Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τελειώνουν οι χειμερινές εκ-πτώσεις;

Οι πληροφορίες για "γερμανική βοήθεια" ώθησαν ΓΔ & τράπεζες (5%), ενώ οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν εάν μετά τις εκπτώσεις στο ταμπλό αρχίσουν οι “προσφορές”. Σταθεροποιητική εβδομάδα σε πτωτικό μήνα (-6,6%).

Στο τέλος του μήνα ολοκληρώνονται οι χειμερινές εκπτώσεις, όμως οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν μήπως μετά τις εκπτώσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό αρχίσουν οι “προσφορές”.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα χαρακτηρίστηκε από Τραπεζοκεντρική αντίδραση, μάλλον χαμηλού κόστους και ουσιαστικά επανέλαβε την εικόνα των προηγούμενων ανοδικών διαλειμμάτων με τις Τράπεζες και ελάχιστους ακόμα τίτλους του 20αρη να ανεβοκατεβαίνουν και το υπόλοιπο ταμπλό να κατεβοκατεβαίνει (!)

Στην πλευρά των σημερινών αγοραστών, όσοι εκτιμούν ότι πλησιάζει η ώρα σημαντικής αντίδρασης της Αγοράς και ότι αυτή θα έλθει στις αμέσως επόμενες ημέρες, αν ο Όλι Ρεν δεν μας επισκεφθεί με “άδειες βαλίτσες”.

Εννοείται ότι οι αγοραστές των ανοδικών διαλειμμάτων χαρακτηρίζονται από τα γρήγορα αντανακλαστικά τους και τον βραχυχρόνιο ορίζοντα των τοποθετήσεών τους.

Οι υπόλοιποι επενδυτές που κινούνται σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και με πιο αργά αντανακλαστικά, περιμένουν να ολοκληρωθεί ο χρόνος των διαβουλεύσεων μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και αξιωματούχων των Βρυξελλών και βέβαια να υπάρξουν σαφέστερες ενδείξεις ότι το Ελληνικό δημόσιο θα μπορέσει να καλύψει τις δανειακές του ανάγκες.

Άλλωστε ο νόμος των Αγορών είναι σαφής: “Ο ισχυρός ομιλεί και ο αδύναμος ακούει” (!).

Απόλυτα συγκρατημένοι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, όσον αφορά την “ποιότητα” και την διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης, περιορίζονται στο να επισημάνουν ότι αυτή επετεύχθη με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο με το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό να “δηλώνει άγνοια” (!)

Με αυτά δεδομένα, ευνόητο είναι ότι αρκούσαν να διοχετευθούν στο σύστημα συναλλαγών λίγες εντολές σχετικού “ειδικού βάρους” που θα απευθύνονταν σε επιλεγμένους Δεικτοβαρείς τίτλους (σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά και την στάση αναμονής των εν δυνάμει πωλητών), προκειμένου να διαμορφωθούν κλίμα και διαθέσεις και να δοθεί εικόνα ανοδικής αντίδρασης, έστω και αν αυτή δεν θα αφορούσε ένα πολύ σημαντικό αριθμό εισηγμένων.

Σχεδόν απόλυτη η κυριαρχία του “πράσινου” στο ταμπλό του FTSE, όπου “κόκκινοι αποστάτες” ήταν μόνο οι Ελλάκτωρ (-1,42%) και ΟΤΕ (-0,35%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Coca-Cola.

Στην πλευρά των “πράσινων” τα μεγαλύτερα κέρδη για την μετοχή της MPB (+8,33%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 5% ακολούθησαν οι Κύπρου και Eurobank.

Κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων για την Alpha Bank και των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για την Πειραιώς.

Με κέρδη μεγαλύτερα του 3% έκλεισαν οι Εθνική και Αγροτική, ενώ με σαφώς μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι MIG, Intralot, Motor Oil, Ταχ. Ταμιευτήριο, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Τιτάνας.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις και μάλλον πτωτικές διαθέσεις και υποχώρησε έως τις 1864,48 μονάδες (10.41).

