Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν "τα παράτησαν" οι αγοραστές!

Η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το ΧΑ θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι εμφάνισε δύο πρόσωπα. Το 40% του τζίρου στην ΕΤΕ. Κέρδη για 3Ε, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Στο 1 προς 1 περίπου η αναλογία ανοδικών-πτωτικών.

Η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη και η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι εμφάνισε δύο πρόσωπα.

Στο πρώτο κομμάτι οι αγοραστές, έστω και με επιλεκτικές κινήσεις, έδειχναν περισσότερο “εκδηλωτικοί”, όμως μετά τις 14.45 ο Δείκτης άρχισε να “κοιτά νοτιότερα” με αποτέλεσμα να χαθεί το ψυχολογικό όριο των 2100 μονάδων (αλλά και τεχνικά ζητούμενο δηλαδή το κλείσιμο πάνω από την ζώνη 2090 – 2095) και να επιστρέψει ο σκεπτικισμός στις τάξεις των εμπλεκομένων.

Ο τελευταίος μάλιστα υπήρχε από την αρχή της συνεδρίασης, καθώς ήταν ευδιάκριτο πως η ανοδική αντίδραση δεν είχε σαν “καύσιμο” τον τζίρο (μέσα στους έξι χαμηλότερους του τρέχοντος έτους και τέταρτος συνεχόμενος με πτωτικές διαθέσεις), αλλά τις εντυπώσεις από την “ευγενική χορηγία” δηλώσεων του φίλου Νικολά (!).

Τα “σοβαρά” χαρτοφυλάκια θα περιμένουν σοβαρότερους και πιο “χειροπιαστούς” καταλύτες για να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν την αδρανή θέση του θεατή στα δρώμενα της Σοφοκλέους, εκτιμούν έμπειροι επαγγελματίες του χώρου, που αποφεύγουν να εξετάζουν την Αγορά “day by day” και να “ενθουσιάζονται” με την πρώτη εμφάνιση του θετικού προσήμου.

Μέχρι τότε η Αγορά θα κινείται από traders που θα εκμεταλλεύονται την “ανοχή” (και ίσως την μερική απουσία) των εν δυνάμει πωλητών, αλλά θα είναι έτοιμοι να “προδώσουν” την πλευρά των αγοραστών στην πρώτη επιδείνωση του κλίματος.

Άλλωστε και οι πρώτες ενδείξεις από το α΄ δίμηνο του 2010 για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, μόνο την υπέρμετρη αισιοδοξία δεν επιτρέπουν.

Η ανοδική αντίδραση θα έχει και συνέχεια, εκτιμούν οι αισιόδοξοι, υποστηρίζοντας ότι αρκετοί Δεικτοβαρείς τίτλοι βρίσκονται πολύ κοντά σε περιοχές “stop loss” “short” και αν συνεχίζουν ανοδικά το “short covering” θα δώσει “καύσιμο” ανόδου.

Αυτή η σχολή σκέψης θα ήθελε συνεχή κλεισίματα του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 2095 μονάδων.

Στην κατανομή του τζίρου, το 89% σε μετοχές του 20αρη, το 40% στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας.

Σχετική υπεροπλία του “κόκκινου” δείχνει η εικόνα του 20αρη.

“Πράσινες” εξαιρέσεις
και μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+3,43%) και Coca-Cola 3Ε (+2,71%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Κύπρου και MIG.

Θετικό πρόσημο για την Εθνική Τράπεζα και αμετάβλητος ο τίτλος της MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Βιοχάλκο (-5,36%) και Τιτάνα (-4,32%), με τους δύο τίτλους να κλείνουν στο χαμηλό ημέρας.

Αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική, Motor Oil, Alpha Bank, Eurobank και αρνητική ημερήσια μεταβολή για Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 33 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 2113,29 (14.42) και χαμηλό τις 2080,92 μονάδες (16.22) για να κλείσει στις 2087,45 μονάδες με κέρδη 0,26%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 153 εκατ. από τα οποία τα 2,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Στα σημεία κρίθηκε η τελική εικόνα με 90 ανοδικές μετοχές έναντι 92 πτωτικών και 25 τίτλοι (οι περισσότεροι με ελάχιστες συναλλαγές)με ημερήσια κέρδη από 4 έως 19,50%.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης τεχνικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζει την σημερινή συνεδρίαση ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει ότι λείπει από την Αγορά το “φρέσκο χρήμα” και ότι αυτή συνεχίζει να κινείται από αγοραστές βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο μπορεί οι ξένοι επενδυτές να δήλωσαν, εν πολλοίς, ικανοποιημένοι από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, όμως η Αγορά θα συνεχίσει να άγεται και να φέρεται από το ύψος του επιτοκίου δανεισμού στα Ελληνικά ομόλογα.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν επίσης οι διεθνείς Αγορές που προς το παρόν δείχνουν να διατηρούν το ανοδικό τους momentum, αλλά και τα αποτελέσματα των εισηγμένων, όπου από τα πρώτα δείγματα γραφής δεν πρέπει να αναμένονται πολλές και σημαντικές εκπλήξεις, από την στιγμή που η εγχώρια οικονομία εισέρχεται σε μεγάλη ύφεση.

Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δραξ, όπου επικρατεί φόβος χάνεται το αίσθημα της αισιοδοξίας και η θετική ψυχολογία και αυτό συμβαίνει στην παρούσα φάση στην χαμηλών αντανακλαστικών Σοφοκλέους.

Μείζονα ρόλο στην συνέχεια και δη στον Τραπεζικό κλάδο, θα παίξει η εξυπηρέτηση δανείων όχι μόνο της Χώρας, αλλά και των δανειοληπτών προς τις Τράπεζες.

