Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Άλλαξε φόντο το τραπεζικό ταμπλό

Παρά το γεγονός ότι στην συνεδρίαση της Τετάρτης, στις τράπεζες επικράτησε το απόλυτο “πράσινο”, στην χθεσινή συνεδρίαση το “κόκκινο” επέστρεψε δριμύτερο. Κέρδη για Μυτιληναίο, Τιτάνα, Motor Oil.

Παρά το γεγονός ότι στην συνεδρίαση της Τετάρτης, στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους επικράτησε το απόλυτο “πράσινο”, στην χθεσινή συνεδρίαση το “κόκκινο” επέστρεψε δριμύτερο και μόνο ο τίτλος της Τραπεζα Κυπρου (με την βοήθεια των δημοπρασιών) έκλεισε αμετάβλητος.

Επίσης ας σημειωθεί ότι όλοι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι πλην των Ταχυδρομικό Ταμιευτηρίου και MPB έκλεισαν με πωλητές, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σαν απόλυτα λογικές τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών θεωρούν, τις χθεσινές, οι συγκρατημένα αισιόδοξοι που υποστηρίζουν ότι οι “bears” συνεχίζουν να δείχνουν εξασθενημένοι.

Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, όλα τα σημάδια στο χρηματιστηριακό ταμπλό δείχνουν σχετική βελτίωση κλίματος και ότι η ανησυχητική εικόνα των τελευταίων μηνών βαίνει προς εκτόνωση, έστω και αν η ύφεση είναι μπροστά μας.

Το “ράλι ανακούφισης” μπορεί να έχει και συνέχεια για την “ταλαιπωρημένη” εγχώρια Αγορά και οι επενδυτές μπορούν να “καταστρώνουν σχέδια” μέχρι τις 16 Μαρτίου που συνεδριάζει το Ecofin. Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης θα καθορίσουν τον επόμενο χρηματιστηριακό κύκλο και την πορεία της εγχώριας οικονομίας. Μέχρι τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση του Δείκτη έως τις 2200 μονάδες.

Αντίθετα το κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιφυλακτικοί, τονίζοντας πως αν σήμερα κιόλας ο Δείκτης δεν εξασφαλίσει κλείσιμο υψηλότερα των 2150 – 2152 μονάδων, η δυναμική της ανόδου φαίνεται να εξαντλείται και όλα δείχνουν ανοιχτά από την Δευτέρα, καθώς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας συμπίπτει και με το triple witching Μαρτίου.

Επίσης επισημαίνουν ότι οι “καθαρές” εντολές αγορών ακόμα και τώρα αποτελούν μειονότητα και ότι οι ανοδικές συνεδριάσεις έχουν σαν “καύσιμο” το βραχυπρόθεσμο trading και το όποιο “short covering”.

Σύμφωνα με τους επιφυλακτικούς οι περισσότεροι κλάδοι δείχνουν να περνάνε ένα παρατεταμένο “crash test”, με περισσότερο “θιγόμενους” το Εμπόριο, την Βιομηχανία και τα Είδη Πολυτελείας.

Όμως και ο “πολλά υποσχόμενος” κλάδος της Ενέργειας συνεχίζει να υποφέρει από καθυστερήσεις, γραφειοκρατίες και αγκυλώσεις.

Τί σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Είναι σχεδόν ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι τελικά, η ως τώρα “μάχη” της Κυβέρνησης με τους κερδοσκόπους, μάλλον βρίσκεται στην σφαίρα της δικαιολόγησης λήψης μέτρων και όχι εκείνη της μείωσης των κινδύνων, υποστηρίζει ο Κώστας Βέργος επισημαίνοντας ότι το spread μεταξύ των Ελληνικών και των Γερμανικών πολυετών ομολόγων, πενταετών και δεκαετών, δεν δείχνει να αποκλιμακώνεται σημαντικά, κάτι που αφήνει υπόνοιες ότι θα υπάρχουν και άλλες φάσεις κερδοσκοπίας.

Καθώς καμία θεσμική παρέμβαση, που εξάλλου θα ήταν ανέξοδη για την ΕΕ και της Ελλάδα, δεν έγινε για την απαγόρευση πράξεων short selling, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προβαίνει ως τώρα σε μια απλή απόφαση αναχρηματοδότησης των Ελληνικών τίτλων, που απλά θα έλυναν το “πρόβλημα” όπως πέρυσι έγινε με τις τράπεζες.

Μετά τα επώδυνα για την οικονομία μέτρα που λήφθηκαν (αύξηση ΦΠΑ κλπ.), αντί να αποχωρήσουν οι κερδοσκόποι, παραμένουν, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Έκανε θετική αίσθηση πάντως στην Αγορά, στο προηγούμενο διάστημα, η δήλωση των προέδρων των ισχυρών παραγωγικών τάξεων (του πρόεδρου της ΓΣΕΒΕ και του ΣΕΒ) ότι δεν θα διεκδικήσουν κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή κατάργηση του 14ου μισθού, όμως πρέπει να θεωρηθεί ως δεδομένο ότι η μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων θα οδηγήσει σε μείωση και των αποδοχών των ιδιωτικών υπαλλήλων και σε ραγδαία αύξηση των εταιρικών κερδών, εξέλιξη που θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε σημαντική ανατίμηση τις χρηματιστηριακές αξίες.

Πάντως, το γεγονός ότι υπήρχε κάποια μικρή υποχώρηση των επιτοκίων, πιθανολογώντας δήλωση της ΕΚΤ περί αναχρηματοδότησης ομολόγων όπως πέρυσι, επέτρεψε στην Αγορά να ανασάνει βραχυπρόθεσμα.

