Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κλειδί" η Εθνική στο ΧΑ

Στις 1.834 μονάδες έχει μπει το…στοίχημα για το Χρηματιστήριο. Και στα 12,7-12,9 ευρώ για τον καταλύτη, που είναι η Εθνική Τράπεζα, σε μία αγορά που… πελαγοδρομεί μεταξύ φθοράς και απαξίας.

Την διατήρηση της αγοράς υψηλότερα των 1.834 μονάδων έθεταν ως προϋπόθεση διορατικοί αναλυτές, όταν αναφέρονταν στην προοπτική βραχυπρόθεσμης αντίδρασης.

Με στόχευση πρώτα τις 1.990 και στη συνέχεια, εάν υπήρχαν περισσότερα…καύσιμα έως την περιοχή των 2.100 μονάδων. Στην καλύτερη περίπτωση, θα λέγαμε. Η επισήμανση είχε γίνει όσο εξελίσσονταν η αντίδραση, που "έγραψε" δύο τοπικές κορυφές στις 1.971 και 1.970 μονάδες στις 22 και 23 Φεβρουαρίου. Η αδυναμία υπέρβασης της περιοχής σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των πέντε ελληνικών τραπεζών έβαλε τέρμα σε ένα μικρό ανοδικό σερί τριών συνεδριάσεων.

Μεσολάβησαν δύο απογοητευτικές συνεδριάσεις (στις 23 και 25 του μήνα) για να υποχωρήσει ο μεν Γενικός έως τις 1.862 ο δε FTSE 20 έως τις 919 μονάδες.

Η φορά εμφανώς καθοδική με πιέσεις μάλιστα στο σύνολο των τραπεζικών μετοχών και την πλειονότητα των τίτλων του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Οι πωλητές εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο, πιέζοντας εχθές την Εθνικής έως τα 13,15 για να "κλείσει" στα 13,18 ευρώ. Δηλαδή όχι και τόσο υψηλότερα από τις χαμηλές τιμές έτους των 12,7 και 12,9 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι κοντύτερα στο χαμηλό έτους από κάθε άλλη τραπεζική του FTSE 20, καθώς Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Τραπεζα Κυπρου, Marfin Popular έχουν σχηματίσει "μαξιλάρι".

Όμως η κινητικότητα στην αγορά Παραγώγων παραπέμπει σε κινήσεις προεξόφλησης για άμεση πίεση και χαμηλότερες τιμές στην Εθνική, άμεσα. Προφανώς αυτό είναι σε γνώση των ανθρώπων της Εθνικής, που μάλλον δεν θα "παραδώσουν" τα 12,7-12,9 ευρώ τόσο εύκολα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η αγορά παραμένει υψηλότερα των 1.834 μονάδων, κερδίζει χρόνο προς τις 15 Μαρτίου και ενδεχομένως να διευκολύνει ορισμένους παίκτες να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκια τους σε αυτά τα επίπεδα.

Θεωρούμε τις 1.834 μονάδες κομβική περιοχή, όπως και τις 890-895 για τον FTSE 20, με την προυπόθεση πως η Εθνική δεν θα δοκιμαστεί στα χαμηλά έτους.

Σε αυτό το περιβάλλον χρήζει προσοχής η κίνηση του Παπαστράτου (ενδεικτική του γενικότερου κλίματος που επικρατεί στην πραγματική οικονομία), τα σχέδια του αρμόδιου υπουργείου για το περιβόητο πια θέμα της ανάπλασης, τα αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων, η διελκυστίνδα ΟΤΕ- υπουργείου Εργασίας, οι εξελίξεις στον Ζήνωνα και επιμέρους παράμετροι που λίγο θα μπορούσαν να επηρεάσουν εάν χαθούν οι 1.834 μονάδες.

Μένουμε όμως προσώρας στην εκτίμηση, πως όσο συντηρείται η εν λόγω περιοχή το ΧΑ μπορεί- ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες- να κρύβει μικρο-αντιδράσεις. Πλέον οι 1.970-1.990 μονάδες φαντάζουν ισχυρότατη αντίσταση και ζητούμενο στην καλύτερη περίπτωση θα ήταν μία πιθανή κίνηση, στην περίοδο προς τα μέσα Μαρτίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v