Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κράτησαν τις θέσεις τους οι αγοραστές

Παρόντες οι αγοραστές αν και οι 3 ανοδικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, τα μέτρα και η φημολογία για πρόβλημα ρευστότητας σε Τράπεζα έφεραν κατοχύρωση κερδών. Σε υψηλό 21 μηνών η 3Ε. Τι λένε οι αναλυτές.

Οι σημερινοί εν δυνάμει πωλητές είχαν αρκετά κίνητρα προκειμένου να κάνουν αισθητή την επανεμφάνισή τους.

Οι τρεις προηγούμενες έντονα ανοδικές συνεδριάσεις, σε συνδυασμό με την χρονική εκπνοή της βραχυπρόθεσμης πίστωσης (Τ+3) και την “χλιαρή” φημολογία για πιθανό πρόβλημα ρευστότητας σε εγχώρια Τράπεζα έφεραν σχετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και κάποιου τύπου “υψοφοβικά σύνδρομα” υψηλότερα των 2000 μονάδων.

Όμως λίγο μετά τις 14.35 οι αγοραστές δήλωσαν παρόντες και παρά τον χαμηλότερο τζίρο, απορρόφησαν την όποια προσφορά και ο Δείκτης γύρισε και έκλεισε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων.

Η Αγορά, βραχυπρόθεσμα, θα προεξοφλήσει τις θετικές εξελίξεις που θα φέρουν τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και μετά θα αποτιμήσει το σενάριο της βαθύτερης ύφεσης.

Άλλωστε γίνεται αντιληπτό από το σύνολο των παραγόντων της Αγοράς ότι η Κυβέρνηση είχε να επιλέξει μεταξύ μίας διατεταγμένης ύφεσης και μίας “κραυγαλέας” χρεοκοπίας και φυσικά επέλεξε το πρώτο.

Από εκεί και πέρα η βραχυπρόθεσμη τάση θα συνεχίσει να εξαρτάται από την επίλυση του δανειακού προβλήματος του δημοσίου.

Σημαντική η “αποψίλωση” του “πράσινου” στο ταμπλό των Δεικτοβαρών τίτλων.

Έτσι τα μεγαλύτερα κέρδη για Coca-Cola (+3,08%) και Βιοχάλκο (+1,10%), απλά θετικό πρόσημο για Τιτάνα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Motor Oil, Eurobank και αμετάβλητος ο τίτλος της Τρ. Πειραιώς.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-3,66%) και MPB (-2,39%).

Αξιοσημείωτες απώλειες για Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Κύπρου και αρνητική ημερήσια μεταβολή για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Αγροτική, Intralot, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 50 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 1987,13 μονάδες (14.00) και υψηλό τις 2037,4 μονάδες (11.30), άλλαξε 10 φορές πρόσημο και έκλεισε στις 2014,55 μονάδες με απώλειες 0,36%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 192 εκατ. από τα οποία τα 7,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Μικτών συναισθημάτων η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές έναντι 100 πτωτικών, παρά ταύτα 20 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 3 έως 14,71%.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας και οι Τεχν. Εκδόσεις, Ιντρακάτ, Ιλυδα, Σιδενόρ, ΕΛΒΑΛ, Jumbo κ.λ.π.

Επίσης όσον αφορά τους Δεικτοβαρείς τίτλους και μετά την χθεσινή αναφορά της στήλης στην Βιοχάλκο, η επόμενη μετοχή που συγκεντρώνει τα βλέμματα των αναλυτών είναι αυτή της Coca-Cola που σήμερα έκλεισε σε νέο υψηλό 21 μηνών.

Οι αγοραστές “ποντάρουν” ότι οι εξελίξεις Coca-Cola Company και Coca-Cola Enterprises μπορεί να έχουν συνέχεια, ενώ τεχνικά για τον τίτλο οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 19,58 και 19,92 ευρώ.

Όμως η απαισιόδοξη σχολή σκέψης είναι εδώ και μάλιστα δείχνει να έχει αυξανόμενους “οπαδούς” (!)

Σύμφωνα με τους συντηρητικά σκεπτόμενους, ακόμη και αν όλα πάνε καλά σχετικά με το δανεισμό του Μαρτίου, η επόμενη μέρα για το ταμπλό της Σοφοκλέους δείχνει χαμηλής ορατότητας.

Τα κυβερνητικά μέτρα που αναγγέλθηκαν, θα πλήξουν προφανώς την πραγματική οικονομία, μειώνοντας τη ζήτηση και κατ΄ επέκταση τα εταιρικά κέρδη και οδηγώντας της σε “βαθιά καχεξία” για αρκετά χρόνια, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αποτιμήσεις των εισηγμένων.

Πέραν αυτού, ενώ σήμερα η Κυβέρνηση φαίνεται να έχει τη στήριξη του κόσμου για τη λήψη σκληρών μέτρων, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ισχύει μεσοπρόθεσμα, αν η κρίση αποδειχθεί βαθύτερη και χρειαστεί η λήψη και άλλων μέτρων.