Στην παρούσα φάση, επομένως, θα ήμασταν συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς το διεθνές κλίμα είναι καλό και οι δηλώσεις των παραγωγικών φορέων υπονοούν μία πιο ήπια επίπτωση των Κυβερνητικών μέτρων σε ένα τμήμα της κατανάλωσης που εξαφανίζεται, αλλά δεν φαίνεται να αίρονται (ως τώρα) οι κερδοσκοπικοί παράγοντες. Μετά μικρή ανάκαμψη τιμών επομένως, την οποία βλέπουμε στο επόμενο διάστημα, ίσως δούμε νέα φάση πιέσεων, επισημαίνει ο κ. Βέργος.

Πρέπει να “συγκινηθούν” τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, για να δούμε κάτι καλύτερο στην Αγορά, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Από την άλλη πλευρά οι εξάρσεις στα Τραπεζικά blue chips έχουν “οσμή” κάλυψης “ανοικτών” θέσεων από Παράγωγα, δηλώνει υποψιασμένος ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Επίσης ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει της υστέρηση που συνεχίζουν να παρουσιάζουν σε αποδόσεις μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Υπό αυτό το πρίσμα μια κίνηση στο πλαίσιο εξομάλυνσης κάποιων στρεβλώσεων αναμένονται στην μετοχή της ΕΧΑΕ, της Intralot, της ΔΕΗ, του Μυτιληναίου, του ΟΠΑΠ ενδεχομένως και της Alapis για τις οποίες βραχυπρόθεσμα υπάρχουν τεχνικές προϋποθέσεις ανόδου.

Η επέκταση της ανόδου πάνω από την ζώνη των 2.200 μονάδων δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία. Οι τζίροι θα πρέπει να ενισχυθούν και το εσωτερικό περιεχόμενο των νέων της Αγοράς να είναι υποστηρικτικό για την προσέλκυση νέας ρευστότητας. Άνοδος πάνω από τις 2.200 μονάδες θα μας βρει πωλητές σε μέρος από τις θέσεις που έχουν δημιουργηθεί κάτω από τις 2.000 μονάδες καθώς εκτιμούμε ότι τα περιθώρια ολοκλήρωσης της ανοδικής διόρθωσης αρχίζουν να περιορίζονται, λέει ο αναλυτής της Πήγασος.

Στο ταμπλό του FTSE, τα μεγαλύτερα κέρδη για Μυτιληναίο (+2,61%), Τιτάνα (+1,92%) και Motor Oil (+1,76%).

Απλά θετικό πρόσημο για την Coca-Cola και αμετάβλητος ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Βιοχάλκο, Πειραιώς, Intralot, αξιοσημείωτες απώλειες για Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank, MPB, MIG και αρνητική ημερήσια μεταβολή για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική και Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 2164,05 μονάδες (10.57), όμως μετά τις 12.16 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 16.58 “είδε” το χαμηλό ημέρας των 2115,74 μονάδων και έκλεισε τελικά στις 2124,58 μονάδες με απώλειες 0,71%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος έφθασε τα 175 εκατ. από τα οποία τα 13,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Μικτών συναισθημάτων η τελική εικόνα με 79 ανοδικές μετοχές έναντι 93 πτωτικών και 20 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 10%.

Στους χθεσινούς θετικούς πρωταγωνιστές και οι ΕΛΓΕΚΑ, Δρομέας, Αλουμύλ, ΚΛΜ, Sato, Lavipharm κ.λ.π.


Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Πτωτική συνεδρίαση, παρά το σχετικά ανοδικό ξεκίνημα που συνδυάστηκε με σημαντική μείωση των συναλλαγών

Τα Σ.Μ.Ε. του FTSE με βάση την τιμή εκκαθάρισης έκλεισαν με discount 0,50%.

Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8670, τιμή εκκαθάρισης 1057,43) κινήθηκαν μεταξύ 1056 και 1086 μονάδων.

Πολύ χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (12100 Εθνική, 24000 Coca-Cola, 9800 MIG, 5800 Αγροτική, 6300 Σιδενόρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Βank (1629), Εθνική (2544), Πειραιώς (1162), ΔΕΗ (280), MPB (1021), Eurobank (1088), ΟΤΕ (2085), Κύπρου (675), Coca-Cola (235), Motor Oil (283), Βιοχάλκο (112), Ιντρακόμ (1992), Ελλάκτωρ (251), Μυτιληναίος (894), Αγροτική (329), ΕΧΑΕ (253), Σιδενόρ (263), ΟΠΑΠ (121), Ταχ. Ταμιευτήριο (189), MIG (3863).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., στην συνεδρίαση της 11/3 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Ελ. Πετρέλαια 22652 τεμ.

Επίσης το κυριότερο κλείσιμο θέσεων ανοιχτής πώλησης σε: Εθνική 548056 τεμ., Πειραιώς 20000 τεμ., Alapis 71519 τεμ., Alpha Bank 25000 τεμ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Χ.Α. ο μεγαλύτερος δανεισμός τίτλων παρατηρείται σε Eurobank (7011311 τεμ.), Εθνική (4324715 τεμ.).

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 10η Μαρτίου 2010 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0.10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος ΑΕ (ΟΤΕ). Αριθμός μετοχών (10/3/2010): -597.463. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (10/3/2010): -0,122%.

Σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 10η Μαρτίου 2010, κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ σε ποσοστό ισοδύναμο του - 0,14% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 871.875 μετοχές της εκδότριας (σε σύνολο έκδοσης 607.042.000 μετοχών).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v