Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Στην εθνική μας μοναξιά…

Σε ΔΕΗ, Coca Cola και ΟΠΑΠ έχουν αφεθεί μέχρι στιγμής οι πρωτοβουλίες προκειμένου να διατηρηθεί το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, σε μια Σοφοκλέους που αγνοεί επιδεικτικά την καλή εικόνα των διεθνών αγορών.

Η καλή διάθεση που συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι μεγάλες διεθνείς αγορές φαίνεται να αφήνει ασυγκίνητη τη Σοφοκλέους που 4 ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης περιορίζεται στο να αλλάζει πρόσημα στον Γενικό της Δείκτη.

Ούτε η χθεσινή καλή εικόνα της Wall Street ούτε η κίνηση του DAX υψηλότερα των 6.000 μονάδων, αλλά ούτε και τα συνεχόμενα υψηλά 52 εβδομάδων για τον FTSE του Λονδίνου, δείχνουν να μπορούν να τονώσουν το ηθικό των αγοραστών και αυτό γιατί απλά λείπουν οι βοήθειες από τους περισσότερους δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ δεν υπάρχει ενδιαφέρον, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εκτός 20άρη.

Με τις τράπεζες να κωλυσιεργούν ή και να προβληματίζουν με τη συμπεριφορά τους, οι όποιες πρωτοβουλίες έχουν αφεθεί σε ΔΕΗ, Coca Cola και ΟΠΑΠ προκειμένου να εξασφαλίσουν τουλάχιστον το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη.

Ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλό, η εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και αποκαρδιωτική, με την Alpha Bank να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων και να απομακρύνεται από τη στήριξη των 7,40 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς δείχνει να χάνει τη στήριξη των 6,60 ευρώ, ενώ χαμηλότερα από τη στήριξη των 6,75 ευρώ κινείται η Eurobank.

Επίσης η Εθνική Τράπεζα, την παραμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 2009, βλέπει «βουνό» την αντίσταση των 16,30 ευρώ και αρκείται σε επικίνδυνες ισορροπίες πέριξ των 16 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα τα μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων κέρδη για ΔΕΗ και Coca Cola και τα αξιοσημείωτα κέρδη του ΟΠΑΠ δεν δείχνουν ικανά να διασφαλίσουν από μόνα τους έστω και το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, καθώς αξιοπρόσεκτες απώλειες εκτός τραπεζικού ταμπλό σημειώνουν Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Τιτάν.

Ο Γενικός Δείκτης μέχρι στιγμής κινείται σε ένα εύρος περίπου 29 μονάδων, με ενδοσυνεδριακό υψηλό τα 2.131,83 μονάδες και χαμηλό τις 2.104,58 μονάδες, προσπαθώντας ουσιαστικά να ισορροπήσει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.100 μονάδων.

Ο τζίρος σαφέστατα αυξημένος πλησιάζει τα 150 εκατ. ευρώ, όμως από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν 59,2 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές κυρίως λόγω ενός πακέτου 3,1 εκατ. τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 16,96 ευρώ.

Περίπου ισοβαρής η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών (86) – πτωτικών (71) μετοχών, ενώ δεκάδες τίτλοι παραμένουν συναλλακτικά απονευρωμένοι.

Στα επιμέρους, συνεχίζεται το σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ενώ κάποια κινητικότητα παρουσιάζουν και μετοχές των Centric, Σωληνουργεία Κορίνθου και λίγων ακόμα τίτλων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v