Όμως γρήγορα ανέλαβαν πρωτοβουλίες οι αγοραστές και έτσι από τις 10.45 και μετά κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1920,55 μονάδες (16.19) και έκλεισε τελικά στις 1913,16 μονάδες με κέρδη 2,17%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 180 εκατ. από τα οποία τα 4,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Βελτιωμένη η τελική εικόνα με 134 ανοδικές μετοχές έναντι 57 πτωτικών και 33 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 16,67%.

Αξιοπρόσεκτα κέρδη και σχετικά “πειστικές” συναλλαγές συνδύασαν οι Μαϊλλης, Υγεία, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Ιντρακόμ, Σιδενόρ, Γενική Τρ. και Revoil (λόγω τουλάχιστον ικανοποιητικών αποτελεσμάτων και υψηλής μερισματικής απόδοσης).

Συμπερασματικά για πολλές ακόμα συνεδριάσεις και με δεδομένα τις τραυματικές εμπειρίες των συνεδριάσεων που προηγήθηκαν, η αβεβαιότητα στο ταμπλό θα διατηρείται και η εικόνα θα παραμένει ευμετάβλητη.

Σε αυτή την περίπτωση, σημαντικά θα δείχνουν τα περιθώρια για κινήσεις “intraday”, όμως οι κίνδυνοι εγκλωβισμών θα ελλοχεύουν.

Η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, έδειχνε περισσότερο εξομάλυνση των πιέσεων παρά ουσιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον, έστω και αν σημαντική μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι οι αρνητικές υπερβολές είναι έκδηλες και πρέπει να “αποκατασταθούν”.

Είναι οι ίδιοι που αποκλείουν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ αισιοδοξούν πως η πολυαναμενόμενη ομολογιακή έκδοση στην οποία θα προχωρήσει το Ελληνικό δημόσιο θα στεφθεί με επιτυχία, γεγονός που θα κατευνάσει τις ανησυχίες των Αγορών.

Σε κάθε περίπτωση για όσους έχουν περιορισμένη ρευστότητα και επειδή το “φθηνότερο είναι εχθρός του φθηνού”, η επιφυλακτικότητα θεωρείται αρετή και τα μετρητά “σημαντικό όπλο”, σε περίπτωση που το κλίμα αλλάξει επί το θετικότερο.

Όμως η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας συνέπεσε να είναι και η τελευταία του μήνα, κατά τον οποίο ο Γενικός Δείκτης έγραψε απώλειες 6,59% και ο Τραπεζικός απώλειες 8,74%.

Σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες του Γενικού Δείκτη στο -0,75%, ενώ ο Τραπεζικός γύρισε σε κέρδη 0,82%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής(ΕΕ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) αναχώρησαν από την Αθήνα με βαλίτσες γεμάτες σημειώσεις και μυαλά γεμάτα προβληματισμούς, σημειώνει ο Κώστας Βέργος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, οι “ελεγκτές” προβλέπουν βαθιά ύφεση, ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση όχι. Το ενδιαφέρον είναι ότι η διαφωνία περί των αποκλίσεων στους στόχους δεν σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη να ληφθούν μέτρα αντίστοιχου ύψους, αλλά να στείλουμε το “σωστό μήνυμα”.

Αλλά τι σημαίνει “σωστό μήνυμα”; Κατά κάποιους, σημαίνει εκχώρηση άνευ όρων μεγάλων Ελληνικών εταιρειών (κρατικών κυρίως) σε ξένους, αποδιάρθρωση συμβάσεων εργασίας και αύξηση της ανεργίας μέσω απολύσεων, το αντίθετο από τις λύσεις σε ΗΠΑ και Ιαπωνία πού τώρα βγαίνουν από την κρίση. Δεν είναι τυχαίο ότι συνεχίζονται οι πιέσεις στην Αγορά ομολόγων, κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες υποβοηθήθηκαν από “περίεργες”, για το χρόνο που ελέχθησαν, δηλώσεις επενδυτικών οίκων.
 
Πόσο όμως μπορεί να διαρκέσει ο “βρυχηθμός των κερδοσκοπικών τεράτων”; Πρακτικά μιλώντας, ως τα τέλη Απριλίου. Καθώς θα ανακοινώνονται τα στατιστικά στοιχεία από την Ελλάδα, από τον Απρίλιο-Μάιο, που δείχνουν περιορισμό φοροδιαφυγής και ραγδαία αύξηση δηλωθέντων και φορολογικών εσόδων, θα υπάρχει αύξηση κρατικών εσόδων και έντονη αντιστροφή κλίματος.

