Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλιμακώνονται οι πιέσεις στις τράπεζες

Η κόντρα των οίκων αξιολόγησης για τις προοπτικές της χώρας και οι νέες ανοδικές πιέσεις στα spreads διατηρούν το ΧΑ χαμηλότερα των 1.900. "Βουτιά" 5% για τον τραπεζικό κλάδο, άνω του 6% για Eurobank, Κύπρου, Πειραιώς.

Χωρίς κίνητρο το ΧΑ, χωρίς… δέλεαρ οι βραχυπρόθεσμοι αγοραστές με τους λιγοστούς πωλητές να πιέζουν έως 1,9% χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη.

Χαμηλότερα των 1.900 μονάδων εδώ και καιρό η αγορά, καθώς οι πωλητές μπορεί να παραμένουν μετρημένοι και προσεκτικοί ωστόσο η απουσία εν δυνάμει αγοραστών ρίχνουν χαμηλότερα τον πήχη. Στις 1.880 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 935 ο Ftse20, καθώς οι τράπεζες υποχωρούν έως 3,1% στις 2.040 μονάδες.

Οι συναλλαγές μπορεί να ξεπερνούν τα 56 εκατ. ευρώ παραμένουν όμως συγκεντρωμένες στην Εθνική 22,5 εκατ. ευρώ) η μετοχή της οποίας υποχωρεί κατά 2,9% στα 13,49 ευρώ.

Χαμηλότερα στα 4,20 ευρώ η Τραπεζα Κυπρου, στα 6,74 η Alpha Bank, στα 5,60 η Eurobank, ενώ έως 4,5% χαμηλότερα διαμορφώνεται η τιμή της Τράπεζας Πειραιώς, της Marfin Popular, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Από τον 20άρη…ασπροπρόσωπη συνεχίζει να βγαίνει η 3Ε που αντιδρώντας κατά 1,5% περνά οριακά τα 18 ευρώ φτάνοντας στην αποτίμηση των 6,579 δισ. ευρώ (στα 8,182 δισ. ευρώ η Εθνική). Από τον Ftse20 και η ΔΕΗ-σήμερα- δίνει μία αντίδραση προς τα 11,20 ευρώ, ενώ πέραν αυτών των δύο ουδέν.

Οι συνεχείς υποβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών κρατούν χαμηλά τον πήχη και τις προσδοκίες για τον κλάδο ατμομηχανή του ΧΑ και κατά συνέπεια τον FΤ 20. Βέβαια οι 885 μονάδες δηλαδή το χαμηλό για τον δείκτη… απέχει ακόμη 5,5-6% αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο κινήσεων, εκτός εάν επιβαρυνθεί θεαματικά το κλίμα στις επόμενες 1-2 συνεδριάσεις. Θα δούμε…

Το υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος της αγοράς παραμένει περιθωριοποιημένο με 138 μετοχές να έχουν τυπική παρουσία στο…ταμπλό, από τις οποίες ούτε το 1 / 3 δεν έχει αξία συναλλαγών πάνω από το ΄΄ελάχιστο΄΄ των 10 χιλιάδων ευρώ.

Ο Βωβός, μπορεί να αντιδρά κατά 7,9% στα 4,20 ευρώ ωστόσο δεν υπάρχει κάποια ουσιώδης εξέλιξη που να δικαιολογεί μεγαλύτερη αισιοδοξία. Η μετοχή της Alapis, από τις λιγοστές αυτής της κατηγορίας που παρουσιάζει συναλλακτική δραστηριότητα κυμαίνεται στα 0,45 ευρώ με αξία συναλλαγών 355 χιλιάδων ευρώ, ενώ η Sprider γίνεται μία προσπάθεια να πιάσει τα 0,70 ευρώ.

Τυπικά, διαδικαστικά και με τους λιγοστούς πωλητές να πιέζουν μέχρι 1,9% χαμηλότερα το ΧΑ δείχνει παραδομένο στην τύχη του.

Από τη στιγμή μάλιστα που εκλείπει- προσωρινά- το δέλεαρ της έκδοσης νέου ομολόγου- νέου δανεισμού μπας και κινηθεί κάτι στις τράπεζες ο FΤ 20 παραμένει σε τροχιά επαναπροσέγγισης των πρόσφατων χαμηλών, προς τις 885 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v