Αντίδραση με το βλέμμα σε μέτρα - spreads

Το διαφαινόμενο "κλείδωμα" των πρόσθετων μέτρων και η αποκλιμάκωση στα spreads "έδωσε" αντίδραση αλλά και αύξηση συναλλαγών στην αγορά. Στο +5,1% η Εθνική, "άλμα" για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Eurobank.

Λίγο ψηλότερα, αγοραστές – πωλητές θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους

Η Αγορά δείχνει να επιδοκιμάζει τη λήψη νέων σκληρών μέτρων για τη διάσωση της οικονομίας. Παράλληλα, θετικά φάνηκε επενεργεί η μείωση του spread, ενώ θετική εικόνα επέδειξαν και τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Ο τζίρος χωρίς να είναι εντυπωσιακός, πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων, με το 88% να αφορά συναλλαγές τίτλων του 20αρη και το 36% συναλλαγές της Εθνικής Τράπεζας.

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η σταδιακή μείωση του αγοραστικού ενθουσιασμού, όπως και το ότι ο τζίρος μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης ο τζίρος “κόντυνε” αισθητά το βήμα του.

Θα μπορούσε μάλιστα να υποστηριχθεί ότι το επιθετικό άνοιγμα που έφερε γρήγορα τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά ημέρας, δημιούργησε “κλοιό ανησυχιών” σε όσους παραμένουν τοποθετημένοι σε “short” θέσεις και οι οποίοι προχώρησαν σε κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου.

Ακολούθησε σημαντική “κοιλιά” του ενδιαφέροντος, όμως μετά τις 15.00 οι αγοραστές έκαναν εκ νέου αισθητή την παρουσία τους στον Τραπεζικό κλάδο, ο Δείκτης “είδε” νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά για να κλείσει τελικά περίπου 10 μονάδες χαμηλότερα, αφού “αναμετρήθηκε” τρεις φορές με τις 1980 μονάδες.

Αυτή η δεύτερη κίνηση των αγοραστών κινητοποίησε για δεύτερη φορά τους εμπλεκόμενους στην Αγορά Παραγώγων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τα Σ.Μ.Ε. του FTSE να εμφανίσουν μεγαλύτερα κέρδη από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και παρά το γεγονός ότι δεν έπιασαν το αρχικό υψηλό των 1000 μονάδων, με βάση την (ανεπίσημη) τιμή εκκαθάρισης γύρισαν σε premium.

Όλο τα ταμπλό του 20αρη “ντύθηκε” στα “πράσινα”, με την Βιοχάλκο (+6,6%) να ξεχωρίζει από πλευράς ημερήσιων κερδών.

Κέρδη μεγαλύτερα του 5% για Μυτιληναίο, Εθνική και Eurobank, του 4% για ΔΕΗ, MPB και του 3% για ΟΤΕ, Τιτάνα, Κύπρου, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Coca-Cola, Motor Oil, Alpha Bank, MIG, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Αγροτική.

Να σημειωθεί ότι με πωλητές έκλεισαν μόνο οι τίτλοι των ΔΕΗ, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank και MIG.

Ο Γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1979,13 μονάδες (16.35) και έκλεισε τελικά στις 1969,47 με κέρδη 2,94%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 198 εκατ. από τα οποία τα 11,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα (έστω και αν σε αρκετές περιπτώσεις τα ημερήσια κέρδη ήταν χαμηλού κόστους) με 155 ανοδικές μετοχές έναντι 46 πτωτικών και 32 τίτλοι με κέρδη από 6 έως 18,18%.

Μεταξύ των ημερήσιων πρωταγωνιστών και οι Λιβάνης (εν μέσω φημών και διαψεύσεων για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις), ΔΟΛ, Καρδασιλάρης, Ιντρακάτ, θυγατρικές Βιοχάλκο, Autohellas, Forthnet, Aspis Bank, Proton Bank, Μέτκα κ.λ.π.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς από τις συναντήσεις που θα έχει με τους αρμόδιους υπουργούς ο κ. Όλι Ρεν θα κριθεί ο βαθμός “ετοιμότητας” της Ελληνικής Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις “επιταγές” των καιρών.

