Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίγη από... Ρέν(τα) θέλει το ΧΑ

Στον ταχύ ρυθμό, που επιτάσσουν οι εξελίξεις…χορεύει το ΧΑ. Μετά την επίτευξη του πρώτου στόχου (προσέγγιση 990 μον. για τον FTSE 20) ζητούμενες είναι οι ειδήσεις, ενέργειες που θα καθορίσουν την βραχυπρόθεσμη τάση.

«Τι είδαν και τι ζήτησαν Ρεν, ΕΚΤ, ΔΝΤ στην Αθήνα…» μας καταγράφει αναλυτικά η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, με το Μέγαρο Μαξίμου να καταλήγει στα μέτρα, που θα εξαγγείλει άμεσα ο πρωθυπουργός.

Στο ΧΑ το βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα…προεξόφλησης συνεχίστηκε και εχθές, έχοντας ξεκινήσει από τα χαμηλά των 1.862-1.864 μονάδων (του διημέρου 25-26/2) φθάνοντας έως την πρώτη κορυφή των 1.979 μονάδων.

Πιάνει εχθές πρακτικά ο Γενικός Δείκτης κατά τι υψηλότερα τα επίπεδα της 23 ης Φεβρουαρίου δημιουργώντας έναν βραχυπρόθεσμο κύκλο.

Αλλά και για τον FTSE 20 ο βραχυπρόθεσμος στόχος που είχε τεθεί, δηλαδή η προσέγγιση- σε αυτή την φάση- των 970-990 μονάδων επετεύχθη εχθές στη δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση αξιόλογων συναλλαγών και κινητικότητας στα Παράγωγα.

Υπενθυμίζουμε, πως από τις 14/2 ο φίλος Στέφανος (deiktes.com) σημείωνε, ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την διατήρηση της ανοδικής φοράς είναι η διακύμανση της αγοράς υψηλότερα των 1.834 μονάδων».

Πρακτικά η τάση, μπορεί να έχει συνέχεια, θα εξαρτηθεί όμως άμεσα τόσο από την ανακοίνωση των μέτρων όσο (κυρίως) από την υποδοχή που θα έχουν από τις «αγορές».

Το ενθαρρυντικό είναι, πως σε αυτή την κρίσιμη καμπή, το ΧΑ διευκολύνεται από την Wall, όπου τα deals έδωσαν εχθές το βράδυ την τάση, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα.

Εμμένουμε βραχυπρόθεσμα, καθώς είναι εμφανές πλέον πως διερχόμεθα μία περίοδο ταχύτατης εναλλαγής γεγονότων, μεταβλητών, που συντηρούν αυξημένο το trading ακόμη και στην διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης.

Από τεχνικής πλευράς, μας ικανοποιεί η αντίδραση του 20άρη έως τις 988,88 μονάδες με τον Dr. Money να διερωτάται εάν έχουμε μία κλασσική περίπτωση…τινάγματος της ψόφιας γάτας.

Θα δείξει, καθώς το…ποντάρισμα στις τράπεζες συνεχίζεται, με τον κλάδο να παίρνει ανάσες από τα χαμηλά των 2.006 (χαμηλό της 25/2) έως τις 2.207,9 μονάδες (χθεσινό υψηλό) αποφέροντας απόδοση σχεδόν 10% (σε τρεις συνεδριάσεις).

Κατά την εκτίμηση μας για να έχει άμεσα τύχη το ενδεχόμενο συντήρησης της βραχυπρόθεσμης τάσης θα πρέπει η ροή ειδήσεων και πληροφοριών να είναι τέτοια, που θα διευκόλυνε τη…μόχλευση κατ΄αρχήν στις τράπεζες.

Υπό προϋποθέσεις εκτιμούμε, πως για παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα από τη στιγμή, που σιγούρεψε τα 13,1 ευρώ μπορούσε να αντιδράσει χωρίς αντιστάσεις έως τα 14,5 ευρώ (εχθές έπιασε τα 14,45 ευρώ).

Στην περίπτωση της ζητούμενη είναι η υπέρβαση των 14,85 ευρώ, που θα…έβγαζε τη μετοχή από τον πρώτο βραχυπρόθεσμο κύκλο, ανοίγοντας δρόμο προς τον επόμενο και τις υψηλότερες τιμές των 15,07-15,20 ευρώ, που είχαν καταγραφεί στις συνεδριάσεις της 11-12 Φεβρουαρίου.