Η Αγορά περιμένει οι “ευχάριστες” δηλώσεις να μετουσιωθούν σε πραγματική βοήθεια, αλλά και τις νέες εκτιμήσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec., η λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων από την Κυβέρνηση, θέτει τους Ευρωπαίους πλέον προ των ευθυνών τους, καθώς σε περίπτωση προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για τις ξένες Τράπεζες και το ευρώ.

Η δημοπρασία των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε όχι τόσο για να διαπιστωθεί αν μπορεί να δανεισθεί το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά για να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι ακόμα και μετά την εφαρμογή σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, ο δανεισμός παραμένει εξαιρετικά ακριβός για την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ. άντλησε μόνο €5 δισ. και όχι τα €16 δισ. τα οποία του προσφέρθηκαν.

Με την υπομονή της Κυβέρνησης πλέον να φαίνεται ότι εξαντλείται, καθώς ορισμένα από τα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν υπό την πίεση των Ευρωπαίων μπορεί να μην είχαν προταθεί ακόμα και από το ΔΝΤ, οι προσεχείς δύο με τρεις εβδομάδες φαίνεται ότι θα είναι οι πλέον καθοριστικές για τον τρόπο χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Η άνοδος του Γενικού Δείκτη, αλλά και των ξένων δεικτών μετά την εφαρμογή των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων από την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και μετά από την άντληση €5 δισ. μέσω της δημοπρασίας των 10ετών ομολόγων, φαίνεται σαν να προεξοφλεί περαιτέρω αποκλιμάκωση του αρνητικού κλίματος στην Ελλάδα.

Ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει άμεσα και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις να δοθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα από την Ευρώπη και ο κύριος Trichet να μεσολαβήσει για τη λύση αυτού του θέματος αντί να ζητά από την Ελλάδα να σταματήσει τις αναφορές για προσφυγή στο ΔΝΤ.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκει “πατήματα” στην προοδευτική αλλά σταθερή αποκλιμάκωση των spreads και την ανοδική εικόνα των ξένων Αγορών, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί ότι η τεχνική εικόνα της Αγοράς έχει βελτιωθεί σημαντικά καθώς ο Γενικός Δείκτης δεν φαίνεται στις ενδοσυνεδριακές του διορθώσεις να χάνει την επαφή του με τα προηγούμενα κλεισίματα διατηρώντας έτσι μια “συνεκτική” εικόνα τιμών και διακυμάνσεων.

Η προηγούμενη εβδομάδα έχτισε ένα ανοδικό momentum με τέτοιο τρόπο αυξάνοντας τις πιθανότητες προσέγγισης των 2200 μονάδων, ενώ ίσως χρήζουν επισήμανσης τα διαγράμματα των ΕΧΑΕ, ΑΤΕ, ΔΕΗ και Intralot τα οποία έχoυν υποαποδώσει από το πρόσφατο ράλι της Αγοράς και βραχυπρόθεσμα εμφανίζουν ενδιαφέρον.

Η Αγορά συνεχίζει να κινείται από traders και “short covering” και με αυτά σαν “κινητήρες ανόδου” δύσκολα θα μπορέσει να υπερβεί την δύσκολη ζώνη αντίστασης που οριοθετείται μεταξύ 2100 και 2150 μονάδων, εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος.

Κατά τον αναλυτή της Fortius Finance, η ανοδική κίνηση για να αποκτήσει πειστικότερο και βιωσιμότερο χαρακτήρα θα πρέπει να ανεβάσει τζίρους και να βελτιώσει την “ποιότητα” των αγοραστών.

Σε κάθε άλλη περίπτωση και με δεδομένο ότι έπονται αποτελέσματα Τραπεζών όπως Eurobank (11/3), Alpha Bank (16/3) και Εθνική (18/3), αλλά και η λήξη των Σ.Μ.Ε. Μαρτίου (19/3), το σενάριο πλάγιας κίνησης, ή ακόμα και υποχώρησης προς τις 2000 μονάδες φαίνεται να κερδίζει πόντους.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με συνεδρίαση οριακών απωλειών και μειωμένου τζίρου ξεκίνησε η εβδομάδα.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE γύρισαν σε υποτιμήσεις περίπου 0,35%.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7644, τιμή εκκαθάρισης 1037,3) κινήθηκαν μεταξύ 1035 και 1056 μονάδων.

Παρέμεινε σχετικά χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (10000 Coca-Cola, 5000 Eurobank, 117700 Alpha Bank, 10000 MIG, 200000 Alapis, 27500 Πειραιώς, 30000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2877), Alpha Bank (1051), Πειραιώς (521), Eurobank (729), Κύπρου (857), Ταχ. Ταμιευτήριο (235) MIG (2307), ΟΤΕ (538), MPB (179), ΔΕΗ (404), Coca-Cola (306), ΟΠΑΠ (219), Ελλάκτωρ (976), ΓΕΚ (152), ΕΧΑΕ (311), Ιντρακόμ (397), Βιοχάλκο (136), Μυτιληναίος (141), Motor Oil (104).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 8/3 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 198904 τεμ., Eurobank 19806 τεμ., ΟΤΕ 46292 τεμ., MIG 32020 τεμ., ΔΕΗ 5628 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Εθνική 41797 τεμ., Alapis 21023 τεμ., Coca-Cola 5900 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (10293543 τεμ.), Eurobank (11534504 τεμ.), Κύπρου (5909609 τεμ.), Πειραιώς (8552710 τεμ.), Alpha Bank (8024874 τεμ.).

Σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 5η Μαρτίου 2010, κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ σε ποσοστό ισοδύναμο του - 0,29% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1.750.000 μετοχές της εκδότριας (σε σύνολο έκδοσης 607.042.000 μετοχών).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v