Ζητούμενο για την Αγορά δεν είναι μόνο η στήριξη της Ελλάδας και η αναχρηματοδότηση του χρέους της, αλλά πολύ περισσότερο να “πειστούν” οι εν δυνάμει πωλητές να αναστείλουν τις προγραμματισμένες πωλήσεις και ακόμα καλύτερα να προχωρήσουν σε νέες επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Οι Βρυξέλλες, απαιτούν από τη Χώρα μας μέτρα, τα οποία θα αρχίσουν να υλοποιούνται και εκείνο που δεν επιθυμούν είναι να διαπιστώσουν και πάλι χαλαρότητα και για το λόγο αυτό περνούν μηνύματα, προς όλες τις κατευθύνσεις.

Κάποιες πρώτες “δειλές” φωνές ακούστηκαν, μεταξύ ξένων επενδυτών μέσα στο Σαββατοκύριακό, μήπως πρέπει να επανεξεταστούν οι τρέχουσες αποτιμήσεις στο Χ.Α. και μάλιστα κάποιες προτάσεις για επιλεκτικές τοποθετήσεις παρουσιάστηκαν, αναφερόμενες σε τίτλους όπως της Τρ. Κύπρου, της MPB, της Εθνικής και της Jumbo, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η αποκλιμάκωση του spread βοηθάει για πιθανές ανοδικές ανάσες εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec. τα αναμενόμενα νέα δημοσιονομικά μέτρα κρίνονται “επιτακτικά” ιδίως μετά το πόρισμα των Ε.Ε., Eurostat και ΔΝΤ βάσει του οποίου αμφισβητούνται και η μείωση του ελλείμματος κατά 4% στο 8,7% το 2010 που αναγράφεται στο ΠΣΑ (εκτιμήσεις για υποχώρησή του στο 10,2%-10,7%) και η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά -0,3% (εκτιμήσεις για 2%).
 
Η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α., καθώς θα φανεί αν η Ελλάδα θα σταματήσει να μονοπωλεί τα φώτα της αρνητικής δημοσιότητας παγκοσμίως (αυτό μπορεί να συμβεί με την άντληση ρευστότητας από το Ελληνικό Δημόσιο με ικανοποιητικούς όρους), αλλά και αν η Ε.Ε. θα τείνει χείρα βοηθείας προς την Ελλάδα πλην της ανέξοδης πολιτικής στήριξης.

Σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η Αγορά δεν αποκλείεται να παραμείνει επιφυλακτική, φοβούμενη πιθανή “ουρά” πωλήσεων από τους εν δυνάμει πωλητές.

Επίσης ερωτηματικό παραμένει τι δυνατότητα έχουν να ωθήσουν ψηλότερα την Αγορά τα χαρτοφυλάκια που δείχνουν να παίρνουν κάποιες πρώτες πρωτοβουλίες, αν οι ξένοι παραμείνουν επιφυλακτικοί και στο ρόλο του παρατηρητή.

Σε αυτό το απονευρωμένο σκηνικό, από εταιρικά νέα, το παρασκήνιο φαίνεται να έχει το πρώτο λόγο αφού μια τέτοια στάση ερμηνεύεται ως αναμονή για το αποτέλεσμα των διεργασιών στο θέμα του δανεισμού της Χώρας.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, ο κ. Πολυχρονέας εκτιμά ότι απαιτούνται συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 975 μονάδων, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις κίνησης προς την επόμενη αντίσταση των 1041 μονάδων.

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος. Ο αναλυτής της Fortius Finance υποστηρίζει ότι λαμβάνει από τον Γενικό Δείκτη σημαντικές βραχυχρόνιες θετικές ενδείξεις.

Σαν κυριότερη δείχνει η διαγραμματική σταθεροποίηση του Δείκτη πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 1.860 με 1.880 μονάδων, όπου σύμφωνα με το Market Profile έχει πραγματοποιηθεί ο μεγαλύτερος τζίρος συναλλαγών στις τελευταίες οκτώ εβδομάδες.

Με την ολοκλήρωση του προαναφερθέντος σεναρίου ανοδικής διάσπασης του τριγωνικού σχηματισμού ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο θα διαφύγει πάνω από τη γραμμή των 1.950 μονάδων αλλά θα βάλει και τα εχέγγυα για την επανείσοδό του πάνω από την ψυχολογική αντίσταση των 2.000 μονάδων, απειλώντας έτσι την άνω πλευρά του καθοδικού καναλιού των τελευταίων πέντε μηνών που οριοθετείται στις 2015 μονάδες.

