Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με αιχμή τις τράπεζες η επανάκτηση των 2.600

Επανάκτηση χαμένων εδαφών επιχειρείται στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να ξανακερδίζει τις 2.600 μονάδες και ο FTSE 20 να προσεγγίζει τις 1.400 μονάδες. Αιχμή, το μέχρι χθες…βαρίδι της τάσης, δηλαδή οι τράπεζες.

«Για την τεχνικότητα της αγοράς, ρε γ…το!»

Δίνει την αντίδραση το ΧΑ με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να επιχειρούν ένα-δυό βήματα ψηλότερα. Με τον Γενικό προς τις 2.623 μονάδες, τον FTSE 20 έως τις 1.394 μονάδες και τις τράπεζες μέχρι 2,1% υψηλότερα.

Κίνηση με αξία συναλλαγών στα 38 εκατ. ευρώ και τον υψηλότερο τζίρο ευνόητα ξανά στις τράπεζες. Μόνο, που αυτή τη φορά-και προσώρας- η Εθνική Τράπεζα αντιδρά στα 24,44 ευρώ, η Alpha Bank στα 12,68 ευρώ, η Eurobank στα 10,44 ευρώ, η Marfin Popular Bank στα 2,91 ευρώ ενώ ακολουθούν στην πλειονότητα τους οι δυνάμεις του 20άρη.

Από τις μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης η ΔΕΗ «πιάνει» τα 14,55 ευρώ, ο ΟΠΑΠ τα 17,78 ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος τα 50 ευρώ, ενώ υψηλότερα διαμορφώνονται από Motor Oil, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια μέχρι ΕΧΑΕ, Jumbo, ΣΙΔΕΝΟΡ κ.α.

Η κίνηση φαίνεται μέχρι στιγμής αρκετά πειστική-τουλάχιστον όσον αφορά σε τραπεζικές μετοχές και ορισμένους τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά η βραχυπρόθεσμη τάση θα πρέπει να αρχίσει να ξεκαθαρίζει από αργά το βράδυ στην Wall και στη συνέχεια σε Ευρώπη και ΧΑ στη αυριανή συνεδρίαση.

Προσώρας εκτυλίσσεται μία αν μη τι άλλο επιβεβλημένη- κατά την εκτίμηση μας- αντίδραση μετά από την αιχμηρή διόρθωση των προηγούμενων ημερών και την εσπευσμένη κατοχύρωση θέσεων (αρχικά) και έξοδο αρκετών ξένων και λόγω της επισημοποίησης των φορό- μέτρων και της «έκτακτης εισφοράς».

Σε γενικές γραμμές εμμένουμε στην καθημερινή προσέγγιση που ακολουθούμε τις τελευταίες συνεδριάσεις παρακολουθώντας την βύθιση του ΧΑ και προσβλέποντας σε μία κατ΄αρχήν αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών.

Ενθαρρυντικό το ότι ο Γενικός Δείκτης περνά και πάλι τις 2.600 μονάδες αλλά η αγορά χρειάζεται περισσότερα, που σε επίπεδο 20άρη αντιστοιχούν σε επαναφορά προς τις 1.400-1.405 μονάδες. Ει δυνατόν με αυξημένες συναλλαγές και βλέπουμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v