Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς πυξίδα στα χαμηλά η Σοφοκλέους

Αντιδρά η Εθνική και φαίνεται πως αποφεύγει τα χειρότερα. Στα επίπεδα των 1890 ο Γενικός Δείκτης, μετά και την είδηση για αγορές ομολόγων από την Deutsche Bank. Aνοδική κίνηση για τις τράπεζες στις 2.050 μονάδες.

Ακόμη μία συνεδρίαση συντήρησης ή μία… τρίτη αρχή πτωτικής κίνησης των βασικών δεικτών…θα δείξει στη συνέχεια. Τόσο η σχέση πωλητών-αγοραστών, όσο οι συναλλαγές κυρίως στις τραπεζικές μετοχές παραπέμπουν στην χθεσινή συνεδρίαση και σε αυτήν της περασμένης Τρίτης.

Οι βασικοί δείκτες, σε λογικό-μέχρι τώρα-εύρος με χαμηλό τις 1.864 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και τις 922 για τον FTSE 20.

Ο τζίρος στα 16,5 εκατ. ευρώ (στις 11.05) με τις περισσότερες συναλλαγές σταθερά στην Εθνική Τράπεζα (4,8 εκατ. ευρώ). Ωστόσο συγκριτικά αυξημένες (κυρίως σε σχέση με την Εθνική) καταγράφονται μέχρι τώρα σε Eurobank, Alpha Bank, Τραπεζα Κυπρου Marfin Popular δηλαδή τραπεζικές μετοχές του 20άρη, που όπως προαναφέραμε είναι σε καλύτερη θέση από την Εθνική.

Πάντα σε σχέση με τα χαμηλά Ιανουαρίου.

Η Εθνική αντέδρασε έως τα 13,48 ευρώ (τουλάχιστον δεν υποχωρεί άμεσα προς τα 12,7-12,9 ευρώ), ενώ πόντους κερδίζουν η Eurobank στα 5,61 ευρώ, η Alpha Bank στα 6,71 ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως η μετοχή της πρώτης απέχει 14,02% από τα 4,92 ευρώ (χαμηλό Ιανουαρίου), της δε Alpha Bank κατά 15,59% από τα 5,80 ευρώ. Μέχρι τώρα τη μεγαλύτερη αντίδραση από τα χαμηλά έτους σημειώνει η μετοχή της Βιοχάλκο (34,02%), ενώ 17,4% υψηλότερα διαμορφώνεται η Τράπεζα Πειραιώς.

Αναφερόμαστε αναλυτικότερα- τις τελευταίες ημέρες- στην απόκλιση των μετοχών του 20άρη από τα χαμηλά έτους, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη συνέχεια.

Ορίζοντας παραμένουν τα μέσα Μάρτη και στα υπόψη μας παραμένουν οι κινήσεις ορισμένων insiders και ισχυρών ιδιωτικών επενδυτικών κύκλων. Εμφανής η προτίμηση τους, μέχρι τώρα, σε Coca Cola 3Ε και λιγότερο σε Ελληνικά Πετρέλαια, δευτερευόντως σε Βιοχάλκο και ακόμη 3-5 μετοχές από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Ωστόσο ακόμη δεν έχουμε μεταβολή της τάσης ρευστότητας σε τραπεζικούς τίτλους, όπου οι εκροές παραμένουν σταθερά περισσότερες από τις όποιες εισροές. Τάση, που παρατηρείται σταθερά από τα τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα. Σχέση, που κρατά σε χαμηλά επίπεδα κυρίως τις τράπεζες ( στις 2.041 μονάδες ο κλαδικός δείκτης) αφήνοντας περιορισμένο χώρο για άλλους τίτλους.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνεται στο 2 προς 1 με μόλις 52 μετοχές να αντιδρούν υψηλότερα και μόλις 78 μετοχές να έχουν παρουσία στο ταμπλό. Από αυτές περίπου οι μισές έχουν συναλλαγές, που ξεπερνούν το όριο των 10.000 ευρώ. Λιγοστές οι εξαιρέσεις αντίδρασης από το υπόλοιπο της αγοράς (Σιδενόρ, Aspis Bank, Υγεία, Ιντρακόμ κ.α.) καθώς το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς παραμένει σε…λήθαργο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v