Η μειωμένη ζήτηση, η καταπόνηση των εταιρειών από την παρατεταμένη κρίση, αλλά και οι περιορισμένες διαθέσεις των Τραπεζών για νέες χρηματοδοτήσεις μακροχρόνιων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα οδηγήσουν αρκετούς ομίλους με “αδύνατο” ταμείο σε συνθήκες ταμειακής ασφυξίας.

Δεν θα είναι λίγες οι εισηγμένες που θα “πετάξουν λευκή πετσέτα”, ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν και αρκετές “υποχρεωτικές εξαγορές”, υποστηρίζουν παλαιοί παράγοντες της Αγοράς (!)

Πιθανότατα στο Χ.Α. να υπάρξει σημαντικό “ ξεκαθάρισμα”, προς όφελος των εταιρειών που θα “διατηρηθούν στη ζωή” και θα βγουν σχετικά ενισχυμένες, όταν ξεκινήσει η αργή ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.

Βεβαίως τα πρόσφατα αλλά και τα νέα μέτρα θα έχουν σημαντική επίπτωση και στην άνοδο του πληθωρισμού, που θα επιστρέψει δριμύτερος (θα είχε ήδη κάνει πιο αισθητή την εμφάνισή του αν η διάθεση κατανάλωσης δεν είχε χτυπήσει ναδίρ), καθώς η αύξηση στο Φ.Π.Α. και ο νέος φόρος στα καύσιμα θα δώσει το “άλλοθι” για ηχηρή εκτόξευση των τιμών.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η αφόρητη πίεση των Αγορά οδήγησε την Κυβέρνηση στην λήψη του πακέτου των νέων μέτρων, που κατ΄ αρχήν αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στο Χ.Α., υπό την έννοια ότι θα σταματήσουν οι αυξήσεις στο spread και οι “εισαγόμενες” αρνητικές εκθέσεις, ενώ για κάποιες συνεδριάσεις η πιθανή άνοδος να “επιχορηγηθεί” και από κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου, από όσους επιμένουν να διατηρούν θέσεις “short” υποστηρίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό σύμβουλο της Proton Bank η όλη διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε ένα βραχυπρόθεσμο ανοδικό ριμπάουντ που θα φέρει τον Δείκτη έως και 150 μονάδες υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων και στην καλύτερη περίπτωση να “σβήσει” τις απώλειες του 2010.

Όμως από εκεί και πέρα θεωρείται βέβαιο ότι τα μέτρα θα φέρουν στην Αγορά υφεσιακές καταστάσεις, οι οποίες θα συμπεριλάβουν τον μεγαλύτερο όγκο του κύκλου εργασιών των εισηγμένων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Επομένως οι προσδοκίες της Αγοράς για κερδοφορία θα περιοριστούν σε μικρό και συγκεκριμένο αριθμό εταιρειών με “ειδικά χαρακτηριστικά” όπως εξωστρέφεια, ειδικά πεδία δραστηριοτήτων κ.λ.π.

Άρα μετά την πρώτη ανοδική αντίδραση η Αγορά θα κληθεί να επανατιμολογήσει τις νέες παραμέτρους, αλλά και να επανεξετάσει τις νέες επενδυτικές επιλογές.

Στον FTSE και στον τίτλο της Alpha Bank, στρέφει διαγραμματικά την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος.

Σύμφωνα με τον αναλυτής της Fortius Finance, χθες, για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης “αναπνέει” σε επίπεδο κλεισίματος πάνω από το καθοδικό κανάλι δημιουργώντας έτσι σκέψεις για πιθανό τερματισμό της έντονης καθοδικής κίνησης από τις 1578 έως τις 885 μονάδες.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η διατήρηση του δείκτη πάνω από το όριο της άνω γραμμής, στις 987 μονάδες και κυρίως πάνω από την πολύ βραχυχρόνια στήριξη, στις 948 μονάδες περίπου. Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι επόμενες συνεδριάσεις και για αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους, που απαρτίζουν το Δείκτη, καθώς “απειλούν” ισχυρά διαγραμματικά σημεία αντιστάσεων, όπως για παράδειγμα η Alpha τα 7,40 ευρώ, η Εθνική τη ζώνη 15 με 15,4 ευρώ, η Eurobank τα 6,75, η Πειραιώς τα 6,60 ευρώ, ο ΟΠΑΠ τα 15,5 ευρώ.

Πιθανή σταθεροποίηση του 20αρη πάνω από τα εν λόγω επίπεδα τιμών θα “αναταράξει” το υπάρχον τοπίο στον “πυθμένα” της Αγοράς δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες αλλαγής της υπάρχουσας τάσης από καθοδική σε πλαγιοανοδική βάζοντας έτσι ως στόχο στους επόμενους μήνες την επανείσοδο του δείκτη μέσα στη ζώνη ταλάντωσης 1.100 με 1.174 μονάδων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius Finance και όσον αφορά τον τίτλο της Alpha Bank ο αγοραστής που εισήλθε στη μετοχή στη δεύτερη περίοδο πτώσης φαίνεται να έχει πολύ πιο “ισχυρά χέρια”, στοιχείο, όπου μας προϊδεάζει για τον πιθανό τερματισμό της καθοδικής κίνησης της μετοχής τοποθετώντας έτσι διαγραμματικά ένα πολύ ισχυρό “stop” στην περιοχή των 5,77€.

