Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το ελληνικό στοίχημα στο προσκήνιο

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων βρίσκεται το «ελληνικό στοίχημα». Πρώτη… κλήρωση, η έκδοση του 10ετούς ομολόγου ύψους 5 δισ. ευρώ,  με πονταρίσματα προεξόφλησης για τις επόμενες 6-7 συνεδριάσεις.

…και τώρα το πρώτο ταμείο. Σε άμεση αξιοποίηση του θετικού κλίματος σπεύδει η κυβέρνηση, καθώς όπως σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος επίκειται κοινοπρακτική έκδοση 10ετών ομολόγων ύψους 5 δις. ευρώ. Παράλληλα μέσω επαφών και συμφωνιών με μεγάλα επενδυτικά σπίτια του εξωτερικού επιχειρείται η…προσέλκυση αυτών, που μέχρι πρότινος «πυροβολούσαν» την ελληνική αγορά.

Η πρώτη πράξη του «ελληνικού στοιχήματος» θα παίζεται μέχρι τα μέσα Μαρτίου και εάν κρίνουμε από την έκταση που δόθηκε εχθές σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ μπορεί να αποβεί υπέρ της αγοράς.

Πρόγευση δόθηκε στο τριήμερο 26/2-2/3 με αντίδραση των βασικών δεικτών κυρίως όμως του FTSE 20 έως τις 1.018 μονάδες.

Το σημαντικό είναι, πως εχθές «κρατήθηκαν» τα περισσότερα κέρδη αυτού του τριημέρου προεξόφλησης με τον 20άρη να επιβεβαιώνει μάλιστα τις 989 μονάδες. Αν και η χθεσινή διολίσθηση προς τις 987 αφήνει…ουρά για περαιτέρω μικρή διόρθωση πολλά θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο.

Εάν προχωρήσει σήμερα- αύριο στην έκδοση του 10ετούς τότε πολλά θα εξαρτηθούν από την υποδοχή που θα έχει, την έκταση της κάλυψης και προπάντων τους όρους.

Αν και νωρίς στην αγορά ομολόγων οι πρώτες ενδείξεις φέρνουν την διαφορά επιτοκίου/spread στο 2,8-2,91% ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις τραπεζικών χρηματιστηριακών είναι μάλλον συγκρατημένα αισιόδοξες.

Η στάση, που θα κρατήσει η Moody’s καθώς αφορά και την εκτίμηση της για πέντε τράπεζες Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εμπορική. Βέβαια ο ίδιος οίκος και ο Fitch τιμολογούν θετικά τα νέα μέτρα, ωστόσο ενδεχόμενη αναθεώρηση της εκτίμησης της για τις ελληνικές τράπεζες θα μπορούσε να συντηρήσει κάποιες ρευστοποιήσεις. Περισσότερο για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων θα λέγαμε, καθώς στην Εθνική θεωρούν τα 14,2-13,9 ευρώ ασφαλή στήριξη για αυτή την φάση της αγοράς.

Μάλιστα στην περίπτωση, που σήμερα-αύριο επιχειρηθεί μία αντίδραση πέραν των 15,1-15,2 ευρώ τότε οι όροι του παιχνιδιού μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Μέχρι την κρίσιμη ημέρα του Μαρτίου μένουν 6 το πολύ 7 συνεδριάσεις, διάστημα που προεξοφλείται ότι η αγορά μπορεί να δώσει ακόμη μία αντίδραση, έστω και εάν το νέο σημείο εκκίνησης είναι λίγο χαμηλότερο.

Για τον τραπεζικό κλάδο οι 2.197 μονάδες θεωρούνται ασφαλές σημείο στήριξης και αναφοράς, κάτι που μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί στην πράξη. Και κυρίως από τον χρόνο, τους όρους έκδοσης του νέου 10ετούς και την στάση των ξένων, που πάντως τώρα έχουν συμφέρον να βγάλουν υπεραξίες ποντάροντας υπέρ του «ελληνικού στοιχήματος».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v