Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές τοποθετήσεις εν αναμονή ειδήσεων

Διακυμάνσεις και μικρά κέρδη για το ΓΔ με τους τίτλους του 20άρη να απασχολούν το 90% της μικτής αξίας συναλλαγών και οι ΟΠΑΠ-ΕΤΕ το 37% του τζίρου. Πτώση για ΕΤΕ. Ανοδος για EFG, ΟΤΕ, ΜΟΗ. Χαμηλός δανεισμός τίτλων.

Η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με “πτωτική ουρά” στον απόηχο του τελευταίου “μαστιγώματος” του Τραπεζικού κλάδου από την Fitch, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να “ανιχνεύσει” εκ νέου περιοχές χαμηλότερα των 1900 μονάδων, όμως σταδιακά οι αγοραστές έκαναν την εμφάνισή τους με άκρως επιλεκτικές κινήσεις, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης να γυρίσει σε θετικό πρόσημο και με διακυμάνσεις να το διατηρήσει μέχρι τέλους. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση για πολλοστή φορά αποδείχθηκε ότι ο συγκεντρωτισμός στο τζίρο καλά κρατεί. Έτσι οι τίτλοι του 20αρη “απασχόλησαν” το 90% της μικτής αξίας συναλλαγών και οι ΟΠΑΠ και Εθνική το 37% του συνολικού ημερήσιου τζίρου.

Στο ταμπλό του 20αρη, περισσότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο. Τα μεγαλύτερα κέρδη για Motor Oil (+4,86%) και Τιτάνα (+3,13%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Eurobank, MPB.

Αξιοσημείωτα κέρδη για ΟΤΕ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Τραπεζα Κυπρου, Τράπεζα Πειραιώς, θετική ημερήσια μεταβολή για ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, MIG και αμετάβλητος ο τίτλος της Intralot.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 1% έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΤΤ και Coca-Cola .

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις εν μέσω πλαγιοκαθοδικών διαθέσεων και στις 11.11 “είδε” το χθεσινό χαμηλό ημέρας των 1896,9 μονάδων. Όμως μετά τις 12.50 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1948,62 μονάδες (15.12) και υποχωρώντας στην συνέχεια έκλεισε στις 1926,81 μονάδες με κέρδη 0,21%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 158 εκατ. από τα οποία τα 18,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν ενθουσίασε η τελική εικόνα με 85 ανοδικές μετοχές έναντι 123 πτωτικών και 31 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 6 έως 13,04%.

Όσοι προχώρησαν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις σε δειλές τοποθετήσεις φαίνεται να έχουν προσδοκίες και αυτές δεν είναι άλλες από το να επιτευχθεί η αναχρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου με όρους που δεν θα είναι επαχθείς και δεν θα επηρεάζονται από τα spread που υφίστανται στην Αγορά ομολόγων.

Αυτό (ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων των εισηγμένων) αναμένεται να δώσει ανοδική “ανάσα” 200 – 300 μονάδων στην Αγορά και … βλέπουμε.

Η Ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη με σημαντικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προκλήσεις που απαιτούν γενναία μέτρα για να την επαναφέρουν σε τροχιά ανάπτυξης, υποστηρίζουν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου, που συνεχίζουν να συνιστούν “νουνεχείς” κινήσεις και στενή παρακολούθηση της Αγοράς.

Όμως πέρα από την προσπάθεια εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών και των γενναίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να υπάρξουν σημαντικά κίνητρα προς τον ιδιωτικό τομέα που πρέπει να ηγηθεί πρωτοβουλιών και δράσεων οι οποίες θα οδηγήσουν σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ανάκαμψη της οικονομίας.

Κοντολογίς πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να αλλαχθεί το παλαιωμένο μοντέλο ανάπτυξης της Χώρας. Το μοντέλο που εδώ και δεκαετίες “ποντάριζε” στην οικοδομή και τον τουρισμό και είχε το δημόσιο να επεμβαίνει και να μειώνει την ανεργία όποτε αυτή παρουσίαζε αυξητικές τάσεις. Μόνο που στην παρούσα φάση η οικοδομή “χτύπησε ναδίρ”, το δημόσιο αναγκάζεται να μειώσει δραστικά τις προσλήψεις και ο τουρισμός, μετά την είσοδο στο ευρώ, δεν έχει τις “ωφέλειες” των συναλλαγματικών διαφορών.

Οι ξένοι αναλυτές συνεχίζουν να δηλώνουν επιφυλακτικοί, τονίζοντας ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον “διπλό πονοκέφαλο” του δομικού ελλείμματος του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με το έλλειμμα αξιοπιστίας.

Σε αυτό το μήκος κύματος και η άποψη της Credit Agricole που σημειώνει ότι έως το Μάρτιο η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει αφενός να ποσοτικοποιήσει τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αφετέρου να θέσει ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την περίοδο έως το 2012.

