Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αντιστρόφως ανάλογη πορεία spread και Χ.Α.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το ΧΑ, με υψηλό τζίρο, καθώς οι "παίκτες" ποντάρουν σε εξομάλυνση των πιέσεων προς την οικονομία μετά τα νέα μέτρα. Κέρδη 12,8% σε τρεις συνεδριάσεις για τις τράπεζες.

Συνεδρίαση που ξεκίνησε επιφυλακτικά και με εναλλαγές προσήμων, λόγω των φημών για εσπευσμένο ομολογιακό δανεισμό του Δημοσίου - τις οποίες έσπευσε να διαψεύσει εμμέσως ο ΟΔΔΗΧ (η δήλωση αυτή ενίσχυσε τις φήμες ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με επακριβείς όρους για το πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα από τις Χώρες της Ευρωζώνης, ενώ η φημολογία που έκανε τον γύρο αρκετών ΑΧΕ αναφέρει ότι η κρίσιμη έκδοση του 10ετους ομολόγου, τοποθετείται αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός).

Αυτό σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση του spread κάτω από τις 300 μ.β. έδωσε την δυνατότητα στους αγοραστές (μετά τις 12.50) να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να ωθήσουν τον Δείκτη σε κλείσιμο υψηλότερα των 2000 μονάδων, κάτι που είχε να συμβεί από την συνεδρίαση της 3ης Φεβρουαρίου 2010, ενώ ο τζίρος ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων.

Σημαντικές βοήθειες και από την θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων που έδειξαν να αντιδρούν θετικά στην νέα κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 25 μ.β. στο 4%.

Εννοείται ότι το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον για πολλοστή φορά περιορίστηκε στο Τραπεζικό ταμπλό (+3,3%, φαίνεται να ευνοείται από την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού) και ελάχιστους ακόμα τίτλους, ενώ από την μέση και χαμηλότερα οι κινήσεις ήταν άκρως επιλεκτικές και χαμηλού κόστους, με εξαίρεση τίτλους που βρέθηκαν στο επίκεντρο της φτωχής ειδησεογραφίας, ή “εσωκλείουν” ακόμα “ενδιαφερόμενες δυνάμεις”.

Το 86% του τζίρου σε μετοχές του 20αρη, το 37% της μικτής αξίας συναλλαγών στον τίτλο της Εθνικής.

Στον “καταπράσινο” 20αρη μόνος αμετάβλητος τίτλος αυτός της Motor Oil.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την Βιοχάλκο (+8,33%) που αξίζει να τονιστεί η πλαγιοανοδική κίνηση που καταγράφει από τα χαμηλά των 2,90 ευρώ (8/2/2010), με αθροιστικά κέρδη 56,9%. Ο τίτλος έσπασε ανοδικά τον ΚΜΟ των 200 ημερών και την αντίσταση των 4,22 ευρώ και η αμέσως επόμενη οριοθετείται στα 4,73 και 5,27 ευρώ.

Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Ελ. Πετρέλαια και Alpha Bank, του 3% για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Εθνική και Eurobank και του 2% για Κύπρου, MPB, MIG.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Coca-Cola, Intralot, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Αγροτική, Πειραιώς και ΤαχυδρομικόΤαμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά και εν μέσω διακυμάνσεων και υποχώρησε μέχρι τις 1963,82 μονάδες (11.32), όμως μετά τις 12.07 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 2027,4 μονάδες (15.58) και έκλεισε τελικά στις 2021,75 με κέρδη 2,65%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 204 εκατ. από τα οποία τα 8,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Καλή η τελική εικόνα με 157 ανοδικές μετοχές έναντι 41 πτωτικών και 27 τίτλοι με κέρδη από 6 έως 20%.

Μεταξύ των θετικών πρωταγωνιστών και οι Παρνασσός, Βωβός, Πλ. Θράκης, Σωλ. Κορίνθου, Sprider, Fourlis, Λιβάνης κ.λ.π.

Συμπερασματικά οι τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις δίνουν ανάσα στην ψυχολογία και τις αποτιμήσεις, αρκεί το “σύννεφο” που λέγεται S&P δεν φέρει κάποια ξαφνική “μπόρα” που θα ανατρέψει τα πάντα και θα δικαιώσει όσους υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα ανοδική αντίδραση, απλά δίνει ευκαιρίες καλύτερων πωλήσεων στους εν δυνάμει πωλητές (!)

