Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με προϋποθέσεις κλείσιμο στις 2.100

Υπό προϋποθέσεις η «κατάκτηση» σε κλείσιμο των 2.100 μονάδων μπορεί να κερδηθεί σήμερα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ΧΑ «επιστρέφει» σε τιμές 19ης Ιανουαρίου και «βλέπει» πλέον την κρίσιμη περιοχή των 2.150 μονάδων.

Μπορεί η αρχή της συνεδρίασης να ήταν λίγο…διστακτική, όμως μετά τα πρώτα 10-15 διερευνητικά λεπτά των εκατέρωθεν προθέσεων οι αγοραστές πήραν ξεκάθαρα προβάδισμα.

Θα σταθούμε κατ΄αρχήν στα τοπικά χαμηλά των βασικών δεικτών, καθώς με τους χθεσινούς πυθμένες θα τα θεωρήσουμε σχηματισμούς «διπλών ελάχιστων» προκειμένου να λάβουμε πιο ξεκάθαρη θέση υψηλότερα.

Για τον Γενικό Δείκτη οι 2.090 ήταν το χαμηλό αρχής- σε συνδυασμό με το χθεσινό κλείσιμο των 2.085 μονάδων- δημιουργεί μία ικανή τεχνική ζώνη. Ανάλογα για τον FTSE 20 στις 1.042, για τις τράπεζες στις 2.318,5 μονάδες και για την Εθνική Τράπεζα στα 15,75 ευρώ. Τιμές επαρκείς κατά την εκτίμηση ορισμένων βραχυπρόθεσμων παικτών, που θα διευκολύνουν σταδιακά την ενεργότερη συμμετοχή και άλλων στο… παιχνίδι.

Η μετοχή της Εθνικής στα 15,9-16,10 ευρώ, η Eurobank στα 6,43 ευρώ, η Alpha Bank στα 7,26 ευρώ και ο ΟΠΑΠ, η στήριξη του οποίου δεν…χρειάζεται σήμερα λίγο χαμηλότερα στα 16,53 ευρώ.

Αλλωστε με την ορθολογική διαχείριση 3-4 δεικτοβαρών μετοχών έχεις σχεδόν πλήρη έκθεση και «χειραγώγηση» του FTSE 20, δείκτης που αυτή την περίοδο συγκεντρώνει περισσότερα κεφάλαια- πονταρίσματα διορατικών βραχυπρόθεσμων υπέρ του ενδεχόμενου αντίδρασης παρά διόρθωσης χαμηλότερα των 1.005-1.010 μονάδων.

Για την πλειονότητα των μετοχών του 20άρη και αρκετών από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση η συνεδρίαση εξελίσσεται βατή και σχετικά ελεγχόμενη με εμφανή την προσπάθεια επιβεβαίωσης των 2.100 μονάδων.

Υπενθυμίζουμε στους φίλους, που τους διαφεύγει, πως ενδεχόμενο «κλείσιμο» του Γενικού Δείκτη έστω και οριακά πάνω από το όριο των 2.100 μονάδων επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη στα χρονικά και τεχνικά επίπεδα της 19ης Ιανουαρίου, αρκετά πίσω δηλαδή συγκριτικά με την ταχύτητα, που κινείται τελευταία και το ΧΑ.

Επιπλέον στοιχείο, που παραπέμπει σε προσπάθειες αλλαγής του κλίματος θεωρείται η επιχείρηση «αφύπνισης» και ορισμένων μετοχών από τον μικρομεσαίο χώρο.

Οι εξελίξεις του Μπενρουμπή από τη μία που δημιουργούν δυναμική και για άλλες ανάλογες εισηγμένες, φήμες και ειδήσεις όπως αυτές που επηρεάζουν την Aspis Bank, την ΑΕΓΕΚ, την ΑΝΕΚ, τον Βωβό, την Centric ενδέχεται να λειτουργήσουν υπέρ της βραχυπρόθεσμης τάσης Προσώρας η μετοχή του Μπενρουμπή κυμαίνεται στα 3,48 ευρώ, του Βωβού στα 4,39 ευρώ, ενώ σχετική κινητικότητα παρατηρείται και για την AsCo στα 0,74 ευρώ, Ιασώ στα 3,75 ευρώ, Centric στα 0,70 ευρώ, Ιντρακόμ στα 1,07 ευρώ, Forthnet στα 1,04 ευρώ.

Στις 11.12 οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 34 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 14,5 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής. Αυξημένος τζίρος και για ΔΕΗ στα 12,60 ευρώ, Marfin Popular στα 2,09 ευρώ, Τραπεζα Κυπρου στα 4,87 ευρώ και αρκετές ακόμη, που φαίνονται διατεθειμένες να «κάνουν σήμερα την διαφορά».

Από τεχνικής πλευράς δεν αλλάζει κάτι στην βραχυπρόθεσμη προσέγγιση μας με βάση τα διαγράμματα, που είχαν «ανέβει» στις 8/3 (Εκηβόλος) και αφορούσαν για «το επόμενο ποντάρισμα στις 2.150 μονάδες».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v