Έχει συνέχεια το ράλι της Σοφοκλέους;

Η τάση στις διεθνείς αγορές και τα σινιάλα από τα εταιρικά κέρδη, καθώς κορυφώνεται η περίοδος ανακοινώσεων τριμήνου θα καθορίσουν την τροχιά στο ΧΑ. Οι ενδείξεις κόπωσης. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Αντιμέτωπη με την παράδοση, που θέλει τις ανοδικές αντιδράσεις να ολοκληρώνονται προς το τελευταίο 10ήμερο του Μαίου θα βρεθεί η αγορά την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ίδια περίοδο θα ολοκληρώνεται ο κύκλος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου, με την Εθνική να έχει τον τελευταίο λόγο, ενώ από 1ης Ιουνίου επανέρχεται το μέτρο των "ανοιχτών πωλήσεων".

Στοιχεία, που μπορεί να συνθέτουν αφορμές για μία κατοχύρωση θέσεων με γνώμονα τάση παραμένει σε… εξάρτηση από την πορεία της Wall. Η επόμενη εβδομάδα όμως θεωρείται κρίσιμη και για την αμερικάνικη αγορά, αφού είναι πολύ πιθανό να γραφτεί η ληξιαρχική πράξη…πτώχευσης της General Motors. (δες σχετικά www.marketwatch.com).

Ωστόσο οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν πως και αυτή η εξέλιξη έχει προεξοφληθεί και ενσωματωθεί στους σχετικούς δείκτες και εκτιμούν πως ο DJIA δεν θα διορθώσει χαμηλότερα των 8.100 μονάδων και συν τω χρόνω μπορεί να επιχειρηθεί να κινηθεί και πάλι προς διάσπαση των 8.550 μονάδων. Προσπάθεια, που δεν τελεσφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών όμως επιχειρήθηκε μία τρίτη προσπάθεια υπέρβασης των 2.300 μονάδων σε μία συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών αλλά υψηλών αποδόσεων για μετοχές σηματωρούς του…Συστήματος. Μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για ενδείξεις κόπωσης αν και εξίσου πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι υποστήριζαν πως όσο κερδίζει χρόνο το ΧΑ και ο Γενικός Δείκτης δεν υποχωρεί χαμηλότερα των 2.188 μονάδων η επόμενη διόρθωση μπορεί να δώσει χαμηλές τιμές όχι όμως χαμηλότερες από τον πυθμένα των αρχών Μαρτίου. Κάτι τέτοιο βέβαια θα συνιστούσε αλλαγή τάσης και σχηματισμού (κεφαλής- ώμου) με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο το ανοδικό σενάριο να πάρει παράταση μερικών ημερών.

Τεχνικά πάντως χαμηλό σημείο αναφοράς για τον ΓΔ αποτελεί η περιοχή των 2.050 μονάδων με ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση να θεωρείται… συναγερμός εξόδου.

Όμως ακόμη και για… κόπωση να αναφερόμαστε είναι λογικό μέσα σε διάστημα δέκα εβδομάδων η αγορά μετρά εννέα με ΄΄ανοδικό κλείσιμο΄΄ του Δείκτη και θεαματική υπεραντίδραση εκατό και πλέον μετοχών.

Είναι ενδεικτικό πως από τις 21/4 μέχρι και τη συνεδρίαση της 21 Μαίου 124 μετοχές είχαν απόδοση μεγαλύτερη του 40% (από τις οποίες 26 ξεπέρασαν το 50% την ίδια περίοδο). Όπως σημειώνουν αναλυτές πρόκειται για την θερμότερη περίοδο στις αγορές (και το ΧΑ) από το φθινόπωρο του 2007 και για το ισχυρότερο (βραχυπρόθεσμο) ράλι εκτόνωσης που έχει σημειωθεί διεθνώς τα τελευταία 70 χρόνια.

Εξίσου κρίσιμη ήταν και η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε χθες και είχε για τοπικό πυθμένα τις 2.119,9 μονάδες και τα 16,49 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής. Στη μετοχή της πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας περίπου 180 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσαν να είναι μία γερή διανομή θέσεων-χαρτιών.

Μένει βέβαια να φανεί αν αυτοί που πήραν την προσφορά (μέχρι τα υψηλά των 19 ευρώ, μην το ξεχνάμε…) θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν μία τελευταία ίσως ανοδική ευκαιρία.

Ενδεχομένως (του ότι την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται το πρώτο τρίμηνο με πολύ από…Finansbank) να μην είναι και τόσο τυχαία η εκ νέου θετική προσέγγιση της Citigroup που ανεβάζει την τιμή στόχο στα 24 ευρώ και συστήνει "άγορά". Στο σχετικό θέμα του euro2day και με τη βοήθεια των τεχνικών στοιχείων (από ενότητα ΕΡΓΑΛΕΙΑ δες Γραφήματα και Τεχνική Ανάλυση) η μετοχή της Εθνικής είναι πράγματι το… Στοίχημα της επόμενης εβδομάδας.

Και αυτό το ενδεχόμενο παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς από τα μέσα της εβδομάδας φάνηκε να μπαίνουν μπροστά σηματωροί όπως θεωρείται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ συνεχίστηκε η εισροή κεφαλαίων και ενίσχυση χρηματιστηριακής θέσης σε ΓΕΚ/ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος Intralot, Motor Oil, 3 E, Jumbo. Τηρουμένων των αναλογιών ακόμη και η υπεραντίδραση της Αγροτικής θα μπορούσε να θεωρηθεί μέρος του ίδιου σχεδίου.