Από την άλλη, όπως επισημαίνεται, η πιστή εφαρμογή του ΠΣΑ κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε ρυθμούς ανάπτυξης χαμηλότερους από αυτούς που προβλέπει σήμερα η Κυβέρνηση, σε βαθμό που ενδέχεται να πληγούν τα δημόσια οικονομικά. Και υπογραμμίζεται η ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής για χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο της τετραετίας, προκειμένου το δημόσιο χρέος να υποχωρήσει το 2020 στο 98% επί του ΑΕΠ.

Μάλιστα η C.A. αναρωτιέται πως μία Χώρα που δεν κατάφερε να αποκαταστήσει τα οικονομικά της σε μία περίοδο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, θα μπορέσει να προσαρμοστεί σε συνθήκες πολύ λιγότερο ευνοϊκές, καθώς η δημοσιονομική λιτότητα και οι χαμηλή ανάπτυξη αλληλοτροφοδοτούνται;

Και βέβαια δεν μπορούν να μην ληφθούν υπ΄ όψιν και άλλοι παράγοντες όπως το πολιτικό κόστος και οι κοινωνικές αναταραχές.

Πολλά θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από το μέτωπο των ομολόγων και τις κινήσεις εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ κομβικό σημείο για το ύψος και το χρόνο της επικείμενης δημοπρασίας αποτελεί ασφαλώς το διαμορφωμένο σε υψηλά επίπεδα spread έναντι των αντίστοιχων Γερμανικών ομολόγων το οποίο κυμαίνεται πάνω από τις 300 μονάδες βάσης το τελευταίο διάστημα. Η έντονη ανησυχία της Αγοράς για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Χώρας και για την επιτυχία του ΠΣΑ καθώς και η απουσία ξεκάθαρων μέτρων στήριξης από τους Ευρωπαίους Εταίρους, καθιστούν την επικείμενη δημοπρασία ιδιαίτερα κρίσιμη για το εγγύς μέλλον.

Συγκεκριμένα, οι όροι και η ζήτηση της επικείμενης δημοπρασίας αναμένεται να καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό για το εάν θα υπάρξει αρωγή και με ποια μορφή από τις χώρες της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για άντληση κεφαλαίων από το Ελληνικό δημόσιο καθώς τους μήνες Απρίλιο-Μάϊο το δημόσιο πρέπει να εκπληρώσει υποχρεώσεις της τάξεως των 22 δισ. € περίπου, τις οποίες επίκειται να καλύψει με διαδοχικές δημοπρασίες ομολόγων.

Επειδή οι εκτιμήσεις αναφέρουν για δημοπρασίες δεκαετών ομολόγων, το τμήμα ανάλυσης της Merit εξέτασε τις εκδόσεις αντίστοιχων ομολόγων τη τελευταία τριετία. Οι όροι με τους οποίους δανείστηκε το Ελληνικό δημόσιο το 2008 και ιδιαίτερα το 2007 ήταν εξαιρετικά ευνοϊκοί.

Συγκεκριμένα για το έτος 2007 το spread έναντι των αντίστοιχων Γερμανικών ομολόγων τις ημέρες των δημοπρασιών κυμάνθηκε στις 24-26 μονάδες βάσης, ενώ για το έτος 2008 στις 57-92 μονάδες βάσης. Το έτος 2009 το spread κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα, 184-269 μονάδες βάσης, κυρίως λόγο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και όχι των δημοσιονομικών προβλημάτων της Χώρας τα οποία ταλανίζουν την εγχώρια οικονομία το τελευταίο διάστημα.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, αυτός χθες δοκίμασε αλλά δεν πέτυχε το κατ΄ αρχήν τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή το κλείσιμο υψηλότερα των 1941 μονάδων.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο (Fortius Finance) συνεχή κλεισίματα υψηλότερα από εν λόγω όριο με διάθεση αύξησης των συναλλαγών, μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις “ανάτασης” του Δείκτη με την επόμενη αντίσταση να οριοθετείται στις 2070 μονάδες. Αντίθετα σε περίπτωση αδυναμίας θα συνεχίσουν να “καιροφυλακτούν” οι 1800 μονάδες.

Από εκεί και πέρα και Ασφαλώς κατά την σημερινή συνεδρίαση η Αγορά θα κληθεί να τιμολογήσει και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν χθες οι Τράπεζες Κύπρου και Πειραιώς.

Με μία πολύ γρήγορη ματιά, στην περίπτωση της πρώτης θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το Συγκρότημα πέτυχε τον στόχο κερδοφορίας που είχε θέσει στις αρχές του 2009.