Από απόψεως τώρα διαγραμματικής ανάλυσης το σημείο κλειδί, όπου θα καθορίσει το βραχυχρόνιο “trend” της μετοχής είναι η περιοχή των 7,40 ευρώ. Πιθανή επιβεβαιωμένη ανοδική της διάσπαση θα οδηγήσει τη μετοχή προς το επόμενο σημείο αντίστασης των 8,08 ευρώ ανοίγοντας όμως το δρόμο για την ισχυρό επίπεδο αντίστασης των 8,58 ευρώ.

Η Αγορά έχει πλέον momentum και τεχνικά “χτίζει” ανοδική εικόνα η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να επεκτείνει το ανοδικό περιθώριο κατά 10% ή έως την περιοχή των 2.200 μονάδων, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η διάσπαση του καναλιού και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πάνω από την κομβική περιοχή των 2.000 μονάδων πιστοποιεί την εγκυρότητα του ανοδικού σήματος που δόθηκε από τον κινητό μέσο των 30 ημερών, υποστηρίζει ο σύμβουλος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Αν και το ενδεχόμενο κατοχύρωσης κερδών μετά από “δυνατές” ανοδικές συνεδριάσεις για τον Τραπεζικό κλάδο είναι υπαρκτό η εξέλιξη της ανόδου έχει συνεκτική δομή η οποία προς το παρόν περιορίζει το ενδεχόμενο μιας απότομης υποχώρησης.

Ο Γενικός Δείκτης έχει αποφύγει έως τώρα την εικόνα βίαιων εξάρσεων αυξάνοντας σταδιακά τις συναλλαγές διατηρώντας έτσι την ομαλή ροή κεφαλαίων προς την Αγορά. Αν και η σημερινή συνεδρίαση επηρεάστηκε από τις Κυβερνητικές ανακοινώσεις των νέων μέτρων για την οικονομία, ενδεχόμενη υποχώρηση των spreads στην Αγορά ομολόγων κάτω από τις 300 μονάδες βάσης θα ενισχύσει σημαντικά την επενδυτική ψυχολογία αναστέλλοντας την διάθεση πωλήσεων.

Η ανοδική αντίδραση εκτιμάται ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την αύξηση της ρευστότητας των χαρτοφυλακίων καθώς μεσοπρόθεσμα οι συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων στο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον θα γίνουν δυσκολότερες και ως εκ τούτου συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό την βιωσιμότητα της ανόδου καθώς και τα περιθώρια συνέχισης προς τα προηγούμενα υψηλά επίπεδα τιμών.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση με σημαντικό εύρος διακύμανσης που διατήρησε σε ικανοποιητικό επίπεδο οι συναλλαγές.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE γύρισαν σε υπερτιμήσεις περίπου 0,65%.

Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13025, τιμή εκκαθάρισης 1008,76) κινήθηκαν μεταξύ 987 και 1021 μονάδων.

Σε χαμηλά επίπεδα ο δανεισμός τίτλων (30000 ΟΤΕ, 10000 MIG, 35000 Coca-Cola, 75000 Jumbo, 8000 Eurobank, 6000 Τιτάν, 75900 ΔΕΗ, 186000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6167), Alpha Bank (2265), Πειραιώς (1219), Eurobank (1146), Κύπρου (287), Ταχ. Ταμιευτήριο (263) MIG (752), ΟΤΕ (1886), MPB (137), ΔΕΗ (301), Coca-Cola (247), Μυτιληναίος (131), Ιντρακόμ (150), Βιοχάλκο (165), ΟΠΑΠ (163), Ελλάκτωρ (560), Σιδενόρ (155), ΓΕΚ (239).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 3/3 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 229669 τεμ., Alpha Bank 53624 τεμ., Eurobank 20079 τεμ., ΟΤΕ 5384 τεμ., Πειραιώς 5801 τεμ., Coca-Cola 5211 τεμ., Jumbo 78095 τεμ., ΔΕΗ 8062 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων
σημειώθηκε σε: Εθνική 5455 τεμ., Alapis 65638 τεμ., Coca-Cola 6928 τεμ., Eurobank 6135 τεμ..

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (9689631 τεμ.), Eurobank (11582773 τεμ.), Κύπρου (6091510 τεμ.), Πειραιώς (9162012 τεμ.), Alpha Bank (8888394 τεμ.).

Σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 2 Μαρτίου 2010, κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ σε ποσοστό ισοδύναμο του - 0,19% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1.140.000 μετοχές της εκδότριας (σε σύνολο έκδοσης 607.042.000 μετοχών).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v