Παράλληλα η ακραία αντίδραση μετοχών μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης οδήγησε αρκετές από αυτές σε ΄΄νέα υψηλά΄΄ 5ετίας, επίσης ισχυρή ένδειξη σχηματισμού κορυφής.


---Όπως επισημαίνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: " Η έως τώρα υποδοχή των αποτελεσµάτων από τους επαγγελµατίες της αγοράς δεν είναι ιδιαίτερα θερµή καθώς οι εκτιµήσεις παραµένουν πολύ συγκρατηµένες για την συνέχεια περιορίζοντας το ανοδικό περιθώριο στις τιµές στόχους.

Αυτό που µένει να υποτεθεί είναι ότι η εξελισσόµενη άνοδος έχει τις βάσεις της στο παρασκήνιο, στην έντονη φηµολογία που αναπτύσσεται για εξαγορές και συγχωνεύσεις και
οι οποίες τιµολογούνται µε µια διαφορετική λογική από την τιµολόγηση των θεµελιωδών μεγεθών. Η εµµονή της αγοράς στα ψηλά έτους και η συντηρητική διαφοροποίηση σε ηµέρες
αδυναµίας των ξένων αγορών ενδεχοµένως να αποτελεί µια ακόµα ένδειξη προσέγγισης σε
µια χρονική στιγµή κοντινή στο γεγονός.

Τεχνικά από την Τρίτη 18 Μαΐου η αγορά βρίσκεται σε bull market. ?ιασπώντας και την εκθετική χρονοσειρά των 200 ηµερών (2.277) ο Γενικός ?είκτης επιβεβαίωσε και το φίλτρο
των δύο ηµερών συνεχίζοντας εώς το υψηλό των 2.312 µονάδων.

Η συνεχής µετατόπιση της πλάγιας στήριξης προς τα πάνω έχει περιορίσει τα περιθώρια πτώσης ενώ είθισται σε διασπάσεις των κινητών µέσων να παρατηρούνται επιστροφές επιβεβαίωσης. Η ζώνη επιβεβαίωσης βρίσκεται στην περιοχή των 2.188 µονάδων, όχι ιδιαίτερα µακριά από τα τρέχοντα επίπεδα και όχι τόσο χαµηλά ώστε να διαταράσσονται άλλα ανοδικά τεχνικά χαρακτηριστικά που βρίσκονται σε ισχύ.

Οι ταλαντωτές κινούνται σε υπερτιµηµένα επίπεδα, χαρακτηριστικό των ανοδικών αγορών µε σαφείς ωστόσο καθοδικές αποκλίσεις που εξακολουθούν να προβληµατίζουν για την αδιόρθωτη πορεία της αγοράς.

Η αξιοπιστία µιας πρόβλεψης για την συνέχεια είναι αρκετά δύσκολη καθώς επί δύο εβδοµάδες η αγορά δεν διορθώνει στο βαθµό στον οποίο θα ικανοποιούσε τεχνικά και θα βοηθούσε την προετοιµασία ενός νέου ισχυρού ανοδικού κύµατος.

Οι αγοραστές ποντάρουν στην εξάντληση της υποµονής όσων βρίσκονται µε ρευστότητα, εκτός αγοράς ή µε short θέσεις προκειµένου να επιτύχουν ακόµα υψηλότερα επίπεδα ενώ το αντίπαλο στρατόπεδο ποντάρει στην εξασθένιση του momentum και την επιστροφή της λογικής στα θεµελιώδη.

Σε αυτό τον αγώνα επικράτησης θα επιλέγαµε την σολοµόντεια λύση της συµµετοχής κατά το
ήµισυ
, αφού τα τεχνικά σήµατα δεν µπορούν να αγνοηθούν όπως επίσης δεν αγνοείται και η
µετριότατη επίδοση των αποτελεσµάτων των εταιριών και η αδυναµία πρόβλεψης των
επόµενων χρήσεων ή τριµήνων.

Επισηµαίνουµε τέλος ότι έως το τέλος της επόµενης εβδοµάδας ολοκληρώνονται οι
δηµοσιεύσεις των αποτελεσµάτων του α’ τριµήνου µε την εκτιµώµενη γενική εικόνα της
αγοράς να υποχωρεί 20% στον κύκλο εργασιών και 40% στα καθαρά κέρδη".

-------------------------------------

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.280,15 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 6,24%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να διευρυνθούν στο 27,63%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 7,15%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 6,39%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 4,43% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους και οι δεκαεπτά ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη.

Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψαν ο κλάδος του Εμπορίου (14,88%), των Μέσων Ενημέρωσης (12,62), των Ασφαλειών (11,70%) και των Χημικών (11,52%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Εγνατία Τράπεζα (108,23%), Microland Computers(55,77%), Ελληνικαί Ιχθ/γειαι (40,00%), Elbisco (39,66%), Alsinco (31,40%), Αττι-κατ (30,43%), Intrakat (29,51%), Κατσέλη (27,08%), Αγροτική Τράπεζα (26,24%) και Δρομέας (25,35%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βωβός Μπάμπης (-17,59%), Ανέκ (-17,43%), Fashion Box (-13,20%), Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (-11,11%), Κεπένου Μύλοι (-10,99%), Προοδευτική (-10,00%), Pasal (-9,65%), Κλωνατέξ (-8,33%), Εικόνα -Ήχος (-7,69%) και Γιουρομπρόκερς (-6,98%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v