Τα κέρδη μετά τη φορολογία για το 2009 ανήλθαν σε €313 εκατ., ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων διατηρήθηκε σε 14,0%, μια ιδιαιτέρα ικανοποιητική απόδοση λαμβάνοντας υπόψη την ένταση της οικονομικής κρίσης. Τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα έσοδα από προμήθειες σημείωσαν ετήσια αύξηση 8% και ανήλθαν σε €1.091 εκατ. το 2009.

Παράλληλα, το Συγκρότημα πέτυχε σημαντική βελτίωση στην κεφαλαιακή του θέση (ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων ανήλθε στις 31 Δεκεμβρίου 2009 σε 10,6%1), διατηρεί ισχυρή ρευστότητα (δείκτης δανείων προς καταθέσεις 90%) και ικανοποιητική ποιότητα χαρτοφυλακίου (ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων 5,6%).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος, αποφάσισε να προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων τελικό μέρισμα €0,08 κατά μετοχή. Το σύνολο του προτεινόμενου τελικού μερίσματος μαζί με το προμέρισμα €0,08 κατά μετοχή που πληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2009 ανέρχεται σε €0,16 κατά μετοχή.

Η προ φόρων και προβλέψεων κερδοφορία του Ομίλου Πειραιώς για το 2009 διαμορφώθηκε στα €780 εκατ. έναντι €774 εκατ. το 2008. Τα καθαρά έσοδα και το κόστος λειτουργίας παρέμειναν επίσης στα επίπεδα του 2008, ενώ οι προβλέψεις αυξήθηκαν στα €491 εκατ. έναντι €388 εκατ. Τα καθαρά κέρδη του 2009 ανήλθαν σε €235 εκατ. μειωμένα κατά 25% σε ετήσια βάση. Αφαιρουμένης της έκτακτης εισφοράς, τα καθαρά κέρδη διαμορφώνονται στα €202 εκατ.

Όμως πλην των Τραπεζικών αποτελεσμάτων, ίσως αξίζουν προσεκτικότερης παρατήρησης και κάποιες “προσπάθειες” που καταγράφονται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Έτσι ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Frigoglass, ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (για διαφορετικούς ίσως λόγους) συμπλήρωσε και ο τίτλος της Εμπορικής.

Η Ιλυδα με πυκνές συναλλαγές προσπαθεί να διακρατήσει τα πρόσφατα κέρδη και δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να δώσει και ειδήσεις που να “δικαιολογούν” την μίνι κούρσα, ενώ πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι “διορατικά” χαρτοφυλάκια επιχειρούν να πάρουν θέσεις στον τίτλο της Τρ. Ελλάδος.

Ο Καρδασιλάρης έδωσε μία πρώτη κίνηση απομάκρυνσης από το “επικίνδυνο” όριο των 0,30 ευρώ, η Ηλεκτρονική συμπλήρωσε δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, η Axon προσπαθεί να ανακάμψει υψηλότερα από την ονομαστική της αξία (0,61 ευρώ), ενώ ΕΧΑΕ και Μέτκα (κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο) συνδύασαν άξια λόγου κέρδη και αξιοπρόσεκτες συναλλαγές.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικού εύρους διακύμανσης που διατήρησε σε ικανοποιητικό επίπεδο τις συναλλαγές

Τα Σ.Μ.Ε. του FTSE με βάση την τιμή εκκαθάρισης έκλεισαν με premium 0,10%, όμως μετά τις 17.00 σημειώθηκαν κάποιες πωλήσεις.

Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13099, τιμή εκκαθάρισης 960,91) κινήθηκαν μεταξύ 935 και 971,25 μονάδων.

Πολύ χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (68100 Εθνική, 7100 Coca-Cola, 10000 Τιτάν, 6900 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Βank (968), Εθνική (7081), Πειραιώς (799), ΔΕΗ (874), MPB (133), Eurobank (1214), ΟΤΕ (1377), Κύπρου (752), Coca-Cola (300), Motor Oil (277), Βιοχάλκο (143).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., στην συνεδρίαση της 24/2 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 18586 τεμ., Eurobank 13349 τεμ., Πειραιώς 14788 τεμ., MIG 14540 τεμ., ΔΕΗ 6199 τεμ., Τιτάνα 10000 τεμ.

Επίσης το κυριότερο κλείσιμο θέσεων ανοιχτής πώλησης σε: Εθνική 50000 τεμ.

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 9,80 ευρώ

Επίσης σύμφωνα με στοιχεία του Χ.Α. ο μεγαλύτερος δανεισμός τίτλων παρατηρείται σε Alpha Bank (9370094 τεμ.), Eurobank (11709672 τεμ.), Εθνική (10602509 τεμ.), Κύπρου (6428276 τεμ.), Πειραιώς (9208412 τεμ.), MIG (4596780 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v