Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πλούσια ατζέντα ξεκινά η Σοφοκλέους

Πολυσύνθετη η ατζέντα σήμερα για την αγορά, που καλείται να τιμολογήσει τη θετική έκθεση της S&P, τα μεγέθη της Alpha, τα αντικρουόμενα μηνύματα περί βοήθειας από Ε.Ε., τη συνάντηση ΓΑΠ-Μπαρόζο και το σενάριο του ΔΝΤ.

Πολυσύνθετη η ατζέντα σήμερα για την αγορά, που καλείται να τιμολογήσει τη θετική έκθεση της S&P, τα αποτελέσματα της Alpha, τα αντικρουόμενα μηνύματα περί βοήθειας από Ε.Ε. και τη συνάντηση Παπανδρέου-Μπαρόζο.

Ανοδικό ξεκίνημα και βλέπουμε είναι το σενάριο που δείχνει επικρατέστερο, καθώς οι διεθνείς παράγοντες συνηγορούν τουλάχιστον με ξεκίνημα με θετικό πρόσημο.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, χθες το βράδυ η FED διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και μίλησε για αργή ανάπτυξη, επιτρέποντας στη Wall Street να κλείσει σε θετικό έδαφος.

Θετική η εικόνα και από τα μεγάλα χρηματιστήρια του Ειρηνικού, ενώ σε θετικό άνοιγμα παραπέμπουν και τα Futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ανοδικά κινείται και το ευρώ έναντι του δολαρίου ευρισκόμενο σε υψηλά εβδομάδος, ενώ θετική εικόνα έρχεται και από την αγορά εμπορευμάτων.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους, ίσως σήμερα έχει μια πρώτη ευκαιρία ανοδικής διαφυγής.

Ο απόηχος της S&P που αιφνιδίασε χθες στο τελευταίο τέταρτο της συνεδρίασης, πιθανότατα να έχει «ανοδική ουρά», ιδιαίτερα αν όσοι παραμένουν σε «short” θέσεις προχωρήσουν σε κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης και στην αγορά Παραγώγων, όπου σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης το Συμβόλαιο του πρώτου μήνα έκλεισε με σημαντικό discount περίπου 1,65% αλλά μετά τις 17:00 σημειώθηκαν επιθετικές αγορές με έως και με premium 0,6%, 24.984 Συμβόλαια του 20άρη, λήξεως Μαρτίου δεν έχουν κλείσει ή δεν έχουν μετακυλιστεί θέσεις.

Ασφαλώς ένα σημαντικό κομμάτι του ενδιαφέροντος θα αποσπάσει στη σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος της Alpha Bank, μετά τα χθεσινά αποτελέσματα χρήσεως 2009.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Fortius Finance, ο τίτλος πραγματοποιεί βραχυχρόνια διαγραμματική συσσώρευση έχοντας δημιουργήσει ένα παραλληλόγραμμο επίπεδο ταλάντωσης μεταξύ 7,30 και 7,68 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ, ανοδική ή καθοδική διάσπαση του εν λόγω βραχυχρόνιου σχηματισμού θα δώσει σημαντική κίνηση στην τιμή της μετοχής.

Έτσι, λοιπόν, ανοδική διαφυγή πάνω από το 7,68 ευρώ μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 7,90 και 8,08 ευρώ, ενώ αντίθετα καθοδική διάσπαση των 7,30 ευρώ θα αφήσει τη μετοχή στη ζώνη 7,22 και 7,10.

Επίσης, πιθανότατα να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους τόσο ο τίτλος της Μυτιληναίος μετά τις πιθανολογούμενες εξελίξεις στην Endesa Hellas όσο και οι τίτλοι των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έβγαλαν αγοραστές αλλά δεν βρήκαν «συμπαράσταση» από το γενικότερο αρνητικό κλίμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού της χώρας, κρίσιμες αποφάσεις αναμένονται από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 τρέχοντος.

Μέχρι τότε, καλό θα είναι (και αν δεν υπάρξουν ιδιαίτερα αρνητικές εκπλήξεις από αποτελέσματα εισηγμένων και διεθνείς αγορές) ο Γ.Δ. να έχει δώσει κλείσιμο πάνω από τις 2.152 μονάδες, προκειμένου να κινηθεί στις 2.170 και 2.225 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση, δεν αποκλείεται να ξαναμπεί σε δοκιμασία η ζώνη στήριξης 2.072-2.050.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v