Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα μέτρα… ποντάρουν οι αγορές

«Φουντώνει» το… παιχνίδι προεξόφλησης στο ΧΑ με τον ΓΔ να κινείται πάνω από τις 2.000. Με αιχμή τις τράπεζες, οδηγό την Εθνική που ξαναπατά τα 15 ευρώ και τις «αγορές» να περιμένουν απτά μέτρα από την πλευρά της Ελλάδας.

Όλο και ισχυρότερα παίζεται το… στοίχημα του πρωθυπουργικού διαγγέλματος.

Οι «αγορές» (είτε αρέσει είτε όχι σε όλους εμάς τους απλούς φορολογούμενους) θέλουν μέτρα, θέλουν… αίμα.

Η καλλιέργεια προσδοκιών αποτυπώνεται από πιο νωρίς στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου η διαφορά επιτοκίου / spread για το δεκαετές υποχωρούσε μετά από εβδομάδες χαμηλότερα του 3%, δίνοντας παράλληλα «ανάσες» στην αγορά μετοχών.

Ταχύτατα κινούνται οι φήμες, διαρροές, αλλά και ειδήσεις με τους ισχυρούς παίχτες να επιχειρούν ακόμη ένα παιχνίδι προεξόφλησης.

Με αιχμή τις τράπεζες (3,6%), οδηγό την Εθνική Τράπεζα που διασπά ανοδικά τα 15 ευρώ, με αυξανόμενο τζίρο, που προσεγγίζει πλέον τα 60 εκατ. ευρώ.

Συνολικά πριν από λίγο, στις 14:50, είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας 132 εκατ. ευρώ.

Κατά 3,9% υψηλότερα η Alpha Bank στα 7,30 ευρώ, κατά 3,1% η Eurobank στα 6,37 ευρώ, κατά 2,8% ο ΟΤΕ στα 9,11 ευρώ, κατά 3,3% η ΔΕΗ στα 11,95 ευρώ, επαναφέρουν τουλάχιστον τον FTSE-20 στα επίπεδα του «δεύτερου κύκλου αντίδρασης».

Συγκεκριμένα, σε αυτόν που αναφερόμασταν από το προσυνεδριακό σχόλιο και παρέπεμπε στη δυναμική επαναφοράς του Γ.Δ. σε τιμές αρχών Φεβρουαρίου.

Τότε, στις 2-4 Φεβρουαρίου, που η αγορά «διόρθωνε» και έχανε στη συνεδρίαση της 4 Φεβρουαρίου τις 2.000 μονάδες «κλείνοντας» στις 1.951,7 μονάδες (-3,3%).

Πλέον η αγορά έχει υπερβεί αυτήν την τιμή, ενώ και ο FTSE-20 έφτασε προ ολίγου τις 1.014,9 μονάδες, δίνοντας νέα τροπή στη βραχυπρόθεσμη τάση.

Προς ώρας, και μέχρις ότου έχουμε απτά τα μέτρα και χειροπιαστή την αντίδραση των «αγορών», εμμένουμε στην αρχική θέση μας.

Σε αυτήν που θεωρούσαμε αναμενόμενη και εφικτή την αντίδραση του FTSE-20, από τα χαμηλά των 885 μονάδων και συνακόλουθα της επαναπροσέγγισης των 2.080-2.100 μονάδων.

Προ ολίγου η σχέση ανοδικών προς καθοδικές διαμορφώνονταν στο 4 προς 1.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v