Ας σημειωθεί ότι στις τελευταίες τρεις ανοδικές συνεδριάσεις ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε αθροιστικά κέρδη 12,8%. Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους με αγοραστές έκλεισε μόνο ο τίτλος της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

Ευνόητο είναι ότι η σημερινή τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη (με αθροιστικά κέρδη 7,97%) δεν άλλαξε τις απόψεις, τουλάχιστον των συντηρητικών επαγγελματιών του χώρου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την συντηρητική σχολή σκέψης, η Αγορά θα χρειαστεί χρόνο για να τιμολογήσει τα νέα μέτρα και τις δυσμενείς επιπτώσεις στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, όπως και την βέβαιη νέα πτώση της διάθεσης για κατανάλωση.

Οι πολιτικές που μας ωθούν να εφαρμόσουμε οι δανειστές μας θα επιτείνουν την κρίση με αποτέλεσμα η Χώρα να μη βγει από την ύφεση στο τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του 2011 και μόνον εφόσον υπάρξουν και αναπτυξιακές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης.

Επίσης δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι παρά τα ανοδικά διαλείμματα, η επιφυλακτικότητα θα διατηρηθεί στην Αγορά έως και τον Μάιο, όταν το δημόσιο έχει την υποχρέωση να αποπληρώσει ομόλογα ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το διάστημα η Αγορά θα συνεχίσει να πορεύεται ακολουθώντας τις διεθνείς Αγοράς και τα αποτελέσματα των εισηγμένων (που μόνο ενθουσιασμό μέχρι στιγμής δεν προκαλούν) και ουσιαστική ανάκαμψη στο Χ.Α. που θα συνδυαστεί με την επιστροφή συντηρητικών χαρτοφυλακίων, θα σημειωθεί όταν θα αρχίσει να διαφαίνεται πειστική επιστροφή σε ανοδική πορεία βασικών χρηματοοικονομικών δεικτών της Χώρας, κάτι που δεν φαίνεται εύκολο τους αμέσως επόμενους μήνες.

Η κίνηση για επίπεδα σημαντικά υψηλότερα επίπεδα των 2000 μονάδων, χρειάζεται ουσιαστικές ειδήσεις και όχι ελπίδες και σενάρια, εκτιμούν οι συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Από την άλλη η “συμπεριφορά” της Αγοράς κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις εδραιώνει την πεποίθηση ότι τα χαμηλά μένουν πίσω και ότι έστω και δύσκολα θα επιχειρηθεί απεγκλωβισμός από το πτωτικό κανάλι των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Βασικό ζητούμενο παραμένει η σταδιακή άνοδος των συναλλαγών και οι “έμπρακτες αποδείξεις” ότι οι αγοραστές είναι αποφασισμένοι να διακρατήσουν τα πρόσφατα κεκτημένα.

Σχόλιο των αναλυτών της αγοράς

Η τεχνική σημασία του σημερινού κλεισίματος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κομβική καθώς ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε χθες οριακά πάνω από τον κινητό μέσο των 30 ημερών και σχεδόν εφάπτεται στην πλαγιοκαθοδική αντίσταση που διέρχεται από τις τοπικές κορυφές της πτώσης από τις 2.930 μονάδες, αναφέρει ο Μάνος Χαζηδάκης (Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ).

Σε ενδεχόμενη υπέρβαση της πλαγιοκαθοδικής αντίστασης (2010 μονάδες) σε κλείσιμο θα αναπροσαρμόζαμε την στρατηγική μας αρχικά με παύση των πωλήσεων και αναζήτησης σημείων εισόδου στην Αγορά σε ενδεχόμενες διορθώσεις με ασθενικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Πήγασος η αμέσως επόμενη αντίσταση οριοθετείται στην ζώνη 2040 – 2060 που θέλει, αν μη τι άλλο, αυξημένες συναλλαγές για να υπερκεραστεί.

Στην συνεδρίαση της Δευτέρας η Αγορά διέσπασε ανοδικά τον ΚΜΟ των 30 ημερών και το επαλήθευσε σήμερα, διαπιστώνει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust υποστηρίζει ότι θετικό σημείο, για το Χ.Α., μπορεί να θεωρηθεί η μη επαναπροσέγγιση του ενδοσυνεδριακού χαμηλού της 7/2/2010 των 1791,27 μονάδων, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι τα μέχρι τώρα γνωστά αρνητικά δεδομένα έχουν απορροφηθεί στην περιοχή των 1.800 μονάδων.

