ΟΔΔΗΧ σε συνδυασμό με την νέα αρνητική θέση της Fitch έβαλαν τέλος στην βραχυπρόθεσμη αντίδραση. Ωστόσο παρουσιάζει ενδιαφέρον η διάσταση εκτίμησης-αξιολόγησης όπως καταγράφεται για ακόμη μία φορά μεταξύ S&P και Moody’s με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται μέχρι τα… μέσα Μαρτίου.

Από την άλλη η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εν μέρει βοηθά στην ενδελεχή παρακολούθηση των εισηγμένων και δη των τραπεζικών ομίλων. Η Τράπεζα Κυπρου ανακοίνωσε κέρδη 313 εκατ. ευρώ (-38%), οι τράπεζες αντιδρούν στην Fitch, η Τράπεζα Πειραιώς 235 εκατ. ευρώ, στα 210 εκατ. ευρώ συμφωνήθηκε το deal Olympic-Aegean Airlines, ενώ η ΡΑΕ διερευνά καταγγελίες του ομίλου Μυτιληναίου για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΠΑ.

Επιμέρους παράμετροι, που συνθέτουν ένα θολό σκηνικό, όπου οι όποιοι αγοραστές δεν φαίνεται να έχουν βλέψεις για υψηλότερα των 1.990 μονάδων οι δε πωλητές δεν ποντάρουν σε διόρθωση χαμηλότερα των 1.860-1.850 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v