Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφυπνίστηκαν οι τράπεζες στο ΧΑ

Κέρδη άνω του 1,7% σημειώνει ο τραπεζικός κλάδος εν μέσω αποκλιμάκωσης των spreads και αναμονής για τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση. Κέρδη της τάξεως του 3% για ΕΤΕ, Alpha, EFG.

Στάση αναμονής μέχρι νεοτέρας…με τους βασικούς δείκτες να έχουν «επιβεβαιώσει» τις πρώτες στηρίξεις. Εως τις 1.963 μονάδες ο Γενικός Δείκτης προτού αντιδράσει προς τις 1.987 μονάδες, ενώ ανάλογη κίνηση σημειώθηκε για τον FTSE 20, Τραπεζικό Δείκτη με τις συναλλαγές να μην ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ, στις 11.15΄ , πριν από λίγο.

Τόσο ο τζίρος όσο η γενικότερη εικόνα παραπέμπουν σε διάθεση αναμονής και συντήρησης δυνάμεων, μέχρι…νεοτέρας, καθώς και οι «αγορές» είναι λογικό να περιμένουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Είναι προφανές, πως από την συγκεκριμενοποίηση της «δέσμης μέτρων» θα εξαρτηθούν οι βουλές των ξένων παικτών και κυρίως των βραχυπρόθεσμων, που κυνηγούν την προεξόφληση ακόμη ενός στοιχήματος.

Όμως χρήζει αναφοράς, πως η μέχρι τώρα διακύμανση των βασικών δεικτών λ.χ του Γενικού περιορίζεται στο 1,19%, των δε τραπεζών στο 1,97% με την Εθνική να κυμαίνεται μεταξύ 14,31-14,52 ευρώ. Ενδεικτική της κατάστασης και η πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, περιορίζεται στο μόλις 1,46% , με τις συναλλαγές να μην ξεπερνούν τα 13 εκατ. ευρώ.

Περιβάλλον, που προσώρας αφήνει…ζωτικό χώρο σε αρκετές μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και επιλεγμένων του μεσαίου-μικρού χώρου να «αναπνεύσουν». Στα 4,60 ευρώ η μετοχή του Βωβού, στα 0,46 ευρώ της Alapis, στα 1,15 ευρώ της Ιλυδας, τη στιγμή που η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνεται στο 1 προς 1 με ακριβώς 49 μετοχές σε κάθε κατηγορία.

Από την πρώτη ξεχωρίζει η νέα αντίδραση του Λιβάνη στα 0,62 ευρώ-μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο- της Dionic στα 0,38 ευρώ, της ΕΛΒΑΛ στα 1,24 ευρώ, της Autohellas στο 1,93 ευρώ.

Για τη συνέχεια και μέχρις ότου υπάρξουν…νεότερα πιθανότερη θα πρέπει να θεωρείται η συνέχεια της συντήρησης δυνάμεων σε μία συνεδρίαση σαφώς λιγότερων συναλλαγών από το μέσο όρο των 2-3 προηγούμενων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v