Καθοριστικής σημασίας για την πορεία του Χρηματιστηρίου θα είναι οι εξελίξεις των επόμενων ημερών. Εξελίξεις στα ακόλουθα πεδία: Στα πρόσθετα μέτρα που πιέζεται από τις Βρυξέλες να λάβει η Κυβέρνηση. Αν υπάρχει και αν εφαρμοσθεί σχέδιο βοηθείας προς την Ελλάδα από τους εταίρους της ΕΕ. Αν θα εκδοθεί και με τι όρους το νέο 10ετές ομολογιακό δάνειο και αν το καλύψουν οι αγορές. Τι θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Πως ακριβώς θα διαμορφωθεί η εισοδηματική πολιτική. Τι θα αποφασίσει στις 16 Μαρτίου το Ecofin. Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες με αρχηγούς κρατών (Μέρκελ, Ομπάμα) είναι επίσης πιθανό να παίξουν ρόλο στις διακυμάνσεις των τιμών.

Για όλες αυτές τις εξελίξεις τα δημοσιεύματα των Ελληνικών και Ξένων μέσων ενημέρωσης είναι τόσα πολλά και τόσο αντιφατικά που καθιστούν πολύ παρακινδυνευμένη κάθε επενδυτική πρόβλεψη. Οι επενδυτές στο προσεχές διάστημα θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και αν επιθυμούν να αναλάβουν τον κίνδυνο της περιόδου να είναι γρήγοροι στις αποφάσεις και τις κινήσεις τους.

Οι ισολογισμοί για τα αποτελέσματα του 2009 άρχισαν να δημοσιεύονται και θα ολοκληρωθούν, υποχρεωτικά, μέχρι το τέλος Μαρτίου. Τα μέχρι σήμερα δημοσιευθέντα στοιχεία ήταν πολύ κοντά στα αναμενόμενα και δεν επηρέασαν τις τιμές των μετοχών. Αρνητική μεν, αλλά αναμενόμενη ήταν η επίδραση που είχε η παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς του 10% επί των κερδών του 2008 για όλες τις κερδοφόρες εισηγμένες.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, τεχνικά, η Αγορά δείχνει να διαθέτει “καύσιμα” ανόδου για λίγες ακόμα συνεδριάσεις, όμως η αντίσταση των 2100 μονάδων δείχνει εξαιρετικά ισχυρή.

Η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική και δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν υπάρξουν εντυπωσιακά θετικά νέα από το δημοσιοοικονομικό μέτωπο.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές να διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE γύρισαν σε υποτιμήσεις περίπου 0,26%.

Αγορές και από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12919, τιμή εκκαθάρισης 1009,39) κινήθηκαν μεταξύ 977 και 1018,39 μονάδων.

Σε χαμηλά επίπεδα ο δανεισμός τίτλων (10100 Alpha Bank, 6000 Ελ. Πετρέλαια, 12000 Πειραιώς, 75000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5970), Alpha Bank (2889), Πειραιώς (1947), Eurobank (1469), Κύπρου (424), Ταχ. Ταμιευτήριο (198) MIG (383), ΟΤΕ (1581), MPB (629), ΔΕΗ (686), Coca-Cola (159), Μυτιληναίος (365), Ιντρακόμ (261), Βιοχάλκο (132), Αγροτική (191), ΟΠΑΠ (191), Motor Oil (125), Ελ. Πετρέλαια (218), Ελλάκτωρ (895), ΕΧΑΕ (173), Σιδενόρ (261), ΓΕΚ (335).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/3 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 178207 τεμ., Alpha Bank 8500 τεμ., Eurobank 207500 τεμ., MPB 37500 τεμ., ΟΤΕ 73876 τεμ., Πειραιώς 6900 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Εθνική 15000 τεμ., Κύπρου 245295 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (9737231 τεμ.), Eurobank (11620973 τεμ.), Κύπρου (6094276 τεμ.), Πειραιώς (9150012 τεμ.), Alpha Bank (8885094 τεμ.).

Σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 1η Μαρτίου 2010, κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ σε ποσοστό ισοδύναμο του - 0,17% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1.020.000 μετοχές της εκδότριας (σε σύνολο έκδοσης 607.042.000 μετοχών).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v