Αντίθετα ο κ. Μάνθος δηλώνει μάλλον προβληματισμένος από την “συμπεριφορά” του τίτλου της Εθνικής που δείχνει να κωλυσιεργεί χαμηλότερα από την αντίσταση των 14,60 ευρώ. Ανοδική διάσπαση της εν λόγω αντίστασης μπορεί να ωθήσει τον τίτλο προς τα 15,40 ευρώ, ενώ αντίθετα παρατεταμένη αδυναμία “αναμέτρησης” με το εν λόγω όριο θα δημιουργήσει συνθήκες “pull back” με επιστροφή του τίτλου στην ζώνη 13,30 – 13,20 ευρώ.

Συγκρατημένα αισιόδοξος και ο Μάνος Χατζηδάκης, μετά την διαφαινόμενη εξασφάλιση της ρευστότητας από Ευρωπαϊκές Τράπεζες για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της φετινής χρονιάς του Ελληνικού Δημοσίου. Χαρτοφυλάκια τα οποία βρίσκονται υποεπενδεδυμένα ή βρίσκονται με “ανάποδες” θέσεις ενδεχομένως να μεγεθύνουν τις διακυμάνσεις προς την θετική πλευρά, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ως τεχνικό όριο της κίνησης εντοπίζεται η περιοχή των 1991 μονάδων, τοπική κορυφή της προηγούμενης ανοδικής προσπάθειας, όπου και αναμένεται αύξηση της προσφοράς τίτλων ως αποτέλεσμα της διάθεσης κατοχύρωσης κερδών. Η επόμενη ζώνη τιμών, την οποία θεωρείται ωστόσο ότι είναι καθοριστικότερης σημασίας, εντοπίζεται στην περιοχή των 2040 μονάδων όπου θα εξετάσουμε την δυναμική εξόδου από την πλαγιοκαθοδική αντίσταση η οποία λειτουργεί ως η κύρια ζώνη πίεσης του Γενικού Δείκτη στην πορεία πτώσης από τις 2930 μονάδες έως τις 1791. Σε κάθε περίπτωση η αισιοδοξία αφορά μια πολύ συγκεκριμένη ανοδική αντίδραση η οποία θα πρέπει να συνοδευτεί με ειδήσεις και αυξημένες συναλλαγές για να αποκτήσει το απαραίτητο βάθος και διάρκεια.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, πρώτος “σηματωρός” για τον Αγορά δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ο ΚΜΟ των 30 ημερών που εντοπίζεται στις 1968 μονάδες, καθώς επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή του Δείκτη από το εν λόγω όριο μπορεί να πυκνώσεις τις τάξεις των αγοραστών.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικά ξεκίνησε και η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τις συναλλαγές να διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE γύρισαν σε υπερτιμήσεις περίπου 0,20%, ενώ οι αγοραστές συνέχισαν επιθετικότερα και μετά τις 17.00

Αγορές προς το τέλος και από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13561, τιμή εκκαθάρισης 986,27) κινήθηκαν μεταξύ 968 και 1000 μονάδων.

Σε μάλλον χαμηλά επίπεδα ο δανεισμός τίτλων (23800 Εθνική, 11600 Alpha Bank, 5300 MPB, 13400 Κύπρου, 18600 Eurobank, 5700 Coca-Cola, 20000 Motor Oil, 55100 Alapis, 14600 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6498), Alpha Bank (3422), Πειραιώς (1163), Eurobank (1269), Κύπρου (425), Ταχ. Ταμιευτήριο (184) MIG (1523), ΟΤΕ (977), MPB (1112), ΔΕΗ (573), Coca-Cola (166), Μυτιληναίος (276), Ιντρακόμ (321), Βιοχάλκο (182), Αγροτική (341), ΟΠΑΠ (150), Motor Oil (122).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 1/3 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 299299 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Jumbo 5000 τεμ., ΔΕΗ 5000 τεμ., Εθνική 50000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (9845009 τεμ.), Eurobank (11686272 τεμ.), Κύπρου (6105876 τεμ.), Πειραιώς (9151412 τεμ.), Alpha Bank (9015494 τεμ.), MIG (5747256 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 170 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 12,00 ευρώ και άλλα 170 δικαιώματα για τον ίδιο τίτλο, ίδιας λήξεως, με τιμή εξάσκησης τα 13,00 ευρώ.

Σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 26η Φεβρουαρίου 2010, κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ σε ποσοστό ισοδύναμο του -0,13% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 809.649 μετοχές της εκδότριας (σε σύνολο έκδοσης 607.042.000 μετοχών).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v