Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πλώρη" για 2.150 με την Εθνική στα 16 ευρώ

Κερδίζει πόντους το σενάριο τελικής διαμόρφωσης του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 2.100 μονάδων. "Δένει" τα 16 ευρώ η Εθνική Τράπεζα, που οδηγεί τον FTSE20 προς τον στόχο των 1.080 μονάδων.

Διευρύνεται η αντίδραση της αγοράς σε επίπεδα υψηλότερα των 2.100 μονάδων, κάτι που ισχυροποιεί το ενδεχόμενο της βραχυπρόθεσμης ανοδικής κίνησης προς τις 2.150 μονάδες.

Παρά τις προειδοποιήσεις των ξένων οίκων, την υστέρηση των εσόδων, την προοπτική μεγαλύτερης αρνητικής ανάπτυξης για το 2010 (και βλέπουμε) παρά…παρά... οι "αγορές" φαίνεται πως προεξοφλούν και ΄΄νέα δέσμη μέτρων΄΄.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές οι "αγορές" προεξοφλούν, πως εν όψει της υποχρέωσης δανεισμού (περί τα 20 δις. ευρώ έως τα μέσα-τέλη Μαίου) η ελληνική πλευρά θα υποχρεωθεί να "θυσιάσει" και άλλα κεκτημένα προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Βέβαια όλα αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια…μέχρι τότε όμως αυτή η προεξόφληση θα αποτυπώνεται στο…ταμπλώ.

Πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης αντιδρούσε έως τα όρια των 2.130 μονάδων με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά 105 εκατ. ευρώ, από τα οποία 35,5 εκατ. ευρώ στην Εθνική και άλλα 11,5 στον ΟΠΑΠ (που λόγω "φρουτακίων" παίρνει τα πάνω του).

Ο FT20 αντέδρασε έως τις 1.066 μονάδες στοχεύοντας προς τις 1.080 μονάδες, με ότι συνεπάγεται για τη συνέχεια στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η βραχυπρόθεσμη φορά. Στα 7,42 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, με το…στοίχημα να παίζεται στην επαναπροσέγγιση της τιμής της α.μ.κ , στα 6,63 ευρώ η Eurobank που υπεραποδίδει (5,3%) ενώ και η Κύπρου "βλέπει" τα 5 ευρώ.

Ικανοποιητική από τεχνικής μορφής η αντίδραση, χωρίς ωστόσο αυξημένο τζίρο σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Μία εξήγηση μπορεί να αποτελεί η ενίσχυση της συναλλακτικότητας μετοχών χαμηλότερης χρηματιστηριακής αξίας, αφού παρά τον μέτριο τζίρο σημειώνονται περισσότερα "χτυπήματα" σε απόλυτο αριθμό μετοχών. Κάτι που διαφοροποιεί την σημερινή προσπάθεια σε σχέση με προηγούμενες και αποτυπώνεται στην θετική σχέση ανοδικών-καθοδικών με 115-120 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά.

Την υπεραπόδοση ακόμη και τραπεζικών μετοχών "ακολουθούν" ορισμένοι μικρομεσαίοι, κάτι που καθιστά ενδιαφέρουσα μέχρι τώρα τη συνεδρίαση. Στα 0,46 ευρώ η Imperio (9,5%), στα 0,74 ευρώ η Centric (8,8%), στα 0,31 ευρώ ο Χατρζηιωάννου (6,9%), στα 0,46 ευρώ ο Δρομέας αλλά και αρκετές ακόμη αυτής της κατηγορίας με συγκριτικά υψηλότερες συναλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Εάν στη συνέχεια οι βασικοί δείκτες δεν υποχωρήσουν χαμηλότερα των 1.110-1.115 μονάδων ο ΓΔ και των 1.050 μονάδων ο FT20 θα προσβλέπουμε για το πρώτο θετιικό-ουσιαστικό "κλείσιμο" του ΧΑ, μετά από τα μέσα Ιανουαρίου. Και στο ενδεχόμενο ενός επόμενου κύκλου προεξόφλησης εν όψει και της κρίσιμης 15-16ης Μαρτίου, που λογικά θα πρέπει να "λήγει" αυτό το ποντάρισμα

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v