Αν μάλιστα δώσουμε βάση και σε όσα διαρρέονατι το τελευταίο διάστημα ότι η Κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τα 20-25 δισ ευρώ που θα χρειαστεί ως το τέλος Μαϊου, η κατάσταση στην Αγορά ομολόγων και μετοχών εκείνη την περίοδο θα είναι δραματικά βελτιωμένη σε σχέση με αυτό που τώρα βλέπουμε. Επομένως, εφόσον η Αγορά μείνει “βορά” στα χέρια των κερδοσκόπων, αυτοί θα “χορεύουν τα τελευταία τους ταγκό” για όσο διάστημα τα Ελληνικά στατιστικά στοιχεία δεν προλαβαίνουν να βγουν.
 
Όταν αυτά βγουν, και θα είναι εμφανές όχι μόνο ότι μειώνεται το έλλειμμα αλλά ότι αυξάνεται το δηλωμένο ΑΕΠ της Xώρας, οι ίδιοι “παράγοντες” θα υποχρεωθούν να ποντάρουν σε άνοδο του ΧΑ, καθώς γνωρίζουν ότι το παιχνίδι κερδοσκοπίας έχει ημερομηνία λήξεως αν δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα.

H σημερινή ανοδική αντίδραση είναι “ρηχή” για να βοηθήσει στην εξαγωγή “ασφαλών” συμπερασμάτων, εκτιμά ο Αντώνης Χριστοφίδης,

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec. η Αγορά θα προσπαθήσει να προεξοφλήσει πιο χειροπιαστές αποδείξεις από την αναμενόμενη βοήθεια της Ε.Ε. προς την Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα το 2010 συνεχίζει να δείχνει ιδιαίτερα δύσκολο έτος με τον Τραπεζικό κλάδο να παραμένει στο “μάτι του κυκλώνα”, μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα χρηματοδότησης της Χώρας.

Ίσως οι 1850 μονάδες αποτελέσουν έναν πυθμένα στον οποίο θα “πατήσει” η Αγορά και θα προσπαθήσει να αντλήσει δυνάμεις από πιθανές θετικές ειδήσεις.

Μέχρι τότε ο κ. Χριστοφίδης, για τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια συστήνει: “wait and see”


Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με υποτονικούς ρυθμούς, όμως μετά το μέσον οι αγοραστές ανέλαβαν πρωτοβουλίες αυξάνοντας τους όγκους συναλλαγών και μειώνοντας τις υπάρχουσες υποτιμήσεις στα τα Σ.Μ.Ε. του FTSE.

Αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13395, τιμή εκκαθάρισης 950,51) κινήθηκαν μεταξύ 916 και 955,75 μονάδων.

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (663500 Εθνική, 8000 Ελ. Πετρέλαια, 11000 Alpha Bank, 250000 MPB, 55000 MIG, 5500 Τιτάν, 16700 Μηχανική, 18000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4089), Alpha Bank (2556), Πειραιώς (1233), Eurobank (1347), Κύπρου (406), Ταχ. Ταμιευτήριο (108) MIG (1644), ΟΤΕ (687), MPB (362), ΔΕΗ (221), Coca-Cola (158), Μυτιληναίος (119), Ελ. Πετρέλαια (108), Ιντρακόμ (209), Βιοχάλκο (106), Intralot (109), ΓΕΚ (197).

Σύμφωνα με συμπληρωματική ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 25/2 σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων 164212 τεμ. για την Εθνική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 26/2 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 831854 τεμ., Alpha Bank 20877 τεμ., Eurobank 12573 τεμ., Πειραιώς 13930 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 40000 τεμ., MIG 28312 τεμ., ΔΕΗ 7498 τεμ., Σιδενόρ 5000 τεμ., Τιτάν 7267 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Eurobank 25298 τεμ., MPB 250000 τεμ., Κύπρου 46746 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (9737309 τεμ.), Eurobank (11748472 τεμ.), Κύπρου (6337076 τεμ.), Πειραιώς (9165912 τεμ.), Alpha Bank (9298794 τεμ.), MIG (5691256 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v