Για να επιβεβαιωθεί όμως ένα τέτοιο σενάριο η Εθνική, οι τράπεζες κατ΄επέκταση ο FTSE 20 και ευρύτερα ο Γενικός Δείκτης χρειάζονται άμεσα ανάλογα ενθαρρυντικά-προωθητικά- νέα και γεγονότα.

Θα εμμείνουμε σήμερα λίγο περισσότερο στις τράπεζες, καθώς παραμένει ο κλάδος-ατμομηχανή (ή βαρίδι…) του ΧΑ.

Σύμφωνα με την Κύπρου Χρηματιστηριακή (Κώστας Στεφάνου) «ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος την προηγούμενη εβδομάδα κινήθηκε χωρίς κατεύθυνση, καθώς δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα νέα μέτρα που θα προτείνει η Ελληνική κυβέρνηση ώστε να πείσει τους διεθνείς επενδυτές για την αποφασιστικότητά της για την εξισορρόπηση των οικονομικών του Ελληνικού Δημοσίου.

Κατά την προηγούμενη εβδομάδα ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε μόλις 0,8% έχοντας υποχωρήσει μέχρι και 5% αλλά και κερδίσει 5,2% ενδοσυνεδριακά μέσα στην εβδομάδα. Η παραπάνω κίνηση υπογραμμίζει την απουσία ουσιαστικών εξελίξεων που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση στις εγχώριες τράπεζες.

Με το πέρας της εβδομάδας η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε 2,1%, της Alpha Bank κέρδισε 3,1%, η EFG Eurobank κέρδισε 2,8%, η Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησε 0,5% και η Τραπεζα Κυπρου κέρδισε 3,8%».

Οσον αφορά στα αποτελέσματα του κλάδου σημειώνεται πως «την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα μεγέθη για το 2009 της Τραπέζης Πειραιώς αλλά και της Τραπέζης Κύπρου.

Η αντίδραση των επενδυτών ήταν επιφυλακτική αφού και οι δύο μετοχές πιέστηκαν την επόμενη της ανακοίνωσης για να ισορροπήσουν στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντίστοιχη συμπεριφορά έδειξαν και μετοχές των τραπεζών που δεν ανακοίνωσαν ακόμη αποτελέσματα για το 2009.

Πιθανότατα επηρέασε περισσότερο τη συμπεριφορά των επενδυτών η ανακοίνωση για υπογραφή υψηλού ποσού swap μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Goldman Sachs το 2001 και η διαπίστωση ότι αυτό θα αύξανε το χρέος του Ελληνικού Δημοσίου πέρα από το γνωστό μέχρι τώρα.

Αν και το ποσό του swap καθαυτό δεν μεταβάλλει την εικόνα οι επενδυτές ανησύχησαν για την πιθανότητα ύπαρξης και νέου «κρυμμένου» χρέους από το ελληνικό δημόσιο - ανησυχία η οποία δεν κράτησε πολύ.

Η περαιτέρω υποχώρηση της πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα στο 3,8% τον Ιανουάριο από 4,2% το Δεκέμβριο του 2009 είναι γεγονός και πλήττει τις εγχώριες τράπεζες.

Η παρουσία των στελεχών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε με νέες συστάσεις και ανανεωμένη πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λήψη νέων μέτρων από την Ελλάδα στην κατεύθυνση της στήριξης των δημοσιονομικών και κατ' επέκταση τη διασφάλιση της σταθερότητας του Ευρώ».

Θα ακολουθήσουν επισκέψεις του Πρωθυπουργού στη Γερμανία αλλά και τις ΗΠΑ σύντομα, σε αναζήτηση πολιτικής στήριξης λόγω των αρνητικών συνθηκών. Η ανακοίνωση των νέων μέτρων από την Ελληνική Κυβέρνηση και η έγκριση τους από τις Αρχές της Ε.Ε. θα πρέπει να τονώσουν το ΧΑ αλλά και τις εγχώριες τράπεζες καθώς θα αποτελέσουν την αρχή της αποκατάστασης της ισορροπίας των δημοσιονομικών μεγεθών.

Η έμπρακτή βοήθεια με πακέτο ύψους 20 δισ. με 25 δισ. ευρώ όπως φημολογείται, θα αποτελούσε επισφράγιση της στήριξης της ελληνικής προσπάθειας και θα ήταν άλλη μια θετική εξέλιξη.

Η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ συνεχίζει παρά τον έντονο προβληματισμό για την υψηλή ανεργία. Η έντονη ανησυχία των επενδυτών για τις οικονομίες της Ισπανίας και Πορτογαλίας έχει υποχωρήσει χωρίς όμως να έχει αρθεί οριστικά συνεχίζοντας να πλήττει το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v